31.12.18

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτά έγιναν το 2018...

«Ο χρόνος που φεύγει υπήρξε καθοριστικός για τη χώρα και την κοινωνία. Οι θυσίες των πολιτών έπιασαν επιτέλους τόπο. Με την ιστορικής σημασίας έξοδο από τα...
Μνημόνια, ανοίγει μπροστά μας ένας δρόμος γεμάτος ελπίδα, προοπτική και νέους αγώνες για κοινωνική ανόρθωση, προοδευτικές τομές, δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, με ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο, το οποίο χαράσσεται πια από τους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

«Παρά την καταστροφολογία και τα ψεύδη της αντιπολίτευσης, η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτικές που θέτουν στο επίκεντρο τον πολίτη και ειδικά τους πιο αδύναμους, οι οποίοι είχαν τεθεί στο περιθώριο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», επισημαίνει και αναφέρεται αναλυτικά σε όσα έγιναν το 2018 τονίζοντας συγκεκριμένα τα εξής:

«Το 2018 ήταν η χρονιά με τη μεγαλύτερη πτώση της ανεργίας, και με τη δημιουργία 350.000 νέων θέσεων εργασίας. Τομές, όπως η κατάργηση του υποκατώτατου και η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και ο ακόμη πιο ουσιαστικός και παρεμβατικός ρόλος του ΣΕΠΕ, είναι επιτεύγματα μιας κυβέρνησης με κορμό την Αριστερά, η οποία αγωνίζεται για την κοινωνική πλειοψηφία, και όχι για τα συμφέροντα της εγχώριας ολιγαρχίας, αντιμάχεται τον απάνθρωπο νεοφιλελευθερισμό που κάποιοι ονειρεύονται να παλινορθώσουν, θέτει στο επίκεντρο το συμφέρον και τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας.

Τη χρονιά που έφυγε, τέθηκαν οι βάσεις για τη συγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υλοποιήθηκαν ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, την Πρόνοια, την προστασία των εργαζομένων, στο πεδίο των δικαιωμάτων. Με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, η εποχή της ασυδοσίας και της υπόγειας συναλλαγής πέρασε οριστικά.

Ήταν η χρονιά κατά την οποία άρχισε με ουσιαστικό τρόπο η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, σε αριστερή, προοδευτική κατεύθυνση, με τη θέσπιση της απλής αναλογικής, την αλλαγή του άρθρου περί ευθύνης υπουργών, την προστασία των κοινωνικών αγαθών και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης, έγινε πραγματικότητα η μεγάλη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, με τον εκδημοκρατισμό που επιφέρει η απλή αναλογική στους ΟΤΑ.

Στις σχέσεις μας με τον υπόλοιπο κόσμο, η κυβέρνηση χάραξε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκόσμια, ως ένας παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. 

Αυτό εκφράστηκε ιδίως με την συμφωνία των Πρεσπών, η οποία επιλύει ένα χρόνιο ζήτημα, προασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας. Παρά τις μικροπολιτικές αντιδράσεις και την υιοθέτηση μιας ακροδεξιάς συνθηματολογίας, από την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση επέδειξε αποφασιστικότητα, προάγοντας την ειρήνη και την αλληλεγγύη. Αλλά και οι πολυμερείς συνεργασίες με γειτονικές χώρες, έδειξαν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο».

«Το 2018 ήταν αναμφίβολα μια χρονιά αλλαγής. Η νέα χρονιά που ανατέλλει θα αποτελέσει πεδίο για ακόμα μεγαλύτερες προοδευτικές τομές με αριστερό πρόσημο. Μακριά από την ασφυξία που επέβαλαν στη χώρα τα Μνημόνια θα συνεχίσουμε το δρόμο για μια σύγχρονη, δημοκρατική, προοδευτική Ελλάδα. Για να απομακρύνουμε οριστικά το σκοτάδι της κρίσης», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Έχουμε μπροστά μας δύσκολο έργο. Η απειλητική άνοδος της ακροδεξιάς, τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης, μας δείχνει ότι πρέπει να αγωνιστούμε και να μην αφήσουμε το τέρας του φασισμού να εξαπλωθεί. Μας δείχνει ότι όλος ο προοδευτικός κόσμος πρέπει να μπει εμπόδιο απέναντι στη μισαλλοδοξία, στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Οι μάχες που δόθηκαν από την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό στο προσφυγικό, με σημαία την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά, αποδεικνύουν ότι υπάρχει ελπίδα για μια άλλη, καλύτερη Ευρώπη, σε έναν καλύτερο κόσμο.

Δημοκρατία, αλληλεγγύη, ειρήνη, συναδέλφωση των λαών, ισότητα, κοινωνική προκοπή. Με αυτά θα συνεχίσουμε, για μια ακόμη χρονιά να πολεμάμε για ένα καλύτερο μέλλον για όλους και όλες. Και θα το πετύχουμε. Καλή χρονιά σε όλες και όλους, με υγεία και δύναμη»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: