5.9.10

Το δίλημμα του Γιώργου...


Οποιος γνωρίζει καλά τον Γιώργο Παπανδρέου υποστηρίζει ότι είναι ικανός να αιφνιδιάσει στο... λεπτό ή να εξαντλήσει κάθε... λεπτό ροκανίζοντας τον χρόνο βασανιστικά για να πετύχει τον στόχο του!Η συζήτηση για τον ανασχηματισμό άρχισε και καταλήγει στα... μέτρα του. Είναι για τον ίδιο ο πρώτος

ανασχηματισμός της κυβέρνησής του. Οι αλλαγές άρχισαν να κυοφορούνται καιρό πριν, αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα και οι ύψιστες ανάγκες της συγκυρίας και οι αποφάσεις έφτασαν στην έξοδο της... μποτίλιας.

Η ώρα των αλλαγών θεωρείται πια δεδομένη. Σήμερα ανακοινώνονται οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, γεγονός που σημαίνει ότι ανοίγει τουλάχιστον η διαδικασία αναπλήρωσης των κενών θέσεων από την αποχώρηση μελών του Υπουργικού Συμβουλίου για τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ωστόσο, στις σκέψεις του πρωθυπουργού ενισχύεται η ιδέα ενός ευρύτερου ανασχηματισμού, τον οποίο δεν αποκλείεται να ανακοινώσει από σήμερα (μετά την παρουσίαση των υποψηφίων) μέχρι τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα.

Οι εισηγήσεις είναι πολλές και διαφορετικές. Εκ των πραγμάτων η διάρκεια της συζήτησης, η οποία δεν "διεκόπη" εγκαίρως με τρόπο ?απόλυτο? και στακάτο, έχει ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών για εμφανές και ουσιαστικό ανακάτεμα της τράπουλας. Υπουργοί και υφυπουργοί αγγίζουν τα όρια της πολιτικής... νευρικής κρίσης, αναζητώντας το φινάλε στην παρατεινόμενη ανασφάλεια. Τα τηλέφωνα έχουν ?σπάσει? -οι κουβέντες τους αρχίζουν και τελειώνουν με τα ίδια αναπάντητα ερωτήματα. Ελάχιστοι εκπέμπουν ?ηρεμία? και σιγουριά για την παραμονή στη θέση τους.

Ο συντονισμός
Το δίλημμα του Γιώργου Παπανδρέου εξακολουθεί να αφορά τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου και το πώς θα πετύχει τη συγκρότηση μιας κυβερνητικής ομάδας ικανής να υπηρετήσει τους στόχους του μνημονίου και της αναμόρφωσης της χώρας ταυτόχρονα. Θέλει και επιδιώκει σοβαρές αλλαγές στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου. ?Προχωράμε σε δομικές αλλαγές, όταν και όπου χρειαστούν και σε διορθωτικές γιατί μπροστά μας είναι τα δύσκολα?, είπε στο Τάε Κβο Ντο, προαναγγέλλοντας τις αποφάσεις του.

Στην κυβέρνηση έχουν χωριστεί σε δύο ?στρατόπεδα?. Σ' αυτούς που αναγνωρίζουν και προτείνουν σημαντικές αλλαγές ?εδώ και τώρα? και σε εκείνους που ικανοποιούνται με παρεμβάσεις διορθωτικού τύπου στο κυβερνητικό σχήμα, ώστε αργότερα (ίσως μετά τις εκλογές) να γίνει η σαρωτική επιχείρηση σε κυβέρνηση και κόμμα.

Ο κ. Παπανδρέου δείχνει πάραυτα αποφασισμένος να ισχυροποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου με την τοποθέτηση σε ρόλους-κλειδιά κορυφαίων στελεχών και συνεργατών του, χωρίς όμως να προσδιορίζει τον χρόνο της εκκίνησης. Πιστεύει ότι μόνο έτσι θα υποστηριχθεί σθεναρά το έργο του πρωθυπουργού και θα ενισχυθεί η πολιτική και επικοινωνιακή αιχμή του δόρατος του Μεγάρου Μαξίμου. Ο ορισμός ενός υπουργού Προεδρίας (συντονισμού) είναι στα σενάρια που εξετάζει, όπως και η ενδυνάμωση του οικονομικού επιτελείου.

Αλλαγές, ενισχύσεις (και ανατροπές ακόμη) προτείνουν όπως όλα δείχνουν, εκτιμώντας ότι έφτασε η ώρα των αλλαγών, οι κ. Θ. Πάγκαλος, Γ. Ραγκούσης, Μ. Χρυσοχοίδης, Αν. Λοβέρδος, μεταξύ άλλων στην κυβέρνηση. Αντιθέτως, κατά των μεγάλων παρεμβάσεων στο κυβερνητικό σχήμα -τώρα- τάσσονται οι κ. Παμπούκης, Ρέππας και οι κυρίες Κατσέλη και Διαμαντοπούλου (που έχουν δηλώσει ότι έχουν αρκετό έργο στο υπουργείο τους).

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, ως άμεσα ενδιαφερόμενοι οι υπουργοί, λέγεται ότι μετρούν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνονται τις προτεραιότητες της συγκυρίας και τις αδυναμίες της κυβερνητικής μηχανής που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Το... σαρωτικό σενάριο
Ισχυρότεροι Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου

Ο αναβαθμισμένος
Ο Γιάννης Ραγκούσης έχει στην πράξη αυξημένους ρόλους. Πέραν των υπουργικών του καθηκόντων στο Εσωτερικών συμμετέχει σχεδόν στις περισσότερες στρατηγικού περιεχομένου συσκέψεις στο Μαξίμου (όπως και ο Π. Γερουλάνος). "Δεν χρειάζεται απαραίτητα ταμπέλα γι' αυτό", υπογραμμίζει συνεργάτης του πρωθυπουργού. Ωστόσο η ίδρυση υπουργείου Προεδρίας δεν μοιάζει με απίθανο σενάριο, στο οποίο ο Γ. Ραγκούσης θα βάλει τη σφραγίδα του. Στόχος πάντα η ενίσχυση του Μαξίμου, με τη συμμετοχή παράλληλα περισσοτέρων συμβούλων ανά τομέα (όσοι και τα υπουργεία τουλάχιστον).

Ο ενισχυμένος
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραμένει ισχυρός "πρωταγωνιστής" του οικονομικού επιτελείου. Με τον υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη λειτουργούν ως "Διόσκουροι" και λέγεται ότι έχει προτείνει την αναβάθμισή του σε αναπληρωτή υπουργό. Με την προϋπόθεση ότι θα ενισχυθεί το επιτελείο με έναν ή δύο υφυπουργούς. Δεν διαψεύδεται η πληροφορία ότι έχει ζητήσει τον ορισμό σε υφυπουργεία έμπειρων βουλευτών, όπως οι κ. Γιώργος Φλωρίδης και Ντίνος Ρόβλιας, ενώ ακούγεται η αξιοποίηση στο υπουργείο της κυρίας Ελενας Παναρίτη.

Ο προαχθείς
Στο Εξωτερικών αναβαθ­μίζεται, εκτός απροόπτου, σε υπουργό ο Δ. Δρού­τσας, ενώ σε ρόλο αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων προορίζεται έμπειρο και με σχετικές γνώσεις στέλεχος -κάποιοι δεν αποκλείουν τον ορισμό της Μ. Ξενογιαννακο­πούλου.

Η συνταγή
Ολα δείχνουν ότι η νυν υπουργός Υγείας αν αποχωρήσει από το πόστο της θα μετακινηθεί σε άλλο. Με τη διαφαινόμενη δε αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά δημιουργείται κενό συνολικά στην ηγεσία της Υγείας, το οποίο μπορεί να καλυφθεί είτε από τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο είτε (λένε οι πληροφορίες) από τον κ. Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος ενδέχεται πάντως να αποκτήσει σημαίνοντα ρόλο συμβούλου στο Μαξίμου, ή υφυπουργού.

Αέρας Βρυξελλών
Νέο υπουργό αποκτά, ως φαίνεται, το Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού η Κατερίνα Μπατζελή προτάθηκε από τον πρωθυπουργό να κατέβει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Στη θέση της προορίζεται κεντρικό πολιτικό στέλεχος, με "άνεση" επαφών στις Βρυξέλλες αλλά και με την προϋπόθεση ότι μαζί με τον υφυπουργό θα επιδεικνύει ικανότητες ελιγμών στις εσωτερικές "αναμετρήσεις" με τον αγροτικό χώρο.

Ερωτηματικά στο οικονομίας
Αλλαγές εξ... αντανακλάσεως

Γρίφος η Λούκα
Το μέγα ερώτημα είναι αν επιχειρηθούν ριζικές αλλαγές στο υπουργείο Οικονομίας, όπου ο υφυπουργός Στ. Αρναουτάκης κατευθύνεται ήδη προς την Περιφέρεια Κρήτης. Η Λούκα Κατσέλη ενδέχεται να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, αλλά ο πρωθυπουργός επιδιώκει να κερδηθεί -"να μη χαθεί χρόνος πρωτοβουλιών στον τομέα της ανάπτυξης".

Αποτελεσματικός
Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι η συζήτηση έχει γυρίσει ουκ ολίγες φορές στο ενδεχόμενο να τη διαδεχθεί ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης. Γνωρίζει τον τομέα (από την αντιπολίτευση) και έχει το "προφίλ" του αποτελεσματικού και μεθοδικού υπουργού. Εάν μετακινηθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τότε τη θέση του θα καταλάβει κορυφαίο στέλεχος -ίσως ο Χρ. Παπουτσής, που όμως ακούγεται ότι θεωρείται απαραίτητη η παραμονή του στη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σταθερή αξία
Ο Χάρης Παμπούκης, παραμένει ισχυρός κρίκος της κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Εάν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές... πλησίον του Μαξίμου, τότε θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Επικρατείας ή θα μετακινηθεί σε άλλο πόστο -πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν τον απασχολεί πάντως προσωπικά η όποια εξέλιξη.

Οι υφυπουργοί
Ακούγονται αρκετά ονόματα. Αν "σπάσει" το Ναυτιλίας από το Οικονομίας, τότε δημιουργείται θέση υπουργού (ενδέχεται να οριστεί η κυρία Ξενογιαννακοπούλου) ή να οριστεί υφυπουργός Ναυτιλίας (ακούγεται ο κ. Δ. Καρύδης και ο Τ. Ρήγας). Επίσης γίνεται λόγος για την αξιοποίηση άλλων βουλευτών, αλλά και ευρωβουλευτών, όπως οι κ. Πρωτόπαπας, Φλωρίδης, Λαμπρινίδης, Καρτάλης ή και νυν νομαρχών, όπως η κυρία Βαγγελιώ Σχοιναράκη.

O αντιπρόεδρος
Αμετακίνητος στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης θεωρείται ο κ. Θ. Πάγκαλος, με τις προτάσεις για δεύτερη θέση αντιπροέδορυ να χάνουν έδαφος οριστικά. "Συντονιστής της κυβέρνησης είναι ο πρωθυπουργός" επαναλαμβάνει κυβερνητικός παράγοντας που είναι γνώστης των προθέσεων του Γιώργου Παπανδρέου. Αλλά για όλα αυτά ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση και των προθέσεων του πρωθυπορυγού είναι η φράση κορυφαίου συνεργάτη του: "Όσοι ξέρουν δεν μιλούν κι όσοι μιλούν δεν ξέρουν"...

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: