2.4.20

Ο κόσμος στην αρχή το πήρε σαν διακοπές, γέμισαν πάρκα και παραλίες...


Δυο μέρες πριν ανακοινώσει η ολλανδική κυβέρνηση ότι κλείνει προσωρινά τα σχολεία από τις 16 Μαρτίου και μέχρι τις 6 Απριλίου, τα δυο μου παιδιά ξεκίνησαν να έχουν συμπτώματα απλού κρυολογήματος, οπότε τα κράτησα σπίτι. Την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε το κλείσιμο των σχολείων, μάθαμε πως...
η γραμματέας του σχολείου κόλλησε κορονοϊό έπειτα από διακοπές για σκι. Δεν πανικοβληθήκαμε και, όταν ύστερα από τέσσερις μέρες είδαμε πως όλοι είχαμε συμπτώματα γρίπης, πήρα τηλέφωνο το υγειονομικό και απλά μας είπαν να μείνουμε σπίτι και να παρακολουθούμε τα συμπτώματά μας. Πλέον κοντεύουμε τις δύο εβδομάδες και είμαστε όλοι μας λίγο καλύτερα. Ευτυχώς, κανείς μας δεν έχει άλλα προβλήματα υγείας. Αλλά, έτσι κι αλλιώς, εδώ τεστ για τον κορονοϊό δεν σου κάνουν παρά μόνο αν είσαι πολύ σοβαρά.

Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν που λίγες μέρες πριν αρχίσουν να παίρνουν δραστικά μέτρα, η υποδιευθύντρια του σχολείου μάς βεβαίωνε πως δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουν τα σχολεία στην Ολλανδία. Μάλιστα, δήλωνε σοκαρισμένη που τόσα παιδιά στον κόσμο αναγκάζονται να μείνουν σπίτι για προληπτικούς λόγους. Αυτές τις ιδέες είχε και ο διευθυντής της υγειονομικής υπηρεσίας GGD, Sjaak de Gouw, ο οποίος λίγο-πολύ έλεγε πως στην Ιταλία έφταιξε το ότι δεν τηρούσαν σωστές συνθήκες υγιεινής, αντίθετα με την Ολλανδία, και γι’ αυτό δεν θα χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία.

Από την πρώτη μέρα που έκλεισαν τα σχολεία, παίρνουμε καθημερινά μέσω e-mail τη διδακτική ύλη και κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε στο σπίτι. Επίσης επικοινωνούμε με τους άλλους γονείς μέσω ομάδων WhatsApp.


Γενικότερα, ο κόσμος στην αρχή το πήρε σαν διακοπές και παρατηρήθηκε συνωστισμός σε πάρκα και παραλίες, ενώ κωμικές διαστάσεις πήρε και το φαινόμενο «hamsteren», το οποίο είναι η αγαπημένη συνήθεια των Ολλανδών να αποθηκεύουν τρόφιμα σαν... χάμστερ. Ομως αυτή τη φορά οδήγησε σε υπερβολές, ήταν δύσκολο τις πρώτες μέρες να βρεθούν χαρτί υγείας, ζυμαρικά, αυγά, αλεύρι και κρέας. Εντύπωση μου έκανε όταν εξαφανίστηκαν από τα ράφια αλκοόλ και σοκολάτες. Πλέον, επικρατεί ησυχία στα σούπερ μάρκετ και μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντα. Επίσης, οι δρόμοι είναι άδειοι και όλοι κρατούν απόσταση 1,5 μέτρου. Μέχρι στιγμής, έχει ανακοινωθεί πως οποιαδήποτε συγκέντρωση απαγορεύεται μέχρι την 1η Ιουνίου, ενώ για τα σχολεία δεν υπάρχει νεότερη απόφαση. Οι Αρχές προβάλλουν τα καλά νέα. Στις 25 Μαρτίου είπαν ότι «μειώνεται η καμπύλη», καθώς δεν είναι πολλά τα νέα κρούσματα. Παράλληλα, όμως, μας είχαν προειδοποιήσει ότι η κορύφωση της επιδημίας αναμενόταν για την ερχόμενη εβδομάδα και ανάλογα με αυτή την εξέλιξη θα αποφασιζόταν ποια μέτρα θα ληφθούν στη συνέχεια. Στις 25 Μαρτίου, επίσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 15 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της οικονομίας λόγω κορονοϊού, δεν είπε όμως τίποτα συγκεκριμένο για την υγεία.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο κόσμος μοιάζει να έχει λίγο μεγαλύτερη κατανόηση απέναντι στο πρόβλημα και όλοι βρισκόμαστε εν αναμονή των εξελίξεων.

Α.Μ. και Ρ.Ρ. (ζευγάρι Ελληνο-Ολλανδών, μόνιμων κατοίκων Αμστερνταμ).

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: