2.4.20

Εμπόριο...

Ο μύθος λέει πως όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στον μακαρίτη τον πατέρα του ότι έχει μαζί του στον Άδωνι Γεωργιάδη στην προσπάθεια να πάρει την ηγεσία της ΝΔ, ο «γέρος» του είπε: «Αυτός είναι…» -ακολούθησε μια...

βαριά έκφραση. «Αλλά μη χάσουμε και την εκλογή».

Δεν την έχασαν. Και ο Άδωνις πήρε ένα ακόμη γαλόνι και έκτοτε ο Βορίδης- που του το έπαιζε αρχηγός μετά τον αρχηγό στον ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη- τρώει τη σκόνη του.

Είναι ένας άνθρωπος που αν δεν υπήρχε δεν θα μπορούσε κανείς να τον φανταστεί. Είναι τα πάντα και το αντίθετό τους-διαδοχικά -ή και την ίδια στιγμή ενίοτε.

Είναι «ιστορικός» και ανιστόρητος. Αντισημίτης και αδελφός των Εβραίων. Υβριστής και φίλος των πάντων. Πιστός και άνθρωπος που «δεν έχει το Θεό του». Πανταχού παρών και κρυπτόμενος. Ταπεινός και ασύδοτος. Και υπέρ της θεωρίας ότι με τη μεταλαβιά δεν μεταδίδει τον κορωνοϊό και υπέρ της διακοπής της. Και κατά των Πρεσπών και εναντίον. Σταθερός είναι μόνο εναντίον των μεταναστών. Δεν τους θέλει.

Είναι κλωνοποιούμενος και κλώνος. Ακέραιος και υπό εισαγγελική έρευνα για μίζες. Ανίκανος και ικανός για τα πάντα. Διώκτης και προστάτης της αισχροκέρδειας. Σταθερός και κωλοτούμπας. Θεσμικός και υβριστής των θεσμών. Ανοιχτόκαρδος και κυνικός. Φίλος του Μητσοτάκη και υπονομευτής του. Τέλος δεν έχει αυτός ο κατάλογος των αντιφάσεων.

Αυτό που δεν άλλαξε ποτέ ο Άδωνις είναι το εμπόριο. Είναι πωλητής. Με σταδιοδρομία σε περιφερειακά κανάλια -μετά τα μεσάνυχτα συνήθως.

Μαζί με την πραγματεία του διαφήμιζε ωρυόμενος και τις πολιτικές ιδέες του. Πολλές αναγκάσθηκαν να τις αλλάξει αργότερα. Ή να τις κρύψει. Ακόμη και να ζητήσει συγγνώμη. Το τελευταίο το έχει ψωμοτύρι, αν δει ότι δεν τον παίρνει..

Ανάμεσα σε αμφιλεγόμενα βιβλία και είδη τεχνολογίας αμφίβολης ποιότητας, τα οποία διέθετε σαν τις χάντρες, τα καθρεφτάκια και τα φτηνά υφάσματα των παλιών γυρολόγων έφτασε να πουλάει -ο αθεόφοβος- μέχρι θεραπευτικά «νανογιλέκα». Μέχρι που του τα κατέβασε ο Μόσιαλος.

Μετέφερε στην πολιτική το σλόγκαν του παλιού τηλεοπτικού «Λούνα Παρκ»: «Δέκα κρίκοι με ένα τάλιρο».

Ο Γεωργιάδης είναι πλέον δάσκαλος στο «χώρο» των πωλήσεων αέρα πατέρα. Κλωνοποιήθηκε με τον Βελόπουλο: έκανε το ίδιο εμπόριο με τον ίδιο τρόπο και έγινε αρχηγός κόμματος.

Ο Άδωνις αρκείται, προς το παρόν, σε κάτι λιγότερο: είναι αρχηγός μιας ομάδας ακραίων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Αλλά η «Αδωνις ΑΕ» δεν είναι μικρομάγαζο. Είναι όμιλος. Διαθέτει εκδοτικό οίκο και…σχολή. Στην «Ελληνική Αγωγή» μπορείς να μάθεις πολλά: προγονολατρεία, αρχαιοπληξία, εθναμυντορισμό, μεγαλοϊδεατισμό, αναχρονισμό. Το πανεπιστήμιο της οπισθοδρόμησης…

Μέρες που είναι είπε να το εκμεταλλευτεί. Έριξε έτσι ένα «τουίτ» διαλαλώντας «πάρε κόσμε με ένα τάλιρο». Με πέντε ευρώ- η φτήνια τρώει τον παρά- παίρνεις «ζωντανό διαδραστικό πρόγραμμα για παιδιά Δημοτικού στα Αρχαία Ελληνικά».

Κλικάροντας στο σύνδεσμο που παραθέτει διαπιστώνεις ότι αν εγγραφείς, το παιδί σου θα μάθει να μιλάει ως εξής: «Βούλοιο ἄν παῖσαι ἡμᾶς;» Και θα εννοεί: Θέλεις να παίξουμε;’

Μην φωνάξετε γιατρό. Θα μάθει τα αρχαία ελληνικά φαρσί. Θα του χρειαστούν- αν τον φωνάξει ο αδελφός του Άδωνι στην εκπομπή «Ελλήνων Έγερσις».

Το πιο εντυπωσιακό από όλα: αυτός ο άνθρωπος είναι υπουργός σε ευρωπαϊκή χώρα, το 2020. Δείγμα πώς αντιλαμβάνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πολιτική...

Γιώργος Λακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: