30.4.20

Ανοσία της αγέλης, με εντολή Μητσοτάκη;...


Πριν από ούτε καν ένα μήνα ο «εθνικός» μας γιατρός Σωτήρης Τσιόδρας δήλωνε ότι δεν υποστηρίζει την χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό διότι, πέραν του ότι ήταν αμφίβολο εάν προστατεύει, «φέρει και σημαντικούς κινδύνους και...
αβεβαιότητες, όπως το να μολυνθείς χωρίς να θέλεις με το άγγιγμα των χεριών στην μάσκα και στο πρόσωπο».

Χθες ο κ. Τσιόδρας, εμφανώς εκνευρισμένος και με έντονο ύφος μας είπε πως από Δευτέρα πρέπει οπωσδήποτε να φοράμε όλοι μάσκες σε μέσα μαζικής μεταφοράς και καταστήματα. Το τι ακριβώς, από επιστημονικής πλευράς, άλλαξε δεν το εξήγησε αλλά μας είπε ότι «τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε για χάρη της κοινωνίας». Παρεμπιπτόντως, ούτε ο καθηγητής Τσιόδρας, ούτε η κυβέρνηση ανέφεραν τίποτα για το κόστος με το οποίο θα επιβαρύνει η μάσκα τα νοικοκυριά, ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης είπε πως θα δοθούν ακριβείς… κυβερνητικές οδηγίες «για το πώς θα φτιάχνουμε μάσκες μόνοι μας». Επίσης παρεμπιπτόντως, στο Βέλγιο οι μάσκες θα διανέμονται δωρεάν, ενώ στο Λουξεμβούργο θα αποστέλλονται ταχυδρομικά από τις αρχές στους πολίτες.


Τον προηγούμενο μήνα επίσης και στην αρχή της πανδημίας, μέλη της επιτροπής Τσιόδρα και κυβερνητικά στελέχη έκλειναν, ως πρώτο μέτρο, τα σχολεία λέγοντας ότι οι μαθητές μπορεί να λειτουργήσουν ως «υγειονομική βόμβα» στην μετάδοση του ιού. Χθες, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, δίπλα στον κ. Τσιόδρα ανακοίνωσε την ταχεία επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων μέσα από ένα σχέδιο - λαβύρινθο με μαθήματα μέρα παρά ημέρα, με αραίωμα μαθητών στις τάξεις και με ελάχιστες πραγματικές ώρες διδασκαλίας. Δεν εξήγησε που ακριβώς θα βρεθούν οι σχολικές υποδομές σε ακριτικές και υποβαθμισμένες περιοχές για να γίνουν όλα αυτά, δεν είπε εάν και πώς θα διδάξουν καθηγητές μεγαλύτερης ηλικίας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δεν είπε που θα βρεθούν τα δεκάδες τετραγωνικά στους ασφυκτικούς χώρους των φροντιστηρίων της τρίτης Λυκείου για να τηρηθούν τα στοιχειώδη έστω μέτρα ασφαλείας. Ούτε ο κ. Τσόδρας εξήγησε πως και γιατί τα παιδιά έπαψαν να είναι «υγειονομική βόμβα», λέγοντας μόνον πως πλέον φαίνεται ότι δεν είναι ισχυροί φορείς μετάδοσης του ιού. 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Μαρίνας Αλεξανδρή, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: