30.4.20

Ιαπωνία: Δεύτερο κύμα της πανδημίας...


...στο νησί Χοκάιντο μετά την άρση της καραντίνας...
Τι γνωρίζουμε για τον νέο κορωνοϊό που έχει βάλει σε lockdown σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη; Στην ουσία σχεδόν τίποτα. Το...
μόνο που μπορούμε να υποστηρίξουμε με βεβαιότητα, είναι ότι η καραντίνα περιορίζει την εξάπλωση της πανδημίας Covid-19, μειώνοντας τον αριθμό των θυμάτων. Ωστόσο, είναι αδύνατον και καταστροφικό να παραμείνουν «κλειστές» οι κοινωνίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς οι συνέπειες θα είναι συντριπτικές. Τι θα συμβεί μετά τη σταδιακή άρση του lockdown; Ουδείς είναι σε θέση να αναλύσει με βεβαιότητα. Η περίπτωση, ωστόσο, του νησιού Χοκάιντο στην Ιαπωνία, μόνο ως δυσοίωνο σημάδι μπορεί να εκλειφθεί, καθώς η περιοχή των 5,3 εκατ. κατοίκων δέχεται νέο, δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Το νησί Χοκάιντο ξεκίνησε την άρση της καραντίνας στις 19 Μαρτίου, ώστε να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία και οι επιχειρήσεις. Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, το διάστημα εκείνο, είχε μειωθεί στα δύο ή ένα. Μετά από 26 ημέρες, όμως, η πανδημία κάνει ξανά την εμφάνισή της, καθώς την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν τουλάχιστον 135 νέα κρούσματα.

Ο Δρ Kiyoshi Nagase, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου του Χοκάιντο, δήλωσε στο TIME: «Τώρα το μετανιώνω, δεν θα έπρεπε να βγούμε από την πρώτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πραγματικά, ίσως να μην μπορουμε να βγούμε με ασφάλεια πριν από το επόμενο έτος».

Η περίπτωση του Χοκάιντο ήταν ένα είδος πειράματος για τις ιαπωνικές αρχές, ώστε να αξιολογηθεί η αντίδραση του νέου κορωνοϊού μετά την άρση των μέτρων περιορισμού. Η τοπική αυτοδιοίκηση είχε αξιολογήσει τον αντίκτυπο που θα είχε η μετανάστευση, δηλαδή οι εξωτερικοί επισκέπτες, στην εξάπλωση του κορωνοϊού στο νησί, αλλά δεν υπολόγισε την εγχώρια μετακίνηση. Ο Γιόκο Τσουκαμότο, καθηγητής ελέγχου των λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας του Χοκάιντο είπε ότι βγήκαν πολύ νωρίς από την καραντίνα. «Εκείνη την εποχή, δεν είχαμε αρκετές πληροφορίες και δεν είχαμε επαρκή κατανόηση αυτής της ασθένειας. Λαμβανομένων υπόψη των διαθέσιμων πληροφοριών την περίοδο εκείνη, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ο κυβερνήτης έλαβε τη σωστή απόφαση για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Τώρα γνωρίζουμε ότι αυτή ήταν μία λάθος κίνηση, αλλά τότε φαινόταν το καλύτερο πράγμα», είπε στην Telegraph.

Προσθέτοντας δήλωσε ότι «αυτοί οι περιορισμοί και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να αρθούν τελικά, αλλά το μάθημα είναι να περιμένουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, να λαμβάνουμε ακριβή δεδομένα σχετικά με τους αριθμούς μόλυνσης και να είμαστε πολύ, πολύ προσεκτικοί όταν χαλαρώνουν οι κανόνες. Και οι αρχές πρέπει να είναι έτοιμες να κινηθούν γρήγορα και να θέσουν ξανά τους περιορισμούς στο πρώτο σημάδι μιας άλλης αύξησης».

Το Χοκάιντο ανέφερε 38 νέα κρούσματα την Τρίτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό λοιμώξεων σε 688, καταλαμβάνοντας την 5η θέση σε επίπεδο κρουσμάτων στην Ιαπωνία. Ένα άτομο πέθανε επίσης από τον ιό και ο αριθμός των νεκρών στο νησί ήταν 27.

Το πρώτο κύμα της πανδημίας στο νησί Χοκάιντο, ξέσπασε κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Χιονιού του Σαπόρο τον Φεβρουάριο, το οποίο προσέλκυσε δύο εκατομμύρια ανθρώπους. Ένας Κινέζος τουρίστας υποβλήθηκε σε θεραπεία στο νησί για κορωνοϊό κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ μετά το ταξίδι του στη Γουχάν. Τουλάχιστον 118 άνθρωποι υποβλήθηκαν σε θεραπεία για τον ιό έως τις 12 Μαρτίου, καθιστώντας το Χοκάιντο μία από τις πιο μολυσμένες περιοχές από τους 47 νομούς της Ιαπωνίας.

Η Ιαπωνία έχει επιβεβαιώσει 13.576 περιπτώσεις και 376 θανάτους και διατηρεί το lockdown, σε συνολικό επίπεδο, μέχρι τις 6 Μαΐου. Έγκυρες πηγές ωστόσο, κάνουν λόγο για παράταση της καραντίνας τουλάχιστον κατά ένα μήνα, δηλαδή έως τις αρχές του Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: