1.4.20

Ανοιχτή επιστολή 451 συνδικαλιστών προς Μητσοτάκη...

... Προσχηματικά τα μέτρα για την προστασία της εργασίας

Να ακούσει «τη φωνή των εργαζόμενων» ζητούν εκατοντάδες συνδικαλιστές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ανοιχτή επιστολή στο πρόσωπό του, τονίζοντας μεταξύ άλλων, «οι εργαζόμενοι χορτάσαμε από...
 
ωραία λόγια, αλλά αυτά δεν αρκούν για να μας προστατεύσουν ούτε από τον κορωνοϊό ούτε από τον ιό της εργοδοτικής αυθαιρεσίας».

Στην ανοιχτή επιστολή που υπογράφουν οι 451 συνδικαλιστές τονίζουν πως από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στο ζήτημα της προστασίας των εργαζομένων δεν έχει γίνει «απολύτως τίποτα», καταγγέλλοντας τις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι εργοδότες, αποφασίζοντας μονομερώς την εκ περιτροπής εργασία των εργαζόμενων, ενώ την ίδια ώρα τα νοικοκυριά παραμένουν στον αέρα.

Όλα όσα περιγράφουμε μαρτυρούν υποκρισία και επικοινωνιακή διαχείριση από την κυβέρνησή σας σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά στην υγεία και τις ζωές των συνανθρώπων μας. Τακτικές αποποίησης ευθυνών από μέρους της πολιτείας που εμπαίζουν τον κόσμο και τη νοημοσύνη του δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές», υπογραμμίζουν ακόμα, ενώ καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων η άμεση ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας, η απόσυρση της εκ περιτροπής εργασία, καθώς και η πλήρης κάλυψη του δώρου Πάσχα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διαβάστε αναλυτικά την ανοιχτή επιστολή:

Κύριε πρωθυπουργέ,

Αδιαμφισβήτητα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση που απαιτεί από όλους την επίδειξη ύψιστης υπευθυνότητας, ώστε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Όλοι οι εργαζόμενοι, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, στις οικογένειες μας αλλά και σε εμάς τους ίδιους, οφείλουμε να τηρούμε απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα πρόληψης, ώστε να συμβάλουμε αφενός στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και αφετέρου να μη θέσουμε σε κίνδυνο ούτε τη ζωή τη δική μας ούτε των συνανθρώπων μας.

Δυστυχώς, όμως, διαπιστώνουμε ότι πέρα από τα μέτρα που εξαγγείλατε προσχηματικά για την προστασία μας από τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών και την πενιχρή οικονομική στήριξή των 533€ το μήνα, δεν έχετε κάνει τίποτα απολύτως στο θέμα της προστασίας μας από την ασθένεια.

Επιπροσθέτως σαν να μην έφταναν όλα αυτά, δίνετε τη δυνατότητα στους εργοδότες μονομερώς να αποφασίζουν εκ περιτροπής εργασία 2 εβδομάδων μειώνοντας έτσι το μισθό των εργαζομένων κατά 50% χωρίς να λαμβάνετε ανάλογα μέτρα αποτροπής στη συσσώρευση χρεών των νοικοκυριών, στις Τράπεζες και την Α.Α.Δ.Ε.
Όσο δε για τους ανέργους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους δεν ακούσαμε κανένα απολύτως μέτρο.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είναι θετικό να εκδίδονται εγκύκλιοι ορίζοντας το πώς πρέπει να λειτουργήσουμε κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, αποδεικνύεται όμως περίτρανα πως η θεωρία απέχει από την πράξη πάρα πολύ. Δυστυχώς, ως Πολιτεία δεν έχετε διασφαλίσει να χορηγούνται από τους εργοδότες τα αναγκαία είδη για την ατομική προστασία των εργαζομένων και ευρύτερα των πολιτών, χωρίς παράλληλα να έχει ληφθεί και η μέριμνα για την επάρκειά τους στην αγορά. Πέρα από την αδιαφορία για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ταυτόχρονα συνθλίβεται και η ίδια η εργασία, καθώς από τις αρχές του Μάρτη γίνονται χιλιάδες απολύσεις ή «οικειοθελείς αποχωρήσεις» σε επιχειρήσεις που αναστέλλουν ή περιορίζουν τη λειτουργία τους. Σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα στη βιομηχανία, στις μεταφορές, στις ταχυμεταφορές και στο εμπόριο τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης θερίζει η απλήρωτη υπερεργασία και ο συνωστισμός των εργαζομένων.

Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων και καταγγελιών από τους εργαζόμενους για τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που αντιμετωπίζουν στους χώρους δουλειάς και για την υποκρισία που επικρατεί σχετικά με το ενδιαφέρον για την υγεία τους. Οι περισσότεροι εξ αυτών εργάζονται χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας, χωρίς τις ενδεδειγμένες αποστάσεις μεταξύ τους και χωρίς τη δυνατότητα να εφαρμόσουν αυτά που περιγράφονται στις ειδικές εγκυκλίους. Αυτό δημιουργεί ανασφάλεια και εκ των πραγμάτων συνιστά υγειονομική βόμβα στα θεμέλια όλης της κοινωνίας.

Καθημερινά σε διάφορους χώρους εργασίας γίνονται αναφορές για πιθανά ύποπτα κρούσματα, τα οποία μας ενημερώνουν ότι δεν είναι σε θέση να ελεγχθούν άμεσα από την οργανωμένη Πολιτεία, γεγονός που μεγαλώνει τον προβληματισμό και την αγωνία των εργαζομένων για την ασφάλειά τους κατά την διάρκεια της εργασίας.

Όλα όσα περιγράφουμε μαρτυρούν υποκρισία και επικοινωνιακή διαχείριση από την κυβέρνησή σας σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά στην υγεία και τις ζωές των συνανθρώπων μας. Τακτικές αποποίησης ευθυνών από μέρους της πολιτείας που εμπαίζουν τον κόσμο και τη νοημοσύνη του δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές.

Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε σήμερα, άμεσα να εγκαταλείψετε την προσέγγισή σας στην αντιμετώπιση και την λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας και να μην ακολουθείτε τα λάθος βήματα, την ολιγωρία και τις καθυστερήσεις άλλων χωρών.

Σας καλούμε:
• να προχωρήσετε επιτέλους στις απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις στο χώρο της υγείας που ο μοναδικός και αναντικατάστατος ρόλος της αναδείχθηκε περίτρανα, ώστε να διασφαλισθεί η προστασία της δημόσιας υγείας.
• να αποσύρετε άμεσα την επαίσχυντη απόφαση της κυβέρνησής σας για την εκ περιτροπής εργασία που οδηγεί στην κατά 50% μείωση των μισθών.
• να καλύψετε πλήρως τους μισθούς των εργαζομένων που αναστείλατε τη σχέση εργασίας τους και να διαφυλάξετε όλες τις θέσεις εργασίας.
• να καλύψετε πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αποδοθεί στην ώρα του το δώρο του Πάσχα.
• να στηρίξετε ουσιαστικά τις επιχειρήσεις ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις με οικονομικά μέτρα και όχι παρέχοντάς τους νέα εργαλεία ασυδοσίας σε βάρος του κόσμου της εργασίας.
• να ενεργοποιήσετε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς υποχρεώνοντας τους εργοδότες να πάρουν τα απαραίτητα μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους.
• να προχωρήσετε σε διατίμηση των μέσων προστασίας και απολύμανσης και να καλύψετε τμήμα του κόστους για την εξασφάλιση του απαραίτητου αποθέματος.
• να απαγορεύσετε τις απολύσεις-«οικειοθελείς αποχωρήσεις» αναδρομικά από 1η Μάρτη.
• να επιβάλετε αυστηρές κυρώσεις στους εργοδότες που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα για την προφύλαξη της ζωής των εργαζομένων και των συνανθρώπων μας. Κυρώσεις όπως η αναστολή λειτουργίας, η επιβολή προστίμων και το πάγωμα της έκτακτης οικονομικής στήριξης μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη συμμόρφωση των επιχειρήσεων.
• να αντιμετωπίσετε ισότιμα όλους τους εργαζόμενους, είτε είναι πλήρους και σταθερής απασχόλησης, είτε με ελαστικές σχέσεις, είτε είναι ενοικιαζόμενοι ή εργολαβικοί, είτε δουλεύουν με μπλοκάκι.
• να αναστείλετε τις πληρωμές των υποχρεώσεων των εργαζομένων στις Τράπεζες και την Α.Α.Δ.Ε. και να προχωρήσετε σε άμεση κρατική ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων.
• να αναστείλετε επ’ αόριστον τους πλειστηριασμούς της Α΄ κατοικίας.

Αν δε θέλετε να σας γράψει η ιστορία με μελανά γράμματα, αφήστε τα ευχολόγια και πάρτε συγκεκριμένες αποφάσεις προς άλλη κατεύθυνση.

Αν δεν το πράξετε, θα το κάνουμε εμείς με τα σωματεία μας.
Η δημόσια υγεία, η ασφάλεια και το συμφέρον της κοινωνίας
προέχουν έναντι όλων...

Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: