29.9.10

Xειροπέδες για φοροφυγάδες ...


Μετά την περαίωση έρχονται οι... χειροπέδες. Η κυβέρνηση θεσπίζει δρακόντεια μέτρα για τη φοροδιαφυγή, καθώς την πόρτα της φυλακής θα περνούν στο εξής και οι μικροί φοροφυγάδες που «συλλαμβάνονται» να μην έχουν αποδώσει στο Δημόσιο ΦΠΑ από 1 ευρώ έως 3.000 ευρώ τον χρόνο. Για τα μεγάλα... ψάρια που αποκρύπτουν ποσά άνω των 75.000 ευρώ τον χρόνο, η κάθειρξη θα φτάνει τα 10 χρόνια. Παράλληλα, το...
ΣΔΟΕ θα βάζει άμεσα λουκέτο για 48 ώρες στις επιχειρήσεις που εντοπίζονται να μην έχουν κόψει πάνω από 10 αποδείξεις ή έστω και μία απόδειξη αξίας άνω των 500 ευρώ.
Οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ των άλλων, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την περαίωση και έχουν στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής που υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 30 δισ. ευρώ ετησίως. Το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να στείλει το μήνυμα ότι μετά την περαίωση θα είναι αμείλικτο απέναντι σε όσους συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν. Ειδικότερα στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπονται τα ακόλουθα:

Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 30 ημερών για μη απόδοση ΦΠΑ, φόρου κύκλου εργασιών και παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων από 1 έως και 3.000 ευρώ τον χρόνο. Μέχρι σήμερα, τέτοιου είδους παραβάσεις δεν επέσυραν ποινή φυλάκισης.

Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους για μη απόδοση ΦΠΑ και άλλων φόρων από 3.000 έως και 75.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Ποινή κάθειρξης μέχρι 10 χρόνια εφόσον σε ετήσια βάση η φοροδιαφυγή υπερβαίνει τα 75.000 ευρώ. Η ίδια ποινή θα επιβάλλεται και για την έκδοση ή αποδοχή πλαστών - εικονικών τιμολογίων άνω των 150.000 ευρώ.

Αύξηση της ποινής φυλάκισης από τουλάχιστον 2 μήνες σε 4 μήνες για όσους δεν εκδίδουν ή εκδίδουν ανακριβώς αποδείξεις και τιμολόγια για τρεις διαφορετικές συναλλαγές ή παρεμποδίζουν τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων. Αν οι παραβάτες εντοπιστούν από τους φοροελεγκτές να έχουν διαπράξει τις ίδιες παραβάσεις μέσα σε διάστημα τριών ετών, τότε οι αρχικές ποινές φυλάκισης διπλασιάζονται και είναι τουλάχιστον έξι μήνες.

Επέκταση του πεδίου εφαρμογής για την άσκηση άμεσης ποινικής δίωξης μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και σε άλλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, όπως:

Υποθέσεις μη απόδοσης ή ανακριβούς απόδοσης στο Δημόσιο του ΦΠΑ, του φόρου κύκλου εργασιών και των παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, εφόσον το ποσό που ο υπόχρεος δεν απέδωσε ή απέδωσε ανακριβώς ή συμψήφισε ή εξαπατώντας τη φορολογική αρχή έλαβε ως επιστροφή ΦΠΑ υπερβαίνει σε ετήσια βάση τα 75.000 ευρώ.

Υποθέσεις μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων και τιμολογίων όταν τα παραστατικά στοιχεία που δεν εκδόθηκαν από τον υπόχρεο είναι πάνω από δέκα ή υπερβαίνουν σε αξία τα 500 ευρώ.

Υποθέσεις έκδοσης ή λήψης εικονικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή, εφόσον η αξία των στοιχείων υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ζητείται από τον αρμόδιο εισαγγελέα η κατά προτεραιότητα εκδίκαση της υπόθεσης.

Για όσους εντοπίζονται να μην έχουν κόψει πάνω από 10 αποδείξεις ή έστω και μία απόδειξη αξίας πάνω από 500 ευρώ, ο έφορος με την ολοκλήρωση του ελέγχου υποβάλλει αμέσως μηνυτήρια αναφορά και ζητείται από τον αρμόδιο εισαγγελέα η κατά προτεραιότητα εκδίκαση της υπόθεσης με βάση τα πορίσματα του ελέγχου.

Σφράγισμα της επαγγελματικής εγκατάστασης του επιτηδευματία (κατάστημα, γραφείο, εργοστάσιο, αποθήκη) με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών για 48 ώρες στην περίπτωση όπου διαπιστώνεται κατά τον έλεγχο ότι δεν έχουν εκδοθεί παραπάνω από 10 παραστατικά ή εάν η αξία του παραστατικού που δεν έχει παρανόμως εκδοθεί είναι πάνω από 500 ευρώ.

Ειδική ομάδα «ράμπο» θα επιβάλει τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων) στους οφειλέτες που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Κ. Τσαχάκης - Μ. Βουργάνα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: