29.4.20

Άλλο Πρωτοψάλτη, άλλο Πρωτομαγιά...

Ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα που ο κ. Πέτσας είπε για το κυβερνητικό σχέδιο μετάβασης στη “νέα κανονικότητα” δεν παρέλειψε να κάνει ειδική μνεία στον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς και τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για εκείνη την ημέρα, αναφέροντας ότι αυτές μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τα όσα έχουμε πετύχει μέχρι τώρα και μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση του lockdown.

Η...
ώς σήμερα συμπεριφορά όσων εργαζόμενων πραγματοποίησαν συμβολικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας λαμβάνοντας όλα τα προστατευτικά μέτρα που οι συνθήκες επιβάλλουν ήταν υποδειγματική. Παρά τον κιτρινισμό κάποιων ΜΜΕ, όσοι εργαζόμενοι βγήκαν το τελευταίο διάστημα στον δρόμο, είτε νοσοκομειακοί είτε εκπαιδευτικοί, για να καταγγείλουν πολιτικές και πρακτικές της κυβέρνησης, και μάσκες φορούσαν και αποστάσεις ασφαλείας κρατούσαν και σε κανέναν κίνδυνο δεν έθεσαν τη δημόσια Υγεία. Μακάρι, μάλιστα, τις αποστάσεις που κρατούσαν μεταξύ τους οι διαδηλωτές να τις κρατούσαν και οι εργαζόμενοι δεκάδων επιχειρήσεων που υποχρεώνονται να δουλεύουν καθημερινά με ελλιπή μέτρα προστασίας και ασφάλειας μην τυχόν και τεθεί σε κίνδυνο η κερδοφορία των εργοδοτών τους.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτίμησε να παρουσιάσει τους εργαζόμενους που συμβολικά και σε περιορισμένο αριθμό θα διαδήλωναν στην επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως εν δυνάμει απειλή για τη δημόσια Υγεία και για τα “όσα έχουμε πετύχει μέχρι τώρα”. Η κυβέρνηση που με τις πράξεις της αλλά κυρίως με τις παραλείψεις της επέδειξε πλήρη αδιαφορία για την προστασία ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και άφησε επιχειρήσεις να λειτουργούν ανεξέλεγκτα από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης έρχεται τώρα και χαρακτηρίζει επικίνδυνους τους έστω και λίγους εργαζόμενους που θα συμμετείχαν σε έναν περιορισμένο σε μέγεθος εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η κυβέρνηση που ενάμιση μήνα τώρα δεν άκουσε τίποτα, δεν είδε τίποτα και φυσικά δεν έκανε τίποτα για τους επικίνδυνους συνωστισμούς σε χώρους εργασίας έρχεται τώρα και με περισσή υποκρισία ανησυχεί για το ενδεχόμενο συνωστισμού στην διαδήλωση της Πρωτομαγιάς. Ο πρωθυπουργός που, όπως είδαμε, μια χαρά διασκεδάζει με τα τραγούδια της κ. Πρωτοψάλτη και ουδόλως ανησυχεί για τον συνωστισμό που ο ίδιος για επικοινωνιακούς λόγους προκάλεσε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου έρχεται τώρα και διά του εκπροσώπου του χαρακτηρίζει ως απειλή για την κοινωνία τις εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά. Γιατί άλλο Πρωτοψάλτη, άλλο Πρωτομαγιά.

Πέτρος Κατσάκος (left.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: