1.4.18

Ο Σουλτάνος φοβάται 15 φοιτητές και μια μικρή εφημερίδα...

Σχετική εικόνα
O Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας και του κόμματος εξουσίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τρελαθεί από θυμό. Την Δευτέρα 19 Μαρτίου, 15 φοιτητές του εκλεκτού πανεπιστημίου του Βοσπόρου (πρώην Robert College) είχαν...
διαμαρτυρηθεί ενάντια σε μια ομάδα που μοίραζε εντός του πανεπιστημίου λουκούμια για να γιορτάσει την νίκη του τουρκικού στρατού, που κατέκτησε την Αφρίν, στην βορειοδυτική Συρία. «Δεν δίνουμε το δικαίωμα στην εκπαίδευση σε αυτούς τους νέους κομουνιστές, τρομοκράτες και προδότες της πατρίδας. Προειδοποίησα τους καθηγητές τους. Εάν συμφωνούν με αυτούς τους νέους, τότε θα πράξουμε τα απαραίτητα και ενάντια σε αυτούς τους καθηγητές», είπε σε έντονο ύφος, στην συνδιάσκεψη της τοπικής οργάνωσης του κόμματός του στην Σαμψούντα, στην Μαύρη Θάλασσα.

Με μια εντολή που έλαβαν οι δυνάμεις ασφαλείας και οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής έκαναν έφοδο στις 04:30 το πρωί για να συλλάβουν και να φυλακίσουν τουλάχιστον επτά φοιτητές που ξεκουράζονταν στους κοιτώνες τους.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει ένα έγκλημα. Δεν μπορεί να ονομάζει τρομοκράτες, πόσο μάλλον προδότες του έθνους, τους φοιτητές που δεν συμφωνούν μαζί του. Ο Πρόεδρος δεν είναι δικαστής. Επιπλέον, δεν είναι εκείνος που θα δώσει ή θα αφαιρέσει το δικαίωμα της εκπαίδευσης από τους φοιτητές», δήλωσε ο κ. Ιναέτ Αξού, δικηγόρος των φοιτητών.

«Η κριτική απέναντι στις πολιτικές ασφαλείας της κυβέρνησης δεν είναι προπαγάνδα τρομοκρατικής οργάνωσης. Το πανεπιστήμιό μας έχει μια παράδοση στην ελευθερία της έκφρασης. Κάποιοι φοιτητές μπορούν να μοιράζουν λουκούμια και και κάποιοι άλλοι μπορούν να τους ασκούν κριτική», δήλωσαν οι φοιτητές της σχολής Πολιτικών Επιστημών.

Το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, δόμη δημόσιας παιδείας υψηλής ποιότητας, διοικείται από έναν πρόεδρο, που διόρισε η κυβέρνηση. Γνωστό για τις δημοκρατικές του θέσεις και την κοσμικότητά του, έχει δεχθεί πολλές φορές δημόσιες επιθέσεις από τον Ερντογάν. «Ο γιος μου μπορεί να πέρασε στις εξετάσεις για να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, όμως καθώς είναι ένας απόφοιτος θρησκευτικού λυκείου και εκείνο δεν είναι αρκετά συνεπές, δεν πήγε», ομολόγησε ο Ερντογάν. Αυτή η δήλωση βεβαίως αντικρούστηκε αργότερα από τους ειδικούς.

Οι φυλακισμένοι φοιτητές, σύμφωνα με δυο ρεπορτάζ, δήλωσαν ότι παρενοχλήθηκαν και χτυπήθηκαν από τους αστυνομικούς. «Ένας μπάτσος μου είπε ότι θα με χτυπήσει στο κεφάλι για να γίνω λιγότερο έξυπνος», διευκρίνησε ένα θύμα.

Την Τετάρτη 28 Μαρτίου, η αντιτρομοκρατική είχε μια νέα αποστολή: Η κυκλοφορία της εφημερίδας «Ελεύθερη Δημοκρατία» (Ozgurlukcu Demokrasi), που συντάσσεται από Κούρδους δημοσιογράφους της Κωνσταντινούπολης και αντικατέστησε την εφημερίδα Ozgur Gundem, απαγορεύτηκε με ένα διάταγμα. Αυτή η μικρή εφημερίδα είχε τιράζ μόλις 5000 φύλλα και καταδίκαζε τις παραβιάσεις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και επικεντρωνόταν στο κουρδικό πρόβλημα. Εφημερίδα κυρίως ακτιβιστική, η «Ελεύθερη Δημοκρατία» υποστηριζόταν κυρίως από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά της Τουρκίας.

Καινοτομίες, λοιπόν, στην καταστολή: Η αντιτρομοκρατική πήγε συνοδευόμενη αυτή την φορά από τους διοικητές του Ασφαλιστικού Ταμείου του Ταμιευτηρίου (TMSF). Αυτός ο κρατικός οργανισμός, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, ασχολείται με εταιρείες που βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα των συνεργατών τους και όσων σχετίζονται με αυτές. Ένας διοιητής, λοιπόν, διορίστηκε επικεφαλής της εφημερίδας και του τυπογραφείου αφότου συνελήφθησαν τουλάχιστον έξι υπεύθυνοι που είχαν αυτούς τους ρόλους. «Οι αστυνομικοί μας είπαν για το TMSF και για τον διοικητή, αλλά δεν μας παρουσίασαν κανένα επίσημο έγγραφο. Δεν είχαμε κανέναν νόμιμο αρμόδιο συνομιλητή. Δεν γνωρίζαμε σε ποιον να διαμαρτυρηθούμε», δήλωσε ο δικηγόρος της εφημερίδας.

Ο Σουλτάνος της Άγκυρας δεν αρέσκεται καθόλου στους αντιφρονούντες. Αυτοί δημοσιεύουν άρθρα για την κακή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, ασκούν κριτική στην στρατιωτική επιχείρηση ενάντια στους Κούρδους και αναδημοσιεύουν σχόλια του ξένου Τύπου. Έτσι λοιπόν δεν υπάρχει καμία αντιπολίτευση και κανένας αντίλογος αν όχι διαφορετική άποψη. Ο Μοναδικός Άνθρωπος θέλει ένα Μοναδικό Μέσο Ενημερώσης. Ακριβώς όπως και ο καγκελάριος του Γιόζεφ Γκέμπελς. 


Ραγκίπ Ντουράν

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία.
 [Μετάφραση: Νίκος Μίχος]

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: