31.10.19

«Θα ήμασταν καλύτερα αν είχαμε επιστρέψει στη δραχμή»...

Την άποψη ότι η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη μοίρα αν είχαμε επιστρέψει στη δραχμή, εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Open. 

«Ως κίνημα στο ΜέΡΑ25 είμαστε ευρωπαϊστές, είμαστε υπέρ της Ευρώπης και του ευρώ, αλλά, μεταξύ της ερημοποίησης της...
χώρας και τις επιχειρήσεις μας στη Βουλγαρία, για πάντα, επιλέγουμε τη δραχμή. Είναι σίγουρο ότι θα ήμασταν καλύτερα» είπε και πρόσθεσε: «Η θέση η δική μας (σ.σ.: της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) ήταν ότι δεν θέλουμε να πάμε στη δραχμή γι’ αυτό πήραμε και 62%, αλλά η εντολή του λαού ήταν μην τολμήσετε να υπογράψετε για πάντα την δουλοπαροικία».

«Όταν πήγα τότε στο υπουργείο Οικονομικών είχαμε δύο εβδομάδες μέχρι να βαρέσουμε κανόνι σε κάποιον από τους δανειστές μας, αυτά βρήκα στο ταμείο και το παραδέχτηκε τότε ο κ. Σταϊκούρας», πρόσθεσε.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «δεν πρέσβευα και δεν πρεσβεύω την έξοδο από το ευρώ» και υποστήριξε πως «αν λέγαμε τότε ότι προτιμάμε να πάμε στη δραχμή, δεν θα χρειαζόταν να πάμε, γιατί όπως παραδέχονται όλοι τώρα "δεν υπήρχε πιθανότητα να τους αφήσουμε να πάνε" γιατί θα τους κόστιζε ένα τρισεκατομμύριο ευρώ. Δεν θα μπορούσαν να σώσουν την Ιταλία, να την κρατήσουν στην ευρωζώνη».

Για το πώς θα ευημερούσαμε εκτός ευρώ επεσήμανε: «Είναι τρεις οι λόγοι που θα ήμασταν καλύτερα.

Πρώτον ο τουρισμός μας θα ήταν πάμφθηνος για τους ξένους. Είχαμε 30% κάτω φέτος στον τζίρο και του χρόνου θα πάμε ακόμα χειρότερα.

Δεύτερον: Κόκκινα δάνεια, θα τα είχαμε κουρέψει όλα γιατί δεν θα ήμασταν στον SSM-ECB (σ.σ.: Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, το σύστημα τραπεζικής εποπτείας στην Ευρώπη).

Τρίτον, θα κουρευόταν άμεσα το δημόσιο χρέος γιατί δεν θα το αποπληρώναμε σε ευρώ.»

«Η δραχμή ήταν κάτι κακό, αλλά υπήρχε κάτι χειρότερο. Το ξαναλέω ότι δεν είμαστε υπέρ της εξόδου από το ευρώ» διευκρίνισε.

Αναφορικά με την πορεία της ταινίας του Κώστα Γαβρά στις κινηματογραφικές αίθουσες, είπε:« Εγώ δεν είχα καμία προσδοκία περί εισιτηρίων. Την περασμένη εβδομάδα που πήγε η Δανάη με παρέα, μου είπε ότι ήταν γεμάτο».

Θα πεθάνω νιώθοντας πως ένας Κώστας Γαβράς έσκυψε πάνω από το βιβλίο μου προσεκτικά, το πήρε και το έκανε ο ίδιος όπως ήθελε. Είναι μία παρακαταθήκη», πρόσθεσε.

«Τον ‘Τζόκερ’ δεν τον έχω δει, αλλά θέλω πολύ να τον δω. Ζητώ συγγνώμη που δεν το έχω κάνει ακόμα», είπε...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: