29.4.20

Super League 1: Ξαναρχίζουν οι προπονήσεις των ομάδων...


Ναι στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών, αποστάσεις από Ολυμπιακό, Άρη, ΑΕΛ, Πανιώνιο.
Όλες οι αποφάσεις για τον αθλητισμό...
Περί τα μέσα Μαϊου αναμένεται να ξεκινήσουν οι προπονήσεις των ομάδων που συμμετέχουν στο επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, αφού η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ανακοινώσει την επανέναρξη της Super League 1.

Εκτιμάται ότι...
θα απαιτηθούν περίπου τρεις εβδομάδες προπονήσεων για να επανέλθουν οι ποδοσφαιριστές σε αγωνιστική κατάσταση, οπότε η αγωνιστική δράση και το πρωτάθλημα θα ξαναρχίσουν επί της ουσίας γύρω στις 10 Ιουνίου. Οι προπονήσεις θα γίνονται σε ανοιχτούς χώρους, δηλαδή στα γήπεδα ή σε ανοιχτούς βοηθητικούς χώρους και δεν θα επιτρέπεται η χρήση γυμναστηρίων και αποδυτηρίων.

Όταν ξεκινήσει εκ νέου το πρωτάθλημα της Super League 1, οι όποιοι αγώνες συμφωνηθεί να γίνονται μέχρι την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων και την ανάδειξη του πρωταθλητή θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Οπως σε όλες τις περιπτώσεις διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, στο γήπεδο προβλέπεται να βρίσκονται μέχρι 60 πρόσωπα και από τις δύο ομάδες, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού ασφαλείας.

Πώς διαχωρίζονται τα αθλήματα

Στις ανακοινώσεις που θα γίνουν αύριο Πέμπτη από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη αναμένεται να γνωστοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Για την λήψη των αποφάσεων σχετικά με το μέλλον των πρωταθλημάτων αλλά και τη συνέχιση των διοργανώσεων σε όλα τα αθλήματα, έχουν γίνει πολλές συζητήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Γιώργου Μαυρωτά. Εισηγήσεις έχουν γίνει και από την υγειονομική επιτροπή του υπουργείου Αθλητισμού με βάση την παραδοχή ότι λόγω κορωνοϊού τα αθλήματα θα πρέπει να διαχωριστούν σε ατομικά ή ομαδικά, εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου και στενής -ή μη στενής- επαφής.

Η κεντρική κυβερνητική απόφαση είναι να εφαρμοστεί το πιο συντηρητικό μοντέλο προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού.

Ποια ατομικά αθλήματα θα επιτρέπονται από την Δευτέρα 4 Μαϊου

Τα ατομικά αθλήματα, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο αυτή την ώρα, αναμένεται να ξανανοίξουν από την Δευτέρα 4 Μαϊου. Πρόκειται για ατομικά αθλήματα εξωτερικού χώρου μη στενής επαφής, όπως το τένις, ο στίβος, η κολύμβηση, η ιστιοπλοϊα, η σκοποβολή, η τοξοβολία, η ιππασία, το γκολφ, το καγιάκ και γενικώς όλα τα σπορ θαλάσσης όπου οι αθλητές δεν έρχονται σε στενή επαφή με τους συναθλητές τους. Εννοείται ότι σε αυτή τη φάση δεν συζητείται το ενδεχόμενο να ξανανοίξουν οι πισίνες για αθλήματα όπως το πόλο ή η συγχρονισμένη κολύμβηση. Προπονήσεις ωστόσο θα μπορούν να γίνονται στη θάλασσα και με την εφαρμογή όλων των κανόνων ασφαλείας. Όπως άλλωστε έχει ήδη ανακοινωθεί από το προηγούμενο Σάββατο «στο πρώτο κύμα άρσης των σημερινών περιορισμών που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα της ατομικής άθλησης και προπόνησης σε εξωτερικούς χώρους».

Τι θα γίνει με τα κυλικεία σε αθλητικούς χώρους

Η απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα γυμναστήρια και τα αποδυτήρια σε όλους τους αθλητικούς χώρους θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Κλειστά θα μείνουν για το επόμενο διάστημα και τα κυλικεία που βρίσκονται εντός αγωνιστικών χώρων, με μοναδική εξαίρεση όσα λειτουργούν σαν «take away».

Τι σχεδιάζεται για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Το Σάββατο 25 Απριλίου, έπειτα από την τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους κυρίους Γεραπετρίτη, Αυγενάκη, Δημητριάδη και Μαυρωτά συζητήθηκε και η στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να ενισχυθούν οικονομικά οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και τους επόμενους μήνες, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι ερασιτεχνικοί σύλλογοι έχουν ζητήσει να μην ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα.

Ναι στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών

Το κλίμα για την συζήτηση που αφορά την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από την επόμενη σεζόν ήταν θετικό εξ αρχής, απ’ όλες σχεδόν τις ΠΑΕ της Super League.

Ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Παναιτωλικός και άλλοι, πήραν ευθέως θέση υπέρ της κεντρικής διαχείρισης.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Super League, Μηνάς Λυσάνδρου, είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι υπέρ της κεντρικής διαχείρισης και δεσμεύομαι προσωπικά στο επόμενο Δ.Σ. να φέρω όλες τις προϋποθέσεις σαν σχέδιο μαζί με μια πρώτη έρευνα αγοράς».

Ο Ολυμπιακός, ωστόσο, έβαζε… αστερίσκο στην όλη συζήτηση, τονίζοντας πως θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουν τα ιδιοκτησιακά καθεστώτα όλων των ομάδων.

Όταν ο Γιάννης Αλαφούζος (και όχι μόνο) ζήτησε να γίνει ψηφοφορία για το θέμα της κεντρικής διαχείρισης, ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού, Τάκης Αγραφιώτης είπε ότι θα καταψηφίσει την πρόταση γιατί δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα ιδιοκτησιακά καθεστώτα.

Ο Αλέξης Κούγιας, αρχικά διαφώνησε με τον Τάκη Αγραφιώτη και τάχθηκε με την πρόταση Αλαφούζου. Κάλεσε, μάλιστα, τον Αγραφιώτη «να μην κάνει το λάθος αυτό ο Ολυμπιακός» και τον παρακάλεσε να ψηφίσει υπέρ.

Ο ιδιοκτήτης της ΑΕΛ πρόσθεσε και το εξής: «Παρακαλάω τον κ. Μαρινάκη που έκανε συγκλονιστική εμφάνιση σήμερα, να με ακούσει»!

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, είπε: «Λέμε όχι στην κεντρική διαχείριση όσο υφίστανται τα ιδιοκτησιακά καθεστώτα Ξάνθης και Βόλου».

Ο Μηνάς Λυσάνδρου πρότεινε να μη γίνει ψηφοφορία για λόγους ενότητας. Συμφώνησε ο Καρυπίδης, αλλά διαφώνησαν οι Αλαφούζος και Κωστούλας.

Η ψηφοφορία εν τέλει έγινε…


Σε αυτή ψήφισαν όλοι υπέρ, εκτός από τον Ολυμπιακό που ψήφισε «λευκό» και τις ΠΑΕ Άρης, Πανιώνιος, καθώς και την ΑΕΛ(!), που ψήφισαν υπέρ με… τον αστερίσκο να διερευνηθούν τα ιδιοκτησιακά θέματα των ομάδων.

Μετά την ψηφοφορία, ο Ολυμπιακός διευκρίνισε ότι λέει «ναι στη διερεύνηση για κεντρική τηλεοπτική διαχείριση, όχι όμως σε συγκεκριμένη απόφαση σήμερα».

Μαζί του συμπορεύτηκε και ο Άρης, ενώ ο Αλέξης Κούγιας είπε:

«Η Ξάνθη ανήκει στον ΠΑΟΚ. Υπάρχει ζήτημα ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Η ΠΑΕ ΑΕΛ μόλις αρχίσουν τα πλέι οφ θα κάνει καταγγελία»!

Τον λόγο πήρε ο Γιάννης Αλαφούζος, που ως προς την θέση του Ολυμπιακού, είπε το εξής:

«Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό, το να διερευνηθούν τα ιδιοκτησιακά καθεστώτα. Είναι προφανές ότι η νομιμότητα αποτελεί πάντα έναν αστερίσκο. Αν μια ομάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις και δεν συνεχίζει νομίμως, δεν θα συμμετέχει στην κεντρική διαχείριση. Όποια ομάδα έχει πιστοποιητικό και παίζει, μπορεί να μετέχει και στην κεντρική διαχείριση. Όποιος διαφωνεί, ας μειοψηφήσει. Δεν καταλαβαίνω για ποιο πράγμα συζητάμε».

Το ίδιο και ο Φώτης Κωστούλας: «Αν κάποια ομάδα στην πορεία αποδειχθεί ότι δεν μετέχει νομίμως, επιστρέφει τα χρήματα της κεντρικής διαχείρισης».

Ο Μάκης Γκαγκάτσης, είπε επίσης: «Συμφωνούμε με τον κύριο Αλαφούζο. Να εξουσιοδοτηθεί μια Επιτροπή για την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Η Λίνα Σουλούκου για λογαριασμό του Ολυμπιακού, επανέλαβε ότι «δεν μπορούμε να συναινέσουμε σήμερα στην κεντρική διαχείριση».

Ο Μηνάς Λυσάνδρου, από την πλευρά του, θεώρησε δεδομένη την πρόθεση όλων για κεντρική διαχείριση και αποφάσισε την διερεύνηση του πλαισίου με όλες τις λεπτομέρειες που θα φέρει στην επόμενη συνεδρίαση το working group. Τότε θα έρθει εκ νέου προς ψήφιση.


Η λίγκα θα ζητήσει από την ΕΠΟ τα λεφτά της UEFA!

Στην διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο Ολυμπιακός αναφέρθηκε στην επιστολή που απέστειλε στη λίγκα, με την οποία προτείνει τα 4,3 εκατ. ευρώ που θα δώσει η UEFA σε κάθε ομοσπονδία ως οικονομική ενίσχυση, να μοιραστούν στις μικρότερες ΠΑΕ.

Με την πρόταση του Ολυμπιακού συμφώνησαν και οι ΑΕΛ, Άρης, Πανιώνιος και Ατρόμητος.

Ο Μηνάς Λυσάνδρου διευκρίνισε ότι τα χρήματα αυτά δίδονται στην ΕΠΟ και όχι στη Λίγκα, με την Λίνα Σουλούκου και τον Αλέξη Κούγια να του λένε να τα… απαιτήσει από την ομοσπονδία.

Αποφασίστηκε να κατατεθεί σχετικό αίτημα προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ.


πηγες protothema, sport-fm 

Δεν υπάρχουν σχόλια: