8.12.18

Στη Μόσχα έκλεισε το κεφάλαιο «απελάσεις»...

Είναι η τρίτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται ως πρωθυπουργός τη Ρωσία του Πούτιν. Οι δύο πρώτες ήταν το 2015, κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης της πρώτης κυβέρνησης του...
ΣΥΡΙΖΑ. Η σημερινή επίσκεψη γίνεται βέβαια σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο από εκείνες του 2015 και φωτίζεται με ιδιαίτερο τρόπο από την πρόσφατη κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Τα καινούργια λιμάνια

Η δεύτερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία τον Ιούνιο του 2015 έχει περιβληθεί πλέον με την αχλή του μυστηρίου. Μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης στις 19 Ιουνίου 2015 ο πρωθυπουργός είχε πει: «Βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης φουρτούνας. Είμαστε ένας λαός της θάλασσας, μια χώρα που δε φοβάται να ανοιχτεί σε καινούργιες θάλασσες και πελάγη για να φτάσει σε νέα και ασφαλή λιμάνια». Αυτή η φράση είχε θεωρηθεί κάλεσμα στον κ. Πούτιν να συνδράμει οικονομικά την Ελλάδα την ώρα που το δημόσιο ταμείο είχε αδειάσει λόγω του κλεισίματος της στρόφιγγας από τους δανειστές. Εκείνη την εποχή είχα κυκλοφορήσει φήμες ότι όντως ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει δάνειο από τη Ρωσία αλλά ο κ Πούτιν είχε δείξει με τον τρόπο του ότι η συμφωνία της Γιάλτας παραμένει σε ισχύ για τη Ρωσία. Η υποτιθέμενη άρνηση Πούτιν οριστικοποίησε την απόφαση του κ. Τσίπρα να συνθηκολογήσει με τους δανειστές. Βεβαίως οι φήμες δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.

Κλείνει το κεφάλαιο απελάσεις

Η τωρινή επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία γίνεται σε τελείως διαφορετικό πλαίσιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έχει αποδεχτεί το Μνημόνιο αλλά το έχει ολοκληρώσει. Επιπλέον όχι μόνο έχει ταχθεί ανεπιφύλακτα με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς αλλά έχει εξελιχθεί στον προμαχώνα της Δύσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Κυρίως όμως η επίσκεψη έρχεται μετά την πιο σοβαρή κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις. Τον Ιούλιο δημοσιοποιήθηκε η απέλαση δύο Ρώσων «διπλωματών». Η Ρωσία απάντησε με την απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του τότε ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά. Η Αθήνα είχε κατηγορήσει τη Μόσχα για χρηματοδότηση των αντιδράσεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα φαίνεται ότι κλείνει το κεφάλαιο «απελάσεις». Αυτό άλλωστε είπε ο πρωθυπουργός στη σημερινή κοινή συνέντευξη τύπου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν: «Είναι σαφές, βέβαια, ότι ο διάλογος αυτός δεν είναι πάντα εύκολος, όπως αποδείχτηκε και το καλοκαίρι που μας πέρασε. Ωστόσο, η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις αυτές στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε με κόπο, μας βοηθά πάντοτε να ξεπερνάμε τις όποιες δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αναγκαίο αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση.» 

Στον ίδιο τόνο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν: «Από την αρχή δεν συμφωνούσαμε στη βάση της απέλασης των διπλωματών. Δεν κάναμε μαύρα παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας, αυτά είναι σαχλαμάρες. Υπάρχουν τρόποι για διευθέτηση των εν λόγω καταστάσεων χωρίς θεατρικά. Αυτή η σελίδα έχει κλείσει και αυτό (σ.σ. η απέλαση των διπλωματών) δεν έχει επηρεάσει τις οικονομικές μας σχέσεις».

Η αδήριτη αναγκαιότητα

Ζητήσαμε από τον Σωτήρη Ρούσσο, αναπληρωτή καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, να ερμηνεύσει πολιτικά την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα. Ο κ. Ρούσσος απάντησε: «Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να μην έχει καλές σχέσεις με μια μεγάλη δύναμη σαν τη Ρωσία. Από την άλλη, η Ρωσία καταλαβαίνει ότι στα Βαλκάνια δεν μπορεί να αγνοήσει την Ελλάδα, ακόμα και αν διαφωνεί με την πολιτική της. Επομένως, ο στόχος είναι να σταματήσουν οι υπερβολές και από τις δύο πλευρές. Σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, δεν πρέπει να περιμένουμε ιδιαίτερη συμβολή της Ρωσίας.

Το νέο κεφάλαιο στις ελληνορωσικές σχέσεις στηρίζεται βέβαια σε εκατέρωθεν παραδοχές. Η μεν Ρωσία γνωρίζει καλά ότι η Ελλάδα θα είναι για το επόμενα χρόνια προσδεδεμένη στην αμερικάνικη πολιτική η οποία στρέφεται εναντίον της Ρωσίας. Η δε Ελλάδα γνωρίζει εξίσου καλά ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να είναι βασικός «παίχτης στη Νοτιανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, προωθώντας πολιτικές που σε πολλά σημεία είναι ανταγωνιστικές σε αυτές της Ελλάδας. Και οι δύο χώρες όμως δεν επιθυμούν την όξυνση των αναπόφευκτων αντιθέσεων. Αυτό είναι και το βασικό μήνυμα της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: