31.10.19

«Βγήκαν μαχαίρια» στο ΠΑΣΟΚ ενόψει συνεδρίου...

«Μάχες» στη Χαριλάου Τρικούπη ενόψει του έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, που ήταν το αντικείμενο της χθεσινής, σχεδόν εξάωρης, του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ, που αποτελείται από τη...
γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) και τους βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. 

Στελέχη και βουλευτές διατύπωσαν ανοιχτά απόψεις και κριτική για χειρισμούς της ηγεσίας, ενώ οι Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Γιώργος Φραγκίδης, Σπύρος Βρεττός, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος τον προβληματισμό αν θα πρέπει να γίνει με γρήγορες διαδικασίες, ή να τηρηθούν οι προβλέψεις του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ και να πάει πιο πίσω ώστε να εκλεγούν νέοι σύνεδροι. 

Ωστόσο από τους 19 βουλευτές οι 14-15 συμφώνησαν με την πρόταση της Φώφης Γεννηματά, η οποία θα παραμείνει πρόεδρος Κινήματος Αλλαγής και ΠΑΣΟΚ έως το 2021 και διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου μέχρι το πρώτο δεκαημέρο του Δεκεμβρίου. 

«Το μήνυμα είναι ότι δεν πάμε πίσω»

Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι το δίλημμα είναι αν στηρίζουν ή όχι το στρατηγικό εγχείρημα ενίσχυσης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με την καθοριστική συνδρομή των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι η ενότητα και η πίστη σ' αυτό. «Το μήνυμα είναι ότι δεν πάμε πίσω» είπε και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν συνεχώς να εκφράζονται διαφωνίες για τα επιμέρους ζητήματα, που κουράζουν τους φίλους της παράταξης.

«Η αντίληψη περί δυισμού του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ, δεν βοηθάει τη παράταξη. Δεν μπορούμε να λέμε ότι το ΚΙΝΑΛ είναι άλλο κόμμα» ανέφερε και, απαντώντας σε όσους επιμένουν στην αναβίωση του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε: 

«Αν ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, που θέλουν κάποιοι να αναβιώσουν, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον κομματικό μηχανισμό του Κινήματος Αλλαγής, τότε θα οδηγήσει στην διάλυση του ΚΙΝΑΛ. Εγώ δεν το θέλω, κι έχω ευθύνη απέναντι στην κοινοβουλευτική ομάδα και τον κόσμο που μας στήριξε και μας ψήφισε». 

Ακόμη επεσήμανε, ότι δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν άλλες οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και διαφορετικές του ΚΙΝΑΛ, ενώ άφησε ανοικτό το θέμα, να αλλάξει η σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ από τον Ιανουάριο.

Αντιδράσεις από Γερουλάνο, Ανδρουλάκη και Ξεκαλάκη

Στη δευτερολογία της η κ. Γεννηματά απάντησε με αυστηρό τρόπο στις αιχμές και τις αναφορές του Παύλου Γερουλάνου, σχετικά με τη σύγκριση των ανοικτών διαδικασιών του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ με τις ενέργειες του Αλέξη Τσίπρα για τον ΣΥΡΙΖΑ.  «Δεν μπορώ να ακούω για δημοκρατικές διαδικασίες στον Σύριζα. Ο Τσίπρας έκανε εκλογές το 2015 για να πετάξει έξω από το κόμμα του αυτούς που τον αμφισβητούσαν. Αρνούνται να πάνε σε εκλογή από τη βάση. Σε κλειστούς τοίχους παίρνουν τις αποφάσεις τους. Αυτά σε εμάς δεν έγιναν ποτέ».

Και συμπλήρωσε τόνισε ότι δεν έγινε συμφωνία προσωπικοτήτων και δεν μπαίνει στην ίδια μοίρα το ΠΑΣΟΚ με τις άλλες δυνάμεις. «Κριτική ναι, όχι όμως αντιφάσεις και προσχηματικές τοποθετήσεις. Δεν γίνεται να φάσκουμε και να αντιφάσκουμε. Δεν γίνεται να λέμε ότι δεν μπορούν να έρθουν οι προ επτά μηνών εκλεγμένοι σύνεδροι, γιατί το Κίνημα Αλλαγής είναι άλλο κόμμα και την ίδια στιγμή να το εκπροσωπούμε στη Βουλή και την Ευρωβουλή. Γιατί κινδυνεύουμε να φαινόμαστε ρηχοί και δεν μας αξίζει αυτό. Δεν μας αξίζει να υποτιμούμε εδώ μέσα τη νοημοσύνη μας».

Νωρίτερα στη τοποθέτησή του ο κ. Γερουλάνος είχε αναφέρει: «Ο Τσίπρας λέει παντού ότι θέλει να δημιουργήσει κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες. Εμείς δείχνουμε να κάνουμε διευθέτηση σε κλειστά δωμάτια», ενώ υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα ακολουθούσε δημοκρατικές διαδικασίες, στις οποίες συμμετείχαν οι πολίτες και έβρισκαν έκφραση.

Επίσης, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, εξέφρασε αντιρρήσεις για τα όσα ανέφερε η κ. Γεννηματά στην εισήγησή της και υπογράμμισε «όταν ζητάς κανονικότητα για τη χώρα δεν μπορεί να μην έχεις κανονικότητα στο κόμμα. Ας τα έλεγε αυτά η Πρόεδρος στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, γιατί αιφνιδιάζει τη βάση, την ΚΠΕ, την Κ.Ο. και τους ευρωβουλευτές;». 

Παράλληλα, ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, επιτέθηκε στην πρόεδρο του κόμματος μιλώντας για «αντικαταστατικές μεθοδεύσεις που επιχειρούνται στη διοργάνωση του 11ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ». «Επιδίδεται σε ένα ακόμα ρεσιτάλ καταστατικής αυθαιρεσίας» και «μόνη καθαρή λύση, η προσφυγή στην κοινωνική βάση της παράταξης για εκλογή νέου αρχηγού» δήλωσε.

Τι αποφάσισε το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ

Αύριο θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της ΚΟΕΣ στην οποία το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ εισηγήθηκε κατά πλειοψηφία να μην εκλεγούν σύνεδροι, αλλά να είναι οι ίδιοι με εκείνους που συμμετείχαν στο συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. μαζί με τα μέλη της ΚΟΕΣ και τους βουλευτές που είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ και το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να γίνει το αργότερο ως τις 7 Δεκεμβρίου. 

Μέχρι τότε μια επιτροπή υπό τον γραμματέα της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου και τον διευθυντή του κόμματος Νίκο Σαλαγιάννη θα αναλάβει να παρουσιάσει τις τροποποιήσεις του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ που θα κληθεί να επικυρώσει το συνέδριο με κυριότερη την ρύθμιση ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα είναι και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: