13.9.10

Επιμένει στο "όχι" προς Ελλάδα η κυβέρνηση της Σλοβακίας ...


Της άρνησης της χώρας της,στη βάση απόφασης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της δεξιάς της κυβέρνησης, να συμμετάσχει στο Μηχανισμό Στήριξης της Ελλάδας, υπεραμύνεται με έμφαση και με αιχμές κατά της Αθήνας, η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντιτσόβα, σε δηλώσεις της στο σημερινό φύλλο της μεγάλης κυκλοφορίας, αυστριακής εφημερίδας "Κουρίρ". Η κα Ραντιτσόβα, η οποία... είχε χθες συνομιλίες στη Βιέννη με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, τονίζει στις δηλώσεις της πως αρνείται την αλληλεγγύη με εκείνους στην Ελλάδα που ενήργησαν ανεύθυνα.

Η Σλοβάκα πρωθυπουργός, που ηγείται ενός τετραμερούς δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού στην Μπρατισλάβα, σημειώνει ότι η δική της (αρνητική) στάση απέναντι στην βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει και πως η ίδια είναι για...
λόγους αρχής κατά των δανείων προς την Αθήνα.

Η ίδια προσθέτει πως δείχνει μεν κατανόηση στον ελληνικό λαό για τις "επώδυνες μεταρρυθμίσεις" που πρέπει αυτός να υποστεί, όχι όμως και για πολιτικούς που αρνούνται τις προδιαγραφές σταθερότητας της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν προσπάθησε κατά τις χθεσινές συνομιλίες του με την πρωθυπουργό της Σλοβακίας να πείσει την κ. Ραντιτσόβα ότι τα δάνεια προς την Ελλάδα αποτελούν ένα μέτρο για τη σωτηρία του ευρώ.

Με κάθε σαφήνεια ο κ. Φάιμαν επεσήμανε επιπλέον στην κ. Ραντιτσόβα πως και η ΕΕ υπήρξε αλληλέγγυα προς τη χώρα της, κατά την εισαγωγή του ευρώ στη Σλοβακία.

Μόλις πριν δύο εβδομάδες και σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στη Βιέννη ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών Μίκουλας Ντζουρίντα τόνιζε πως "η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα είναι ένα λάθος", προσθέτοντας "ότι είναι απλό να είναι κανείς λαϊκιστής, να συσσωρεύει χρέη και να αγοράζει τους ψηφοφόρους".

Ο αρχηγός της σλοβακικής διπλωματίας είχε αρνηθεί πως, χωρίς τη βοήθεια προς την Ελλάδα θα βρισκόταν σε κίνδυνο η σταθερότητα του ευρώ και ο ίδιος έθετε το ερώτημα "σε ποιόν άραγε δίνεται αυτή η βοήθεια (προς την Ελλάδα), σε υπεύθυνους ή ανεύθυνους πολιτικούς".

Με τις σημερινές τοποθετήσεις της, η Σλοβάκα πρωθυπουργός, όπως και ο υπουργός της των Εξωτερικών πρόσφατα, προσπαθεί να αντικρούσει τη "δυσαρέσκεια",που αρχικά εκφράστηκε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άρνηση της Σλοβακίας να συμμετάσχει στο Μηχανισμό Στήριξης της Ελλάδας, δυσαρέσκεια που, όπως διαπιστώνουν αναλυτές,σταδιακά μετατρέπεται σε "οργή".

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν έχει καταγγείλει επανειλημμένα τη Μπρατισλάβα για έλλειψη αλληλεγγύης και παραβίαση της δέσμευσης που είχε αυτή αναλάβει απέναντι στην Ομάδα του Ευρώ για τη χορήγηση δανείου προς την Ελλάδα, ενώ ο πρόεδρος της Ομάδας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε τη Σλοβακία ότι "παίζει με τη φωτιά".

Πρόσφατα, εξ άλλου,ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Αυστριακός ευρωβουλευτής Οτμαρ Κάρας, χαρακτήρισε "επικίνδυνη" την επιχειρηματολογία της σλοβακικής κυβέρνησης και καταδίκασε τη στάση της ως "εθνικιστική και ανεύθυνη", που ενισχύει τους "αντιευρωπαϊστές", ζητώντας συγχρόνως ο ίδιος κυρώσεις κατά της Μπρατισλάβας.
www.athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: