26.9.10

Στον Εντ Μίλιμπαντ η σκυτάλη του Εργατικού Κόμματος...

Ο Εντ Μίλιμπαντ αναδείχθηκε νικητής της εκλογικής αναμέτρησης για την ηγεσία του Εργατικού κόμματος στη Βρετανία και διαδέχεται έτσι τον πρώην πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.
Ο 40χρονος Εντ Μίλιμπαντ, πρώην υπουργός Ενέργειας, αναλαμβάνει τα ηνία του κεντροαριστερού κόμματος αφού κατάφερε να κερδίσει με πολύ μικρή διαφορά τον μεγαλύτερό αδερφό του Ντέιβιντ, πρώην υπουργό Εξωτερικών, σε μία εκλογική διαδικασία που...
χαρακτηρίστηκε από πολλούς «θρίλερ».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν παραιτήθηκε έπειτα από την ήττα του κόμματος στις εκλογές του Μαΐου, αφού παρέμεινε για 13 χρόνια στην εξουσία.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αναμέτρησης, η οποία βαφτίστηκε ως «Μίλιμπαντ εναντίον Μίλιμπαντ» βρέθηκε η αδελφική σχέση των δύο συνυποψηφίων, των οποίων οι κύκλοι ωστόσο διαβεβαίωναν ότι ήταν άφθαρτη.

«Ο Ντέιβιντ είναι ο καλύτερός μου φίλος. Τον αγαπώ πολύ. Η αδελφική αγάπη θα επικρατήσει γιατί είναι πιο σημαντική από την πολιτική», είχε δηλώσει εξάλλου αρχίζοντας την προεκλογική του εκστρατεία ο Εντ.

Δεν επρόκειτο πάντως για την πρώτη φορά που τα δύο αδέλφια βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα, καθώς πριν γίνει βουλευτής και στη συνέχεια υπουργός, ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ υπήρξε πολιτικός σύμβουλος του Τόνι Μπλερ, ενώ ο Εντ υπήρξε «η πέννα» του Γκόρντον Μπράουν, πολιτικού αντιπάλου του Μπλερ.

Οι Μίλιμπαντ προέρχονται από εβραϊκή οικογένεια πολωνικής καταγωγής, παρακολούθησαν το ίδιο δημόσιο σχολείο του βόρειου Λονδίνου, έκαναν τις ίδιες σπουδές στην Οξφόρδη και στη συνέχεια ανέβηκαν στην ιεραρχία του Εργατικού Κόμματος.

Οσον αφορά στα σημεία που φαίνεται πως έκριναν την αναμέτρηση, ο Εντ κατά κοινή ομολογία εμφανιζόταν πιο άνετος και επικοινωνιακός ενώ θεωρείται αριστερότερος από τον αδελφό του, γεγονός που δείχνει να του εξασφαλίζει την εύνοια μέρους των συνδικάτων.

Η εκστρατεία του Ντέιβιντ επικεντρώθηκε στην ικανότητά του να συσπειρώσει τους αναποφάσιστους κεντρώους ψηφοφόρους, ενώ ο Εντ έριξε το βάρος σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και οι ατομικές ελευθερίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: