1.10.19

Πέθανε η θρυλική σοπράνο Τζέσι Νόρμαν...

ΒΙΝΤΕΟ

Η θρυλική Αμερικανίδα ερμηνεύτρια της όπερας Τζέσι Νόρμαν πέθανε χθες Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 74 ετών, εξαιτίας πολυοργανικής ανεπάρκειας και σηψαιμικού σοκ, επιπλοκών του τραυματισμού της στη σπονδυλική στήλη που είχε υποστεί πριν από τέσσερα χρόνια, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της οικογένειάς της.

«Με...
βαθιά θλίψη και οδύνη ανακοινώνουμε τον θάνατο της Τζέσι Νόρμαν, παγκόσμιου αστεριού της όπερας», ανέφερε η οικογένεια στην ανακοίνωση που διένειμε ο εκπρόσωπός της.

Η σοπράνο, γεννημένη στην Τζόρτζια, άρχισε την καριέρα της τη δεκαετία του 1960 στην Ευρώπη. Ήταν ήδη παγκοσμίως διάσημη πολύ πριν κάνει το ντεμπούτο της στην Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, το 1983. Υπήρξε μια από τις δημοφιλέστερες και διαπρεπέστερες οπερικές ερμηνεύτριες των δεκαετιών του 1980 και του 1990, τραγούδησε στις τελετές ορκωμοσίας των προέδρων Ρόναλντ Ρίγκαν και Μπιλ Κλίντον, στη Μασσαλία το 1989 για τα 200 χρόνια από τη γαλλική επανάσταση, αλλά και στα 60ά γενέθλια της Ελισάβετ, της βασίλισσας της Βρετανίας.

Η οικογένεια εξέφρασε την «υπερηφάνειά της» για «τα επιτεύγματά της στη μουσική και την έμπνευση που προσέφερε στο κοινό σε όλο τον κόσμο, που θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή χαράς», καθώς και για την «ανθρωπιστική δράση της», τις πρωτοβουλίες της εναντίον «της πείνας», για να αμβλυνθούν τα δεινά «των αστέγων», για την «ανάπτυξη της νεολαίας», για τη «μόρφωση στα πεδία της τέχνης και του πολιτισμού».

«Η ομορφιά, η δύναμη, η μοναδικότητα της φωνής της» ήταν κάτι που «δεν είχε όμοιό του», θα δήλωνε το 2014 η Τόνι Μόρισον, η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Αφροαμερικανίδα συγγραφέας — έφυγε κι εκείνη το καλοκαίρι — σε μια βραδιά για την απότιση φόρου τιμής στην Αφροαμερικανίδα τραγουδίστρια που σφράγισε μια εποχή.

Όταν ήταν ακόμη παιδί, η Νόρμαν άρχισε να τραγουδάει τα «σπιρίτσουαλς», τα θρησκευτικά τραγούδια της αφροαμερικανικής κοινότητας στην Ογκάστα, όπου μεγάλωσε και όπου οι γονείς της ήταν αγωνιστές στις τάξεις της οργάνωσης NAACP εναντίον του φυλετικού διαχωρισμού και υπέρ της αναγνώρισης ίσων δικαιωμάτων των αφροαμερικανών.

Από το 1968 — δεν ήταν ακόμη παρά 23 ετών — στην Deutsche Oper του Βερολίνου, θα έκανε το ντεμπούτο της στη Γαλλία πέντε χρόνια αργότερα, με την Αΐντα του Βέρντι. Τα χρόνια που ακολούθησαν, έκανε σειρά εμφανίσεων σε όλη την Ευρώπη, επιβλήθηκε ως μια από τις πιο διαπρεπείς δραματικές σοπράνο, ιδίως με τις ερμηνείες της σε έργα του Βάγκνερ.

Γυναίκα με ισχυρές πεποιθήσεις, η Νόρμαν ίδρυσε στη γενέτειρά της το Jessye Norman School of the Arts για να υποστηρίζονται κοινωνικά αποκλεισμένοι και μη προνομιούχοι νέοι καλλιτέχνες.

ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: