30.4.18

Διαδικτυακή δημοσιογραφική γκάφα...

Συχνά για μια ιστοσελίδα βασική πηγή πληροφόρησης είναι μια άλλη ιστοσελίδα –ξένη ή ελληνική. Και, λιγότερο συχνά, η πληροφορία σε...
αυτές τις περιπτώσεις παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα πρωτογενούς ενημέρωσης. 

Το μεσημέρι του Σαββάτου ένα σάιτ, από τα κορυφαία σε επισκεψιμότητα –τουλάχιστον μεταξύ αυτών που μετράει η ΕΝ.Ε.Δ. (Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου)– ανέβασε επειγόντως, με περίληψη που παρέπεμπε για λεπτομέρειες στη συνέχεια, την είδηση ότι ομολόγησε τη διάπραξη του εγκλήματος στην Κύπρο ο ένας από τους τρεις που βρίσκονται σε ολιγοήμερη κράτηση για να ανακριθούν.

Αυτή η αρχική ανάρτηση για την υποτιθέμενη ομολογία και εξιχνίαση συνοδευόταν με αυτοεπαίνους για την άμεση ενημέρωση που προσφέρει το σάιτ (είναι, πράγματι, από τα πιο γρήγορα στη ροή ειδήσεων) και με προτροπή στους αναγνώστες του να ενημερωθούν από αυτό για τις λεπτομέρειες που θα ακολουθούσαν. 

Πουθενά δεν έκανε λόγο για την πρωτογενή προέλευση της πληροφορίας. Το έκανε αργότερα όταν δεν υπήρξαν τα νεότερα στοιχεία που προανήγγειλε, αφού ό,τι έγραψε δεν ίσχυε – τουλάχιστον ώς εκείνη τη στιγμή. 

Μίλησε, λοιπόν, για αντικρουόμενες πληροφορίες αναφέροντας ότι την είδηση περί ομολογίας έγραψε ένα κυπριακό σάιτ και ότι, αντίθετα, άλλη ιστοσελίδα της Κύπρου υποστηρίζει ότι ο ένας 23χρονος και η μία 21χρονη που εκρατούντο μαζί με τον 33χρονο, αρνήθηκαν κάθε ανάμιξη, πράγμα που ισχύει.

Το «καλό» με το διαδικτυακή ενημέρωση είναι ότι τα γραπτά ΔΕΝ μένουν και οι εντυπώσεις για την όποια γκάφα περιορίζονται σε όσους πρόλαβαν να τη διαπιστώσουν. 

Από εκεί και πέρα τα ίχνη τής «πατάτας» εξαφανίζονται. Αντίθετα με τις κακόμοιρες τις εφημερίδες για τις οποίες μετά το πάτημα του κουμπιού του πιεστηρίου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Και ο όποιος γκαφατζής κρεμιέται, κυριολεκτικά, στα μανταλάκια. 

harddog-sport.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: