16.9.10

Χολέρα...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΟΠΩΣ ΚΑΙ οι άλλοι υπουργοί, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γύρισε την Κυριακή από τη ΔΕΘ. Στο κίτρινο φως του απογεύµατος, ο υπουργός Ανάπτυξης είδε πως υπήρχαν ουρές αυτοκινήτων στα πρατήρια βενζίνης. Η απεργία των φορτηγών είχε προκαλέσει ανησυχία για την τροφοδοσία καυσίµων. Και η ...
ανησυχία φέρνει συχνά αισχροκέρδεια. Εκεί που έχει φτάσει η αµόλυβδη µετά τους φόρους του Μνηµονίου, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να έχουµε στρατοσφαιρικές τιµές.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΙΑ κλασική – για τα δεδοµένα του Ελληνικού Δηµοσίου – φαρσοκωµωδία. Συνηθισµένος από την Κατεχάκη και την αστυνοµία που λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως, ο Χρυσοχοΐδης καλεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Φρέσκος ακόµη στη Μεσογείων, θέλει τα τηλέφωνα των αρµοδίων στελεχών του. Αλλά το Ανάπτυξης δεν είναι Δηµόσιας Τάξης. Ο θυρωρός που σηκώνει το τηλέφωνο θεωρείότιτου κάνουν πλάκα. «Σώπα, ρε, που είσαι ο υπουργός!», λέει και κατεβάζει το ακουστικό.

ΜΕ ΤΑΠΟΛΛΑ, ο Χρυσοχοΐδης κινητοποίησε τελικά το υπουργείο του. Με αποτέλεσµα να µπει πλαφόν στην τιµή της βενζίνης. Κάπως έτσι η κυβέρνηση άνοιξε και δεύτερο µέτωπο. Μετά τους φορτηγατζήδες, εξόρµησαν στα τηλεπαράθυρα και οι βενζινοπώλες, τους οποίους αντιµετώπισε εξοπλισµένος µε την ηρεµία του γενειοφόρου νοµικού αλλά και διάφορα τιµολόγια ή δελτία αποστολής, ο υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας.

Ο ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ Γκαρσία Μάρκες έγραψε για τον έρωτα στα χρόνια της χολέρας. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανήκει σε µια γενιά πολιτικών που πρέπει να ασκήσει διακυβέρνηση στα χρόνια του Μνηµονίου. Ακόµη χειρότερα: τσιµπάει τον εαυτό του για να θυµάται πως είναι υπουργός Ανάπτυξης µε πληθωρισµό 5,5%. Πηγαίνοντας από την ΟΝΕ στο ΔΝΤ σε µια δεκαετία, η Ελλάδα ανέβασε πυρετό τιµών.

ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ προσπαθεί να χτυπήσει στο κεφάλι ο Χρυσοχοΐδης – και το πλαφόν στα καύσιµα ήταν µια πρώτη δοκιµή. Η πολιτική λογική είναι προφανής. Το εισόδηµα των πολιτών είναι σαν ελβετικό τυρί µε τρύπες, άπαξ και πέρασαν οι ποντικοί. Το κατατρώει η ύφεση, η φορολογία, οι µειώσεις µισθών και κανείς δεν θέλει να σκέφτεται τι θα γίνει αν αυξηθεί η ανεργία.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι αν µπορείς να περιορίσεις τον πληθωρισµό αστυνοµεύοντας τις τιµές.

Επικοινωνιακά, η προσέγγιση έχει νόηµα, καθώς έχει άσπρο και µαύρο. Ωστόσο, η πραγµατικότητα µπορεί να είναι γκρίζα. Δεν υπάρχει αµφιβολία ότι η ελληνική αγορά έχει στρεβλώσεις και, σε κάποιες περιπτώσεις, η µείωση της ζήτησης αντιµετωπίζεται µε αύξηση τιµών. Ωστόσο, µε οικονοµικούς όρους (όπως παραδέχθηκε και το ΔΝΤ στην έκθεσή του) ο πληθωρισµός είναι αποτέλεσµα της αύξησης των έµµεσων φόρων και του ΦΠΑ – που, δυστυχώς, εξακολουθεί να µην αποδίδεται.

ΤΕΛΙΚΑ, το πλαφόν,όπως και τα θαύµατα, κράτησε τρεις µέρες, αν και συγκράτησε τις τιµές. Ο βολονταρισµός του Χρυσοχοΐδη έδωσε, πάντως, ένα πρώτο δείγµα γραφής για το τι θέλει να κάνει στο Ανάπτυξης.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: