16.9.10

Μοντέλο "Ασωπού" και στην κεντρική Εύβοια...


Δηλώσεις της ΥΠΕΚΑ Τίνας Μπιρμπίλη από τα Ψαχνά Ευβοίας...
Μοντέλο "Ασωπού" προτίθεται να εφαρμόσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τον έλεγχο της ρύπανσης και στην κεντρική Εύβοια.
Κατά την επίσκεψη της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη στην έδρα του δήμου Μεσσαπίων στα Ψαχνά της Εύβοιας ανακοίνωσε ότι τα αυστηρά όρια του εξασθενούς χρωμίου και άλλων βαρέων μετάλλων που ισχύουν στην...
περιοχή του Ασωπού, θα ισχύουν και για την περιοχή της κεντρικής Εύβοιας.

Υποστήριξε ότι οι βιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να συμμορφωθούν στις νέες διατάξεις και θα προχωρήσουν οι μελέτες για την απορρύπανση της περιοχής.

Η κ. Μπιρμπίλη σημείωσε ότι σύντομα θα βρεθεί λύση για το πόσιμο νερό που επεξεργάζεται η ΕΥΔΑΠ ώστε όλοι οι κάτοικοι στον δήμο Μεσσαπίων αλλά και στην ευρύτερη περιοχή να έχουν πρόσβαση σε καθαρούς υδάτινους πόρους.

Ανέφερε επίσης ότι η Λάρκο που έχει ορυχεία στην περιοχή αλλά και όλες οι άλλες βιομηχανίες, θα πληρώσουν για την αποκατάσταση της περιοχής.

Επίσης θα γίνονται κάθε τρεις μήνες έλεγχοι για την ποιότητα περιβάλλοντος στο έδαφος, στο νερό αλλά και στον αέρα.

Η υπουργός ανακοίνωσε ακόμα ότι αναμένεται να γίνει μια διεθνής διάσκεψη ώστε να εξεταστεί αν μπορεί να μπει όριο και για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό όπως υπάρχει για το ολικό χρώμιο.

Έρευνες που έχουν γίνει εδώ και δύο χρόνια στο δήμο Μεσσαπίων από το πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών ερευνών έχουν ανιχνευτεί υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου και άλλων βαρέων μετάλλων στα υπόγεια νερά αλλά και στο πόσιμο νερό που φτάνει στα σπίτια των κατοίκων.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: