28.4.20

Σκέφτονται ακόμα εκλογικό αιφνιδιασμό;...


Πολιτικοί παρατηρητές από ευρύτατο πολιτικό φάσμα δεν αποκλείουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Ιούλιο, αν η...
κατάσταση με την πανδημία παραμείνει ελέγξιμη μετά την άρση της καραντίνας.
Το σενάριο των πρόωρων εκλογών εξακολουθεί να είναι ενεργό στο μυαλό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των στενών συνεργατών του. Αυτό εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές αλλά και στελέχη ολόκληρου του φάσματος της αντιπολίτευσης με τα οποία ήρθε σε επαφή η «Εφ.Συν.».

Πρόκειται για το σενάριο που θέλει εκλογές κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι, πιθανότατα σε ημερομηνία μέσα στον Ιούλιο, όταν δηλαδή -και κορονοϊού επιτρέποντος- θα έχει επανέλθει σε σημαντικό βαθμό η κανονικότητα στην κοινωνία. Η αφορμή είναι έτοιμη και ουσιαστικά την ομολόγησε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγο καιρό στο τελευταίο του διάγγελμα: η διαχείριση της οικονομικής κρίσης εξαιτίας της πανδημίας.

Οι ίδιοι πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός θα «πατήσει» πάνω στην καλή εικόνα που έχτισε η κυβέρνησή του στο υγειονομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας και θα ζητήσει εκ νέου την εντολή του λαού προκειμένου να χειριστεί και το οικονομικό κομμάτι πριν «σκάσουν» στα χέρια του οι τραγικές συνέπειές του. Στην πολιτική διάσταση του ζητήματος, φαίνεται ότι οι συμβουλάτορες του Μαξίμου θεωρούν ότι αυτή είναι μια καλή στιγμή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

 Κάλπες και σχολεία

Τα σημάδια που δείχνουν... κάλπες είναι ορατά μετά και τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης. Οπως εκτιμούν οι συνομιλητές μας, το γεγονός ότι η κυβέρνηση επαναφέρει την προανακριτική για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου σε πλήρη σύνθεση, ενώ κρατάει κλειστή, ουσιαστικά, τη Βουλή και κυβερνάει με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά ταυτόχρονα περνάει φλέγοντα νομοσχέδια (Παιδεία, Περιβάλλον κ.λπ.) με μειωμένη κοινοβουλευτική σύνθεση, αυτό φανερώνει την πρόθεσή της να προκαταλάβει το πολιτικό σύστημα ακόμη και με εκλογικό αιφνιδιασμό.

Ταυτόχρονα φαίνεται αποφασισμένη να ανοίξει όλες τις τάξεις των σχολείων και όχι μόνο τη Γ’ Λυκείου, παρά το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη ως προς αυτό. Πράγμα που σημαίνει πως το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα τεστ: αφού θα πάνε οι μαθητές στις τάξεις τους, ποιος ο λόγος να μην πάνε και οι πολίτες στα σχολεία και να ψηφίσουν;

Πάντως το κερασάκι στην τούρτα φαίνεται πως είναι η νέα ενίσχυση του Τύπου με επιπλέον εννέα εκατ. ευρώ και με όρους αδιαφάνειας, καθώς κανείς δεν θα γνωρίζει ποιος πήρε τι, αφού η δημοσίευση των σχετικών στοιχείων θα γίνει... αργότερα. Ολα αυτά την ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες από στελέχη σύσσωμης της αντιπολίτευσης ότι ο λόγος τους είναι ελάχιστος απέναντι στην κυβερνητική προπαγάνδα, την οποία υπηρετεί η πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: