30.4.18

Ποιοι εμπόδισαν την κάθαρση στη UNICEF;..

Αντα Ψαρρά

Το θέμα της οριστικής διαγραφής του ελληνικού τμήματος από τη UNICEF απασχόλησε και τον κυριακάτικο Τύπο («Νέα Σελίδα», «Τύπος της Κυριακής», «Real Νews»), με τη δημοσίευση πορισμάτων οικονομικού ελέγχου από...
ξένους ελεγκτές. Αλλος ένας διεθνής διασυρμός της χώρας, που και αυτή τη φορά έχει αιτίες τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την αδιαφάνεια.

Οπως είχε τονίσει στην «Εφ.Συν.» στις 23/4 η υπηρεσιακή πλέον πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής, Σοφία Τζιτζίκου, το τελευταίο Δ.Σ. όχι μόνο προκάλεσε αλλά και στήριξε ενεργά την κάθαρση του οργανισμού. Η ίδια, όταν ανέλαβε το 2016, ζήτησε από την εταιρεία Deloitte να διενεργήσει έλεγχο για την τελευταία τριετία (2013-2015) με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.

Τα στοιχεία που προέκυψαν την ανησύχησαν, όπως ανησύχησαν και τη νέα οικονομική διευθύντρια που προσελήφθη πρόσφατα με διαφανείς διαδικασίες και ομόφωνη απόφαση. Μάλιστα, τις σοβαρές παρατυπίες τις είχε διαπιστώσει εξ αρχής και η ίδια, ενώ στο μεταξύ η πρόεδρος είχε ενημερώσει τη Γενεύη λεπτομερώς για τα σημαντικά ευρήματα.

Η Γενεύη όρισε τότε άλλη εταιρεία λογιστών (PriceWaterhouse) διατάσσοντας έλεγχο σε βάθος δεκαπενταετίας. Οι λογιστές ήρθαν στην Ελλάδα και συνεργάστηκαν πλήρως με το τμήμα, ενώ ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο είχε γίνει γνωστό ότι υπήρχαν πολλά και σημαντικά ευρήματα.

Τον Ιανουάριο έφτασε στην Αθήνα κλιμάκιο από τη Γενεύη και ζήτησε απόλυτη αναδιάρθρωση και απομάκρυνση του εκτελεστικού διευθυντή, ενώ για να μην αποσυρθεί οριστικά, ζήτησε και την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για όλες τις επιβεβλημένες αλλαγές.

Δυστυχώς από το 9μελές Δ.Σ. οι έξι αντιδρούσαν με οργανωμένο τρόπο διότι ενδεχομένως δεν ήθελαν να αποδειχτούν πράγματα για τα οποία κάποιοι έφεραν ευθύνες. Ενώ λοιπόν ο εκτελεστικός διευθυντής όντως παραιτήθηκε, το Δ.Σ. στηριζόμενο στην πλειοψηφία μπλόκαρε κάθε απόφαση, τα μέλη δεν παρουσιάζονταν στις συνεδριάσεις και γενικά είχε μια ανεπίτρεπτη συμπεριφορά, σύμφωνα με όσα μας είχε τονίσει η κ. Τζιτζίκου.

Η ίδια μάλιστα είχε ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, εξεταστική επιτροπή στον οργανισμό, για να ερευνηθούν όλα τα ζητήματα με αντικείμενο την κάθαρση, πρόταση που ωστόσο αρνήθηκε η πλειοψηφία του Δ.Σ.

Τελικά όμως, κατόπιν όλης αυτής της συμπεριφοράς, η Γενεύη κινητοποιήθηκε έχοντας στα χέρια της και τη δική της έκθεση και αποφάσισε την οριστική λύση και την οργάνωση μιας νέας επιτροπής που θα ξεκινήσει με πλήρη διαφάνεια. Στο σημείο αυτό οφείλει κανείς να επισημάνει και την αγωνία των 30 εργαζομένων, κάποιοι από τους οποίους μπορεί να γνώριζαν τι γινόταν, άλλοι όμως βοήθησαν στην έρευνα για τον πλήρη εντοπισμό των ατασθαλιών, ενώ ήξεραν ότι ίσως αυτό οδηγήσει ακόμα και στο να χάσουν τη δουλειά τους.

Ολα όσα γράφτηκαν για μισθούς των 6.000 ευρώ δεν αφορούν σε καμία περίπτωση τους εργαζόμενους, αλλά τα εκτελεστικά στελέχη κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπό απόλυση πρώην εκτελεστικός διευθυντής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απολυθεί με βάση τον μισθό των 6.000 ευρώ, για τον οποίο δεν δέχτηκε μάλιστα μείωση, όταν αυτή έγινε σε όλους τους άλλους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τόσο η πρόεδρος όσο και τα μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ., όπως και όλοι οι εθελοντές, δεν πληρώνονται, πλην των μεταφορικών τους εξόδων. Η υπηρεσιακή πρόεδρος έχει ήδη καταθέσει στον εισαγγελέα τα στοιχεία και τα ευρήματα της έκθεσης σχετικά με τη UNICEF που καλύπτονται από το απόρρητο. Αλλος ένας φορέας δίπλα στους φορείς υγείας και πρόνοιας αποδεικνύεται ότι έχει επιδοθεί στα γνωστά πάρτι, με συνέπεια ειδικά στην περίπτωση αυτή να στιγματίζεται για πολλοστή φορά η Ελλάδα.

Μαρτυρία

Μιλήσαμε με μια εθελόντρια, την Πόπη Τσεμπέρη, η οποία, αφού γέλασε... πικρά με όσα γράφτηκαν περί πληρωμών των εθελοντών, μας δήλωσε ότι η ίδια ούτε τα εισιτήρια δεν δέχεται να πάρει, προσφέροντας το αντίτιμο για αγορά εμβολίων.

«Είμαι εθελόντρια περίπου ενάμιση χρόνο στη UNICEF, αλλά υπήρξαμε επί 35 χρόνια μαζί με την πρόεδρο κ. Τζιτζίκου εθελόντριες στον διεθνή οργανισμό “International Plan Parenthood Federation”, του οποίου μάλιστα η παγκόσμια ταμίας ήταν η Σ. Τζιτζίκου. Εφυγε από εκεί με εύφημο μνεία και άμεμπτη στάση.

»Αυτός ήταν και ο λόγος που ήρθα στη UNICEF, προκειμένου να βοηθήσω έναν άνθρωπο τόσο έντιμο και φυσικά να προσφέρω στο ζήτημα που ειδικεύομαι σχετικά με τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και ιδιαίτερα τώρα με το προσφυγικό. Αν υπήρχε δε εθελοντής που να αμείβεται και μάλιστα με τέτοια ποσά, πρώτη εγώ θα το είχα καταγγείλει».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: