16.9.10

Ιστορική επίσκεψη του Πάπα στη Βρετανία ...


Την πρώτη επίσκεψη Πάπα με ιδιότητα αρχηγού κράτους άρχισε σήμερα στη Βρετανία ο Βενέδικτος ο 16ος, ελπίζοντας να κερδίσει μία από τις λιγότερο θρησκευόμενες κοινωνίες της Ευρώπης. Ωστόσο ένα διπλωματικό επεισόδιο και η χαμηλή συμμετοχή στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί απειλούν να επισκιάσουν την επίσκεψη.

Τον...
Πάπα υποδέχθηκε στο Εδιμβούργο η βασίλισσα Ελισάβετ και το απόγευμα θα τελέσει θεία λειτουργία στη Γλασκόβη. Χιλιάδες θέσεις για τη λειτουργία, που θα τελεστεί σε πάρκο, δεν έχουν πουληθεί και οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι θα είναι κατά το ένα τρίτο άδειο.

Εν τω μεταξύ, ένας από τους στενούς του συνεργάτες, ο Καρδινάλιος Ουόλτερ Κάσπερ, δεν θα τον ακολουθήσει στην επίσκεψή του, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Είχαν προηγηθεί σχόλιά του σε γερμανικό περιοδικό, σύμφωνα με τα οποία «η Αγγλία σήμερα είναι μία κοσμική και πλουραλιστική χώρα – όταν προσγειώνεσαι στο Χίθροου, κάποιες φορές νομίζεις ότι προσγειώνεσαι σε μία χώρα του Τρίτου Κόσμου. Ο Καρδινάλιος δήλωσε επίσης ότι η Αγγλία έχει «έναν νέο και επιθετικό αθεϊσμό». Το Βατικανό τήρησε αποστάσεις από τις δηλώσεις του και ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχει στην επίσκεψη λόγω ασθένειας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Πάπα στη Βρετανία μετά την επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου το 1982.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «θα είναι τέσσερις πολύ ιδιαίτερες ημέρες, όχι μόνο για τα έξι εκατομμύρια καθολικούς μας, αλλά για πολλούς ανθρώπους της πίστης σε ολόκληρη τη Βρετανία».

Ωστόσο, η επίσκεψη έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από την πλευρά ακτιβιστών που ισχυρίζονται ότι κακοποιήθηκαν από καθολικούς ιερείς όταν ήταν παιδιά, τη στιγμή που παρόμοια σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών έχουν ξεσπάσει σε αρκετές χώρες.

Στο Εδιμβούργο, διαδηλωτές σχεδιάζουν να διαμαρτυρηθούν εναντίον της στάσης του Βατικανού στην αντισύλληψη, τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και τις αμβλώσεις.
naftemporriki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: