27.4.20

Στριμωγμένος ο Μπολσονάρο...


... διορίζει «ημετέρους» στην κυβέρνηση...
Εν μέσω πολιτικής κρίσης, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, αναμένεται να αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα υπουργό Δικαιοσύνης Σέρτζιο Μόρο με τον γραμματέα της προεδρίας του και...
τον αποπεμφθέντα επικεφαλής της αστυνομίας με τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Και οι δυο είναι στενοί συνεργάτες του ίδιου και της οικογένειας του.

Οταν ο Σέρτσιο Μόρο υπέβαλε την παραίτηση του κατηγορώντας τον Μπολσονάρο για παρέμβαση σε έρευνα της αστυνομίας, ο πρώην δικαστής κατάφερε να πυροδοτήσει την σοβαρότερη πολιτική κρίση μέχρι τώρα για τον πρόεδρο της χώρας. Ηδη ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας- ενθαρρυμένος μάλλον και από την πτώση της δημοτικότητας του Ζαϊρ Μπολσονάρο - άνοιξε έρευνα για τους ισχυρισμούς του Μόρο και δεν αποκλείεται τώρα το σενάριο μιας δεύτερης παραπομπής προέδρου στη μεγαλύτερη δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής την τελευταία πενταετία, μετά αυτή της Ντίλμα Ρούσεφ.

Οι νέοι διορισμοί είναι μια δικλείδα ασφαλείας για τον ακροδεξιό ηγέτη. Ετσι ο Χόρχε Ολιβέιρα που θα αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι αυτός που μεταξύ άλλων επέβλεπε μέχρι τώρα την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων και τις προτάσεις του για νομοσχέδια. Ο πατέρας του Ολιβέιρα ήταν βοηθός του Μπολσονάρο στη Γερουσία για περισσότερα από 20 χρόνια και πριν την εκλογή του στην προεδρία ο Ολιβέιρα ήταν επιτελάρχης του γιου του Μπολσονάρο, Εντουάρντο.


Οσο για τον νέο αρχηγό της αστυνομίας και μέχρι τώρα επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, Αλεχάντρε Ραμαγκεμ, είναι επίσης στενός φίλος των γιων του Μπολσονάρο. Μετά τις έντονες αντιδράσεις για τον διορισμό του, ο πρόεδρος αναγκάστηκε να τον υπερασπιστεί με ανάρτηση του στο Facebook: «Και λοιπόν, τι έγινε;», αναρωτήθηκε. «Ξέρω τον Ραμαγκεμ πριν γνωρίσω τα παιδιά μου. Είναι αυτός λόγος για να τεθεί βέτο στον διορισμό του; Και ποιανού τον φίλο έπρεπε να διαλέξω δηλαδή;».

Ο Ραμαγκεμ ανέλαβε προσωπική ασφάλεια του Μπολσονάρο μετά την επίθεση εναντίον του με μαχαίρι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2018 και έγινε αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών τον περασμένο Ιούλιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: