9.4.20

Η Γαλλία μπροστά σε ανατριχιαστικά στοιχεία...


Παρόλο που οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον Covid-19, οι γαλλικές υγειονομικές αρχές πασχίζουν να αποκτήσουν στοιχεία για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού από μια πολύ σημαντική πηγή: τους...
οίκους ευγηρίας.

Σε ρεπορτάζ του Politico, που αναφέρει ότι έχουν περιέλθει στη γνώση του εσωτερικά email  μεταξύ των υγειονομικών αρχών, καταγράφονται οι ανησυχίες για την πλήρη έκταση του προβλήματος λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν με τις ιδιωτικές δομές φροντίδας .

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, τουλάχιστον 3.237 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον νέο κορονοϊό στα γηροκομεία της χώρας, από τις αρχές Μαρτίου.


Πρόκειται για μια αύξηση κατά 820 ηλικιωμένα θύματα της πανδημίας συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα και αυξάνει τον συνολικό απολογισμό της Γαλλίας σε πάνω από 10.000 νεκρούς.

Τα στατιστικά των οίκων ευγηρίας δεν ανανεώθηκαν χθες, Τετάρτη, λόγω «τεχνικού προβλήματος» στο σύστημα αναφοράς, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν.

Ο αριθμίς των νεκρών στα γηροκομεία είναι «αντικειμενικά ανατριχιαστικός» ανέφερε ο Μπενουά Ριμπαντό Ντουμά, ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, σε μέηλ του προς τον επικεφαλής της Περιφερειακής Υγειονομικής Υπηρεσίας του Παρισιού, Ορελιάν Ρουσώ, με ημερομηνία την περασμένη Κυριακή.

Η ιατρική κοινότητα, οι οικογένειες των συνταξιούχων και τοπικοί αιρετοί αξιωματούχοι προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δεινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, οι συγγενείς τους και οι εργαζόμενοι σε κάποιες απ' τις περίπου 7.000 δομές για φιλοξενία ηλικιωμένων.

Όμως η έλλειψη ακριβών και ενημερωμένων στοιχείων έχει κάνει δυσκολότερη για τις υγειονομικές αρχές την παροχή κρίσιμης υποστήριξης. Τα πρώτα στοιχεία εξάλλου για νεκρούς σε γηροκομεία δημοσιεύτηκαν μόλις την περασμένη Πέμπτη και βασίστηκαν σε ανεπαρκή ενημέρωση.

Ο Ρουσώ σημειώνει στο μέηλ του: «Επισημαίνω τη δυσκολία με συγκεκριμένες ομάδες που δεν αναφέρουν τα κρούσματά τους στην ημερήσια ενημέρωση που κάνουμε».

Ο επικεφαλής της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Παρισιού προσθέτει πως ο ίδιος και η ομάδα του έχουν απευθύνει έκκληση σε αρκετές ιδιωτικές δομές για ηλικιωμένους για το ζήτημα. Μεταξύ αυτών και το Korian, ένα απ' τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη στον τομέα.

«Πρέπει φυσικά να το κοινοποιήσουμε όλο αυτό», απάντησε ο Μπενουά Ριμπαντό -Ντουμά, τονίζοντας ότι «η ανησυχία εντείνεται και πρέπει να διαβεβαιώσουμε τους Γάλλους».

«Μπορούμε ξεκάθαρα να δούμε πως τα πράγματα στέφονται από τα νοσοκομεία... προς τις μονάδες φροντίδας και φιλοξενίας όπου τα πράγματα είναι πιο δύσκολα επειδή έχουν λιγότερες υποδομές», τονίζει στο ίδιο μέηλ ο Ριμπαντό - Ντουμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: