13.4.20

Ηλικιωμένοι σε γηροκομεία τα μισά θύματα...



...του Covid-19 στην Ευρώπη...
Οι μισοί θάνατοι από Covid-19 σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες της Ευρώπης έχουν καταγραφεί σε οίκους ευγηρίας, σύμφωνα με στοιχεία από την Ε.Ε. Όπως...
αναφέρουν επιστήμονες του London School of Economics, που τα μελέτησαν, στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και το Βέλγιο, οι θάνατοι στα γηροκομεία αντιστοιχούν σε ποσοστό που κυμαίνεται από 42% έως 57% του συνόλου.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι εξίσου ανησυχητικά πρέπει να είναι τα στοιχεία στην Αγγλία και την Ουαλία, ενώ τονίζουν ότι οι βρετανικές αρχές «τείνουν να υποτιμούν» τους θανάτους στους οίκους ευγηρίας, καθώς μέχρι σήμερα έχουν καταγράψει μόλις 20 θανάτους και αυτούς μέχρι τις 27 Μαρτίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Κέντρο Ιδρυμάτων Φροντίδας στη Βρετανία, οι θάνατοι σε οίκους ευγηρίας πλησιάζουν τους 1.000. Όπως τονίζουν, μόνο το σαββατοκύριακο καταγράφηκαν 17 θάνατοι σε δύο γηροκομεία.

Επίσης, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας στη χώρα έχει ανακοινώσει ότι κρούσματα της ασθένειας έχουν καταγραφεί στο 9% των ιδρυμάτων αυτών, αλλά ακαδημαϊκοί εκτιμούν ότι το πραγματικό ποσοστό είναι σαφώς υψηλότερο.

Όσον αφορά τις άλλες χώρες, αναφέρονται τα εξής:

Στην Ιρλανδία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Δικτύου Πολιτικής Φροντίδας Μακράς Διάρκειας (LTCPN), το 54% των θανάτων έχουν καταγραφεί σε γηροκομεία.

Στην Ιταλία, τα στοιχεία από δειγματοληπτική έρευνα που έγινε στο 10% των γηροκομείων, δείχνουν ότι το 45% των νεκρών ήταν ηλικιωμένοι που ζούσαν σε οίκους ευγηρίας. Το ίδιο ποσοστό αντιστοιχεί και στη Γαλλία, ενώ στο Βέλγιο είναι 42%. Στην Ισπανία, την περίοδο από 8 Μαρτίου έως 8 Απριλίου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 57%.

Οι ακαδημαϊκοί εξηγούν ότι καθώς τα στοιχεία προέρχονται από διαφορετικές πηγές, δεν μπορούν να αποδώσουν πλήρως την κατάσταση και να γίνουν σωστές συγκρίσεις. 

Σύμφωνα με τη συγγραφέα της έκθεσης του London School of Economics, Αντελίνα Κόμας-Χερέρα, η κατάσταση εξελίσσεται τόσο γρήγορα, που είναι δύσκολη ακόμη η εξαγωγή συμπερασμάτων. Τα γηροκομεία βιώνουν «μια καταιγίδα σε πλήρη εξέλιξη εξέλιξη: ευάλωτος πληθυσμός, αδυναμία να εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα και το προσωπικό δεν έχει τη στήριξη που χρειάζεται, ίσως ούτε την εκπαίδευση για να ανταποκριθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: