30.4.18

Ποιος έκοψε τις συντάξεις και πόσο...

Καθίσταται προφανές ότι η παρούσα κυβέρνηση προχώρησε σε μειώσεις συντάξεων… Ωστόσο είναι ακόμη προφανέστερο ότι αυτές οι μειώσεις δεν...
συγκρίνονται με τη λαίλαπα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. από το 2010 έως και το 2014. Καλό θα ήταν λοιπόν να αποδίδουμε τα του καίσαρος τω καίσαρι και όχι να ρίχνουμε λήθη στο μαύρο παρελθόν…

Κάποιοι άδραξαν την ευκαιρία από μία ατάκα του υφυπουργού Τ. Πετρόπουλου για να δημιουργήσουν, από τηλεοράσεως, μια παραπλανητική εικόνα σχετικά με τις περικοπές που έχουν ή δεν έχουν γίνει, από το 2010, στις καταβαλλόμενες συντάξεις από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Ουσιαστικά γίνεται προσπάθεια να μπουν στο ίδιο σακούλι οι διαρκείς περικοπές στις συντάξεις από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. (και τα εκάστοτε δεκανίκια τους ΛΑΟΣ και ΔΗΜΑΡ) με την περικοπή που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. το 2015 στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου (και την οποία ψήφισαν ασμένως και η Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι 2,6 εκατ. συνταξιούχοι είχαν υποστεί από το 2010 μέχρι και το τέλος του 2014 μειώσεις από 19% έως 50% (σε 11 περικοπές συντάξεων). Αντίστοιχα κατά την περίοδο 2015-2018 οι μειώσεις που έχουν γίνει στις κύριες συντάξεις δεν ξεπερνούν τις 2 ποσοστιαίες μονάδες για τη συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων (εισφορά ασθένειας και πλαφόν).

Αυτό πάντως που θεωρούν στην κυβέρνηση και προκύπτει από το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης είναι ότι αποτράπηκαν περικοπές έως 57% που θα επέφερε σε όλες τις επικουρικές συντάξεις η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος την οποία είχε νομοθετήσει και θα εφάρμοζε η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.

Αντ’ αυτού επιβλήθηκε στις επικουρικές εισφορά ασθένειας, ενώ όσες περικοπές έγιναν (μετά το 2015) αφορούσαν το 10% του συνολικού αριθμού συνταξιούχων της χώρας με άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ μικτά.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ΕΚΑΣ είναι σε όλους γνωστό ότι αποτελούσε ήδη ανειλημμένη δέσμευση, με το mail Χαρδούβελη, την οποία αξίωναν να αναλάβει η χώρα τα περισσότερα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης. Ο πρώτος μνημονιακός νόμος 3863/2010 ήταν αυτός που προέβλεψε τον «λογιστικό διαχωρισμό του προνοιακού τμήματος της σύνταξης» και χαρακτήρισε ρητά το ΕΚΑΣ «προνοιακή παροχή».

Η σταδιακή κατάργησή του, δε, ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής συμπεριλαμβανομένων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ως εκ τούτου οι επιθέσεις από τα τηλεοπτικά πάνελ στα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης καλό θα ήταν να εδράζονται στην πραγματικότητα για να αποδίδονται τελικά τα του καίσαρος τω καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: