30.4.18

Η Τουρκία «κλειδώνει» με ΝΑVTEX το Καστελόριζο...

Ασκήσεις με πυρά και στο Β. Αιγαίο...

Με δυο νέες NAVTEX επιστρέφει μετα από αρκετές μέρες η Τουρκία και πάλι στην προκλητική τακτική της δέσμευσης περιοχών όχι μόνο εντός του FIR Αθηνών αλλά και...
εντός ελληνικού εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, ενώ για μια ακόμη φορά η δέσμευση για άσκηση SAR επικαλύπτει όλο το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. 

Με την NAVTEX 534/18 οι τουρκικές Αρχές δεσμεύουν μια μεγάλη περιοχή για άσκηση Έρευνας και Διάσωσης για την Πέμπτη 3 Μαΐου και σε μια κίνηση αποκαλυπτική των προθέσεων, ο σχεδιασμός της Άσκησης επικαλύπτει όλη την περιοχή του Καστελόριζου και των παρακείμενων νησιών. 

Η τουρκική αναγγελία μάλιστα αναφέρει με νόημα ότι η άσκηση διεξάγεται «έξω από ξένα χωρικά ύδατα». Με την NAVTEX 0537/18 η Τουρκία δεσμεύει περιοχή για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ της Λήμνου και της Λέσβου για την Τετάρτη 2 Μαΐου, σε μια περιοχή που βρίσκεται εντός των διεθνών χωρικών υδάτων, εντός του FIR Αθηνών που η ευθύνη έκδοσης Αναγγελιών ανήκει στην Ελλάδα. Σε ότι αφορά την πρώτη NAVTEX η Τουρκία αμφισβητεί την αρμοδιότητα της Ελλάδας για Έρευνα και Διάσωση εντός της περιοχής Ευθύνης της που συμπίπτει με το FIR Αθηνών, και με μονομερείς δηλώσεις διεκδικεί την άσκηση αρμοδιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της Έρευνας και Διάσωσης μέχρι το μέσο του Αιγαίου και σχεδόν σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. 

Η αξίωση αυτή της Τουρκίας αποσκοπεί στον εγκλωβισμό ελληνικών νησιών σε ζώνη τουρκικής αρμοδιότητας, σε μια κίνηση στην κατεύθυνση υπονόμευσης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Σε ισχύ παραμένουν και οι υπόλοιπες δεσμεύσεις μεγάλων περιοχών στο Αιγαίο για ασκήσεις για όλη την διάρκεια του 2018 ενώ δεν είναι τυχαίος ο σχεδιασμός των επιστημονικών ερευνών του Piri Reis που καλύπτει μια μεγάλη περιοχή γύρω από την Ίμβρο και την Τένεδο και εφάπτεται του πεδίου βολής που παράνομα έχουν δεσμεύσει οι Τουρκικές Αρχές με την NAVTEX 1410/17 και εκτείνεται μεταξύ της Σαμοθράκης και της Λήμνου.

Πηγή: hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: