1.4.20

Reuters: Πώς η Ευρώπη βούλιαξε με κλειστά μάτια στην κρίση του κορονοϊού...

Ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ με ντοκουμέντα για τον ανεπαρκή τρόπο που προετοιμάστηκαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μάχη με τον Covid-19 φιλοξενεί στις σελίδες του το πρακτορείο Reuters.
Το δημοσίευμα γυρνάει το χρόνο πίσω, ένα μήνα πριν, όταν η Ευρώπη άρχισε να...

ψάχνει εναγωνίως μάσκες, αναπνευστήρες και διαγνωστικά τεστ προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία και ενώ οι χώρες μέλη διαβεβαίωναν τις Βρυξέλλες ότι τα συστήματα υγείας τους ήταν πανέτοιμα και ότι δεν υπήρχε λόγος να παραγγείλουν άλλα αποθέματα!

Αυτή η υπεραισιόδοξη εκτίμηση ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τις ελλείψεις που άρχισαν να παρατηρούνται μερικές εβδομάδες αργότερα, σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου.

Το ρεπορτάζ βασίζεται σε εσωτερικά και δημόσια έγγραφα που έχει στην κατοχή του το Reuters και αποδεικνύουν πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενδεχομένως επιδείνωσαν την κατάσταση υπερεκτιμώντας τι δυνατότητες που διαθέτουν οι χώρες τους.

«Όλα είναι υπό έλεγχο» φέρεται να είπε αξιωματούχος της Κομισιόν σε συνάντηση διπλωματών των χωρών μελών κεκλεισμένων των θυρών στις 5 Φεβρουαρίου, δηλαδή 2 εβδομάδες αφού η Κίνα επέβαλε αποκλεισμό 60 εκατ. ανθρώπων (σχεδόν τον πληθυσμό της Ιταλίας) στην επαρχία Χουμπέι. «Είναι πολύ υψηλό το επίπεδο ετοιμότητας των χωρών μελών, οι περισσότερες χώρες έχουν πάρει ήδη μέτρα για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση του Covid-19» είπε ο ίδιος αξιωματούχος επικαλούμενος την ενημέρωση από τους εκπροσώπους των χωρών.

Δύο εβδομάδες αργότερα, η Ιταλία θρηνούσε πολλά θύματα και σήμερα έχει καταγράψει τέσσερις φορές τον αριθμό των νεκρών της Κίνας.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, γράφει το Reuters, άρχισαν να καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης τον Μάρτιο αλλά αντί να επικεντρωθούν σε κοινές ενέργειες πολλές κατέφυγαν σε προστατευτικά μέτρα κλείνοντας τα σύνορα και απαγορεύοντας τις εισαγωγές ιατρικού υλικού.

Σε μια συνάντηση που έγινε στις 31 Ιανουαρίου αντιπροσωπείες των υπουργείων Υγείας των χωρών μελών είπαν στην Κομισιόν -σύμφωνα με τα εσωτερικά έγγραφα- ότι δεν χρειάζονται βοήθεια για να εξοπλιστούν με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Στα πρακτικά καταγράφεται ότι καμία χώρα δε ζήτησε υποστήριξη και μόνο τέσσερις -χωρίς να κατονομάζονται- προειδοποίησαν ότι μπορεί να χρειαστούν αποθέματα προστατευτικού υλικού εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Ένα μήνα αργότερα, στις 28 Φεβρουαρίου και μετά από παροτρύνσεις στις κυβερνήσεις της ΕΕ, η Κομισιόν προκήρυξε διαγωνισμό για προμήθεια μασκών και άλλων προστατευτικών ειδών.

Αυτός ο διαγωνισμός αρχικά δεν είχε καμία προσφορά και οι ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να εξετάζουν τις προσφορές που έγιναν σε ένα δεύτερο διαγωνισμό χωρίς όμως να υπογράψουν συμβόλαια και να έχουν γίνει παραδόσεις υλικού.

Πολλές στιγμές αυτό το διάστημα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φέρεται να έδωσαν διαβεβαιώσεις στις Βρυξέλλες πως το νοσηλευτικό προσωπικό είναι καλά ενημερωμένο και εξοπλισμένο. Και έτσι κύλησαν οι τραγικές μέρες μέχρι την 18η Μαρτίου που οι χώρες μέλη της ΕΕ -αντιμέτωπες με τεράστιες ελλείψεις- προκήρυξαν νέο κοινό διαγωνισμό.

Είναι χαρακτηριστικό, γράφει το ρεπορτάζ, η ανάγκη για αναπνευστήρες αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε συνάντηση ειδικών της ΕΕ στις 13 Μαρτίου! Τέσσερις μέρες αργότερα η Κομισιόν προκήρυξε νέο διαγωνισμό.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, καταλήγει το Reuters, οι κίνδυνοι ότι μπορεί να καταρρεύσουν τα συστήματα υγείας ήταν από χαμηλοί ως μέτριοι. Ωστόσο, ένα μήνα αργότερα οι ίδιοι ειδικοί άλλαξαν τις εκτιμήσεις τους αναφέροντας πως καμιά χώρα δεν θα διαθέτει κρεβάτια εντατικής μέχρι τα μέσα Απριλίου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: