30.10.19

Η κυβέρνηση σχεδιάζει μαζικές απελάσεις...


Μια τελείως διαφορετική εικόνα του νομοσχεδίου για τη διεθνή προστασία από αυτήν που φιλοτεχνούν η κυβέρνηση και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέδειξαν χτες σε...
κοινή συνέντευξη Τύπου οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δραστηριοποιούνται ενεργά και για χρόνια με την πολιτική ασύλου και τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών.

Υπογράμμισαν ότι πίσω από τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός γρήγορου, δίκαιου και αποτελεσματικού συστήματος ασύλου κρύβεται η πρόθεσή της να εμποδίσει στην πράξη την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου για όσο το δυνατόν περισσότερους πρόσφυγες, με στόχο να επιταχύνει και να πολλαπλασιάσει τις απελάσεις, όπως επίσης να δυσκολέψει την πρόσβασή τους στην υγεία, την εργασία και σε βιώσιμες συνθήκες διαβίωσης, προκειμένου να κάνει τη χώρα μας ανεπιθύμητο προορισμό για όσους ζητούν διεθνή προστασία.

Για θεσμοθέτηση μιας άδικης και ατελέσφορης διαδικασίας ασύλου έκανε λόγο ο Βασίλης Παπαστεργίου, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Σημείωσε ότι «στην πραγματικότητα επιδιώκεται να χάσει το δικαίωμα εξέτασης του αιτήματός του για άσυλο ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, σε πρώτο ή σε δεύτερο βαθμό», με αποτέλεσμα να βρεθεί χωρίς χαρτιά, «σε μια γκρίζα ζώνη από τη σκοπιά των δικαιωμάτων, χωρίς να έχει εξεταστεί η αίτησή του στην ουσία της».

«Σημαντική αύξηση της τοξικότητας στον δημόσιο διάλογο, που εμπλουτίζεται με τη ρητορική που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους που έρχονται στη χώρα ως εισβολείς» επισήμανε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ανάμεσα στα μέτρα που πρέπει να αποσυρθούν, αναφέρθηκε στη δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο σε αστυνομικούς και στρατιωτικούς να αναλάβουν την εξέταση των αιτημάτων ασύλου, αν υπάρχει μεγάλη πίεση εξαιτίας πολύ αυξημένης ροής.

«Στην πραγματικότητα το νομοσχέδιο απορρυθμίζει το σύστημα ασύλου της χώρας και εκθέτει σε πραγματικό κίνδυνο κράτησης και επιστροφών τους ευάλωτους ανθρώπους και σε κίνδυνο καταδικαστικών αποφάσεων της χώρας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια», σημείωσε ο Αλέξανδρος Κωνσταντίνου, μέλος της νομικής υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Αναφερόμενος στην έμμεση αμφισβήτηση του έργου και της ανεξαρτησίας της Υπηρεσίας Ασύλου από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με το επιχείρημα ότι τα ποσοστά αναγνώρισης Αφγανών προσφύγων στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερα από ό,τι σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε τα επίσημα στοιχεία, που διαφέρουν από αυτά που επικαλέστηκε ο υπουργός.

Επισήμανε ότι τα ποσοστά αναγνώρισης συνδέονται με τις εγγυήσεις που παρέχει το σύστημα κάθε χώρας, εξού και η Βουλγαρία, που έχει χαμηλά ποσοστά αναγνώρισης των Αφγανών, βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο της κριτικής ως προς την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας ασύλου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία ήταν 63,3% τον περασμένο Αύγουστο.

«Απάνθρωπο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ο οποίος σημείωσε ότι ο περιορισμός της πρόσβασης των προσφύγων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα βάζει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των απελπιστικών συνθηκών διαβίωσης στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην ψυχική και σωματική υγεία των προσφύγων και σημείωσε ότι είναι ανεφάρμοστη, όπως αποδείχτηκε στο παρελθόν, η διάταξη που προβλέπει πιστοποίηση των θυμάτων βασανιστηρίων μόνο σε δημόσια νοσοκομεία, που δεν έχουν την τεχνογνωσία και την υποδομή.

Στην απουσία μέτρων που διευκολύνουν την ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και στην ύπαρξη μέτρων που τη δυσχεραίνουν αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Ζαν Ντιντιέ Τοτό. «Χωρίς στρατηγική ένταξης, θα υπάρξει μαύρη εργασία και οι διακινητές θα έχουν πολλή δουλειά», σημείωσε.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια της HumanRights360, Ελένη Τάκου, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο υιοθετεί την ελάχιστη προστασία των δικαιωμάτων που προβλέπουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες, ωστόσο οι τεράστιες ελλείψεις του ελληνικού συστήματος υποδοχής και ένταξης θα απαιτούσαν πολύ μεγαλύτερη προστασία.

Σημείωσε ότι η πολύ προβληματική παροχή νομικής συνδρομής σε όσους ζητούν άσυλο καθιστά σχεδόν απαγορευτική την προσφυγή τους στον δεύτερο βαθμό, καθώς πλέον απαιτείται η υποβολή αιτιολογημένου δικόγραφου.

Αναφερόμενη στο θέμα των απελάσεων, που προτάσσονται από την κυβέρνηση ως κεντρικός στόχος, σημείωσε ότι μπόρεσε να υλοποιηθεί μόνο το 36,8% των αποφάσεων απέλασης και ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: