29.4.20

Επιχείρηση Τσιόδρα ...

... να δικαιολογήσει την «αλλαγή γραμμής» για τη χρήση μάσκας

Στο ζήτημα της ιατρικής μάσκας και στην προσπάθεια να απαντήσει στις επικρίσεις για τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπονται για την χρήση της ανάλωσε μεγάλο μέρος της σημερινής του τοποθέτησης ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, υποστηρίζοντας πως...
 
σήμερα τα δεδομένα στηρίζουν τη χρήση της, σε αντίθεση με πριν από λίγες εβδομάδες.

«Τότε ήμασταν σε ένα καθοριστικό για την εξέλιξη της επιδημίας lockdown. Μας είχε επιβληθεί απαγορευτικό. Η επιτροπή τότε δεν συνέστησε τη γενικευμένη χρήση μάσκας, συνεκτιμώντας τότε και τους κινδύνους από τη χρήση τους. Θεώρησε ότι το απαγορευτικό που μας είχε τεθεί ήταν αρκετό για εκείνη τη φάση της επιδημίας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Σ. Τσιόδρας κατά την ενημέρωση της Τετάρτης, υποστηρίζοντας πως οι συνθήκες αλλάζουν καθώς είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση, και πως η κοινωνία σιγά – σιγά θα ανοίξει.

Υπενθυμίζεται πως μόλις στις 9 Απριλίου, και ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έδινε οδηγία για τη χρήση μάσκας, ο ίδιος δήλωνε πως η χρήση της δεν συστήνεται από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για το ευρύ κοινό.

«Τα μέτρα φυσικής απόστασης θα διατηρηθούν αλλά δεν μπορούν πάντοτε να τηρηθούν» δήλωσε ακόμα, σημειώνοντας πως η χρήση μάσκας θα είναι συμπληρωματική και δεν έχει να κάνει αν θα μολυνθούμε ή όχι, αλλά κυρίως για το αν θα μεταδώσουμε στους άλλους τον ιό μας όταν έχουμε ελαφρά συμπτώματα.

«Πιστέψτε με, σε τέτοια θέματα είναι δύσκολο να υπάρχει ομοφωνία. Αλλά τα ενδεχόμενα οφέλη από μια ισχυρή σύσταση ή υποχρέωση για χρήση μάσκας και ιδιαίτερα όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, θα είναι ένα σημαντικό επιπλέον μέτρο και ίσως πιο σημαντικό από το να μην χρησιμοποιούμε καθόλου τη μάσκα», κατέληξε ο Σ. Τσιόδρας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τόνισε ότι είναι λάθος και επικίνδυνη η χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα από τον γενικό πληθυσμό.

Εβδομήντα ένας ασθενείς έχουν βγει από τις ΜΕΘ
Ακόμα, ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 10 νέα κρούσματα σήμερα. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2.576, εκ των οποίων το 55,7% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 589 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 1.268 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 41 με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 12 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας νέος θάνατος με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να φθάνει τους 139 με μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη. Εβδομήντα ένας άνθρωποι βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Για το άνοιγμα των σχολείων

Ο κος Τσιόδρας αναφερόμενος στα νεώτερα στοιχεία για τη σχέση του κορονοϊόυ με τα παιδιά, είπε ότι με βάση διεθνείς μελέτες «πρώτον, οι λοιμώξεις από το νέο ιό παρατηρούνται πολύ λιγότερο στα παιδιά. Δεύτερον, εμφανίζουν στη συντρηπτική τους πλειονότητα ηπιότερα συμπτώματα από τους ενήλικες. Τρίτον, παιδιά με σοβαρή νόσο ήταν το λιγότερο από το 1% στη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής μελέτη από την Κίνα. Τα παιδιά μολύνονται κυρίως μέσω του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Τέταρτον, τα παιδιά κολλούν τη νόσο 3 φορές λιγότερο από τους 20 ετών και άνω και 4 φορές λιγότερο από ό,τι οι ενήλικες άνω των 60 ετών. Πέμπτον, μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται να είναι ασυνήθιστη» είπε ο Σ. Τσιόδρας και αναφέρθηκε στην περίπτωση του πρώτου κρούσματος στην Γαλλία όπου ένα παιδί παρακολούθησε τρια διαφορετικά σχολεία ενώ ήταν συμπτωματικό και είχε 112 επαφές. «Δεν εντοπίστηκαν συμπτωματικά δευτερογενή περιστατικά. Φυσικά δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα παιδί να μολύνει κάποιον, αλλά αυτό δεν αλλάζει τις έως τώρα παρατηρήσεις». Τέλος αναφέρθηκε σε ένα έκτο δεδομένο, ότι τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μεταδόσεως της νόσου. «Μετά από όλα αυτά καταφέραμε να φθάσουμε σε μια φάση σταδιακής επανόδου στα σχολεία». Τα παιδιά όπως είπε ο κος Τσιόδρας επιστρέφουν στα σχολεία με την τήρηση όλων των κανόνων απόστασης, το πλύσιμο των χεριών, χρήση αντισηπτικού κ.ά. Τέλος, ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλεψη για θερμομέτρηση των μαθητών.

Στόχος να προλάβουμε μια νέα έξαρση του κορονοϊού εν τη γενέση της

Επίσης, ο Σ. Τσιόδρας μιλώντας για την επόμενη μέρα επανέλαβε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε επιφυλακτικοί.

«Να επανέλθουμε στη μερική κανονικότητα και σιγά σιγά σε πλήρη κανονικότητα όταν αυτό είναι εφικτό». Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ για το πώς μπορεί να περιοριστεί ένα νέο κύμα της επιδημίας στη χώρα μας, τόνισε ότι αυτό θα επιτευχθεί με καθημερινή παρατήρηση του πραγματικού αναπαραγωγικού αριθμού της επιδημίας ώστε να δουλεύουμε με τους αριθμούς.

«Οι αριθμοί συνήθως όταν δεν μαγειρεύονται, δεν λένε ψέματα. Εμείς δεν μαγειρεύουμε τους αριθμούς. Θα έχουμε ακρίβεια στις εκτιμήσεις μας η οποία θα αυξάνει με τον εργαστηριακό έλεγχο. Προσαρμοζόμαστε στην αβεβαιότητα, η οποία γίνεται σιγά σιγά όλο και περισσότερη βεβαιότητα και ξεπερνάμε τις δυσκολίες».

Ο Σ. Τσιόδρας απαντώντας το δεύτερο σκέλος της ερώτησης που είχε να κάνει με το αν πλέον το βάρος για την πορεία της επιδημίας περνά περισσότερο στους πολίτες, είπε: «Φυσικά και το βάρος δεν περνάει τώρα στον πολίτη, το βάρος από την αρχή ήταν στον πολίτη. Κι αυτό το κατανοούμε και το νοιώθουμε. Το βάρος ήταν σε όλους μας, δεν αλλάζει κάτι τώρα»...

Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: