30.4.20

Τούρκοι πυροβόλησαν Γερμανούς στον Έβρο...


  Χτύπημα κατά περιπόλου της Frontex...
Ένα νέο επικίνδυνο επεισόδιο σημειώθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Σύμφωνα με το...
Spiegel, Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν τουλάχιστον μία φορά εναντίον Γερμανών της Frontex, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.

Όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό, το οποίο επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της Frontex, το επεισόδιο συνέβη την Τρίτη το απόγευμα, στις 7:15, κοντά στο Τυχερό του Έβρου, όταν ένας Τούρκος στρατιώτης πυροβόλησε εναντίον Γερμανών στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Το επεισόδιο επιβεβαιώνεται και από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την περιγραφή, Γερμανός αξιωματικός της Frontex άκουσε ένα πυροβολισμό από την τουρκική πλευρά και καλύφθηκε. Με κυάλια είδαν ένα Τούρκο στρατιώτη να στοχεύει με το όπλο του προς την ελληνική πλευρά.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος στρατιώτης έδειξε το «μεσαίο δάχτυλό» του και επέστρεψε στη σκηνή του αλλά αργότερα έξι ακόμα στρατιώτες ήρθαν αργότερα στοχεύοντας προς την ελληνική πλευρά.

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι η ελληνική πλευρά είναι ενήμερη για το περιστατικό. Την επομένη του περιστατικού, ο Έλληνας υφυπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος τηλεφώνησε στον επικεφαλής της Frontex Fabrice Leggeri. Μεταξύ άλλων, συζήτησαν τη δυνατότητα αποστολής περαιτέρω αξιωματούχων του Frontex στην Ελλάδα. 

Ο αριθμός των προσφύγων που προσπαθούν να διασχίσουν τα χερσαία σύνορα ή να περάσουν στα ελληνικά νησιά αυξάνεται συνήθως το καλοκαίρι.

Η Γερμανία συμμετέχει στην αποστολή Frontex στην Ελλάδα για αρκετά χρόνια. Είναι κυρίως ομοσπονδιακοί αστυνομικοί που βοηθούν τις ελληνικές αρχές στον έλεγχο των συνόρων, αλλά η κρατική αστυνομία παρέχει επίσης αξιωματούχους για τη γερμανική δύναμη Frontex. 

Η σχέση Frontex - Τουρκίας ήταν ήδη τεταμένη μετά από ένα συμβάν τον Μάρτιο. Εκείνη την εποχή, δύο τουρκικά αεροπλάνα παρακολουθούσαν ένα δανέζικο αεροσκάφος αναγνώρισης της Frontex. Στη Γερμανία, η δράση θεωρήθηκε επιθετική πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: