30.9.10

Σκληρά μέτρα για μεταφορείς...

Με σκληρή γραμμή απαντά στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των μεταφορέων η κυβέρνηση. Χθες κατατέθηκε η τροπολογία που προβλέπει αυστηρότερες ποινές σε όσους δεν συμμορφώνονται με την επίταξη, ενώ επιτρέπει και την εκτέλεση δημοσίων μεταφορών από τον στόλο των περίπου 1,2 εκατομμυρίων φορτηγών ΙΧ.

Οι οριστικές αποφάσεις ελήφθησαν σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον...

...αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θόδωρο Πάγκαλο. Οι κυρώσεις που προβλέπει η τροπολογία-προσθήκη στον νόμο της περαίωσης ξεκινούν από τη φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και φτάνουν έως την αφαίρεση αδειών.

Με την ίδια τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Υποδομών σε περίπτωση «έκτακτης, επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης» να αναθέτει δημόσιες μεταφορές σε ΙΧ φορτηγά.

«Κλείνουμε το θέμα με τον καλύτερο και οριστικό τρόπο», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, υπογραμμίζοντας: «Η πολιτεία δεν μπορεί να είναι ανοχύρωτη. Οχι, απλώς δεν μιλάμε για καταστολή, αλλά το νομικό μας οπλοστάσιο θα το εμπλουτίζουμε για όσους δημιουργούν προβλήματα και παρεμποδίζουν την κυκλοφορία αγαθών».

«Τέτοιου είδους συμπεριφορές επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν από τη Δικαιοσύνη στο πεδίο του ποινικού δικαίου», σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως όποιος, ενώ τελεί υπό το καθεστώς της επίταξης, αρνείται να συμμορφωθεί ή παραλείπει να εκτελέσει τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από την επίταξη τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών. Σε περίπτωση που η άρνηση συμμόρφωσης γίνεται κατ’ εξακολούθηση, προβλέπεται ποινή κάθειρξης.

Η διατύπωση της τροπολογίας, μάλιστα, αντιμετωπίζει όλες τις μορφές κινητοποιήσεων τις οποίες έχουν χρησιμοποιήσει οι μεταφορείς, αφού ως άρνηση συμμόρφωσης ορίζεται:

* Η μη εκτέλεση συγκεκριμένης εντολής του αρμόδιου δημοσίου οργάνου.
* Η μη εκτέλεση μεταφορικού ή άλλου έργου κατά τον συνήθη τρόπο λειτουργίας της οικονομίας.
* Η εγκατάλειψη του επιταγμένου οχήματος.
* Η χρησιμοποίηση του επιταγμένου οχήματος για την παρακώλυση συγκοινωνιών ή για την πρόκληση κοινής ανάγκης.

Στις περιπτώσεις αυτές, ο υπ. Υποδομών θα μπορεί να αφαιρεί την άδεια άσκησης επαγγέλματος ή την άδεια δημόσιας χρήσης του οχήματος. Η άρνηση συμμόρφωσης στην επίταξη διαπιστώνεται αυτεπαγγέλτως από τον εισαγγελέα ή ύστερα από αναφορά του αρμόδιου υπουργού.

Εξοργισμένοι δηλώνουν οι μεταφορείς, ενώ η Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε χθες τη συγκέντρωση των φορτηγών σε τρία κομβικά σημεία (Μεταμόρφωση, Ελευσίνα, λιμάνι Πειραιά), προκειμένου να προβαίνουν σε αποκλεισμούς βασικών οδικών αρτηριών για να μην κινηθούν τα φορτηγά ΙΧ: «Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό», λέει το μέλος της Επιτροπής Αγώνα, Γ. Πασπάτης.

Ρήγματα
Ωστόσο, εμφανή είναι τα πρώτα ρήγματα στο μέτωπο των μεταφορέων, καθώς με επιστολή της προς τις Ομοσπονδίες του κλάδου φορτηγών η Πανελλήνια Ενωση Διαμεταφορέων δηλώνει ότι ξεκινά την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς: «Η συνέχιση των κινητοποιήσεων με τη μορφή που μέχρι σήμερα τις πραγματοποιούν οι αυτοκινητιστές καθώς και οι προκλητικά επικίνδυνες ενέργειες ορισμένων τούς έχουν πλέον θέσει απέναντι στην ελληνική κοινωνία».

Ταυτόχρονα με χθεσινή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο Σύνδεσμος Διεθνών Διαμεταφορέων Ελλάδος και Επιχειρήσεων Logistics ζητεί να τερματιστεί η πρωτοφανής κατάσταση.

Την ίδια στιγμή επιστολή προς τον υπουργό Μεταφορών της Βουλγαρίας Alexander Tsvetkov, με την οποία τον διαβεβαιώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την εκδήλωση παράνομων ενεργειών κατά μεταφορέων, έστειλε χθες ο Δ. Ρέππας.

Μαρία Λιλιοπούλου-ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: