29.9.10

Τραµπάλες...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ στην εποχή της εικόνας, η πολιτική παραµένει υπόθεση λόγου. Το υπενθυµίζει η φυσιογνωµία του Ανρί Γκενό, που µιλάει σήµερα το απόγευµα στο Μegaron Ρlus. Ο ΓΚΕΝΟ είναι ο άνθρωπος που επιµελείται τους λόγους του Νικολά Σαρκοζί. Οι γάλλοι πολιτικοί – πόσω µάλλον οι πρόεδροι – είναι από τους πλέον εγγράµµατους. Παρ’ όλα αυτά – ή, µάλλον, εξαιτίας αυτού...
– υποστηρίζονται πάντα από µεγάλους στυλίστες του λόγου στις δηµόσιες οµιλίες τους. Δύο παραδείγµατα: ο Σαρλ ντε Γκωλ είχε τον µεγάλο Αντρέ Μαλρό. Ο Φρανσουά Μιτεράν τον Ερίκ Ορσενά, που διακρίθηκε κι αυτός ως συγγραφέας. ΜΠΟΡΕΙ να έδωσε λυρικό πέταγµα στις οµιλίες του Σαρκοζί στην προεκλογική περίοδο του 2007, ωστόσο ο Γκενό δεν είναι µια απλή «πένα». Είναι ένας διανοούµενος της πολιτικής που υποστηρίζει µε πείσµα τις ιδέες του. Αυτές εγγράφονται στη γραµµή της γκωλικής παράδοσης της γαλλικής Δεξιάς. Ο Γκενό ψήφισε «όχι» στο δηµοψήφισµα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992. Ως εχθρός του φιλελευθερισµού και επικριτής της παγκοσµιοποίησης, ένιωσε δικαιωµένος στη µεγάλη κρίση του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος το φθινόπωρο 2008. Η γραµµή του Σαρκοζί κόντρα στους τραπεζίτες αλλά και η οµιλία του γάλλου προέδρου φέτος στο Νταβός για την ανάγκη «επανίδρυσης του καπιταλισµού» ανάγονται κατευθείαν στις ιδέες του Γκενό.

ΩΣ ΥΠΕΡΠΡΟΕΔΡΟΣ, ο Νικολά Σαρκοζί έχει ένα επιτελείο στο Μέγαρο των Ηλυσίων που ντουµπλάρει την κυβέρνηση, όταν δεν την καπακώνει. Αυτό οδηγεί συχνά την Πέµπτη Γαλλική Δηµοκρατία στα θεσµικά όριά της.

Εµπνευστής της Ενωσης για τη Μεσόγειο, ο Γκενό ήρθε σε προστριβές µε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και τους Γερµανούς που είδαν ένα αντίβαρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οσο για την ιδέα του «Μεγάλου Δανείου» – δηλαδή «λαϊκών οµολόγων» για να χρηµατοδοτήσουν αναπτυξιακά σχέδια – αυτή προκάλεσε περίπου την εξέγερση του «Τρεζόρ», του γαλλικού υπουργείου Οικονοµικών.

Ο ΓΚΕΝΟ βλέπει σήµερα στην Αθήνα τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παµπούκη, την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και τον υπουργό Οικονοµικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Με τη Γαλλία να αναλαµβάνει την προεδρία του G-20 τον Νοέµβριο, οι κινήσεις του Σαρκοζί στη διεθνή οικονοµική σκακιέρα αναµένονται µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από τη µια, είναι οι τράπεζες που ξανά προς τη δόξα τραβούν και, από την άλλη, ένα διεθνές νοµισµατικό σύστηµα το οποίο έχει γίνει τραµπάλα µεταξύ αµερικανικού δολαρίου και κινεζικού γιουάν.

ΩΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ εγκέφαλος του δεξιού µυαλού του Σαρκοζί, ο Γκενό έχει πάντα πολύ ενδιαφέροντα πράγµατα να πει για τη διεθνή οικονοµία. Είναι σίγουρα µια επίκαιρη, αλλά και µια πολύ πιο εύκολη κουβέντα αν έρχεσαι από το Παρίσι στην Αθήνα σε µια φάση που η γαλλική κυβέρνηση δέχεται βέλη από παντού για το ξήλωµα των καταυλισµών και τις απελάσεις των Ροµά.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: