21.9.10

«Πανόπτης»... προβλημάτων...

Εχουν συμπληρωθεί περίπου δύο χρόνια από τότε που εγκαταστάθηκε ο «Πανόπτης», το σύστημα αυτόματης καταγραφής και χαρακτηρισμού τηλεοπτικών προγραμμάτων, στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Οπως φαίνεται όμως, διαπιστώνονται σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του, για τα οποία αναζητούνται λύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η...

...«Κοινωνία της Πληροφορίας», απ' όπου χρηματοδοτήθηκε το συγκεκριμένο έργο (αξίας περίπου 1.200.000 ευρώ), προχώρησε αυτό το καλοκαίρι σε έλεγχο και εντόπισε συγκεκριμένες δυσλειτουργίες του συστήματος. Οπως λέγεται μάλιστα, εντόπισε και μη επιλέξιμες δαπάνες που αγγίζουν τις 450 με 480 χιλιάδες ευρώ. Κι αυτό σημαίνει ότι αν τελικά δεν δικαιολογηθούν οι συγκεκριμένες δαπάνες, μπορεί το ΕΣΡ να υποχρεωθεί να επιστρέψει προσεχώς αυτά τα χρήματα στην «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Για τη λειτουργία του «Πανόπτη» εκπαιδεύτηκαν 21 εργαζόμενοι του ΕΣΡ, ενώ την ευθύνη ανέλαβε τεχνικός επιστήμονας του συμβουλίου. Εκτός του ότι, όπως λέγεται, η στελέχωση αποδεικνύεται θεωρητική καθώς στην πράξη δεν έχει λειτουργήσει, ο τεχνικός με συνεχείς αναφορές του έχει επισημάνει προβλήματα τόσο στο σύστημα όσο και στη λειτουργία των χειριστών του. Οπως φαίνεται, ο «Πανόπτης» δύο χρόνια μετά την τοποθέτησή του δεν βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται προβλήματα με την απρόσκοπτη καταγραφή αρχείου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προβλήματα αντιμετωπίζονται ακόμη και με την πτώση ή τη διακοπή ρεύματος, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι σε τέτοιες περιπτώσεις το σύστημα δεν επανέρχεται αυτόματα σε λειτουργία μόλις επανέλθει κανονικά το ρεύμα. Κι αυτό έχει αποτέλεσμα να διακόπτεται η καταγραφή των τηλεοπτικών προγραμμάτων ακόμα και για 48 ώρες. Αν για παράδειγμα υπάρξει πτώση ή διακοπή ρεύματος Παρασκευή απόγευμα, που δεν λειτουργεί το ΕΣΡ, τότε η επαναλειτουργία του «Πανόπτη» θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο τη Δευτέρα το πρωί. Δυσλειτουργίες αντιμετωπίστηκαν και με τους δίσκους καταγραφής υλικού, καθώς αρχικά δεν είχε προβλεφτεί η αγορά τους και αργότερα, όταν το ΕΣΡ τούς προμηθεύτηκε, αντιμετωπίστηκαν ζητήματα συμβατότητας. Από το καλοκαίρι και μετά, όπως λέγεται, δεν έχει υπογραφεί νέα ή ανανέωση σύμβασης για τη συντήρηση του συστήματος, δεν υπάρχουν εγχειρίδια λειτουργίας, ενώ μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατή η αυτόματη καταγραφή διαφημιστικού χρόνου, ώστε να γίνεται άμεσα ο έλεγχος κ.ά.

Το θέμα που προκύπτει είναι αν εξαρχής οι προβλέψεις που έγιναν από το ΕΣΡ για τις συμβατικές υποχρεώσεις του συγκεκριμένου συστήματος ήταν ελλιπείς, σε ποιους τομείς κι αν κατά την παραλαβή του και το δοκιμαστικό τρίμηνο που μεσολάβησε είχαν εντοπιστεί οι δυσλειτουργίες και τι έγινε. Αλλά και τι γίνεται πλέον τώρα, που διαπιστώνονται συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Δύο χρόνια μετά την εγκατάσταση του «Πανόπτη» (καταγράφει ταυτόχρονα 10 τηλεοπτικά προγράμματα) το συμβούλιο θα έπρεπε να είναι έτοιμο να προχωρήσει σε επέκταση αυτού του συστήματος και ολοκλήρωσή του, ώστε να μην καταγράφονται μόνο οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας αλλά τουλάχιστον και οι περιφερειακής, οι οποίοι θα συνεχίσουν τη μετάδοσή τους και στην ψηφιακή τηλεοπτική εποχή.
ΣΩ.ΜΑ.-Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: