31.12.18

Πέθανε ο δρ Λάρι Ρόμπερτς...



...ένας από τους τέσσερις «πατέρες» του Ίντερνετ...

Απεβίωσε από έμφραγμα σε ηλικία 81 ετών ο Αμερικανός επιστήμονας δρ Λόρενς (Λάρι) Ρόμπερτς, ο οποίος θεωρείται ένας από τους τέσσερις «πατέρες» του Ίντερνετ, μαζί...
με τους Μπομπ Καν, Βιντ Σερφ και Λέοναρντ Κλάινροκ.

Ήταν ηλεκτρολόγος μηχανικός, με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη του προκατόχου του Ίντερνετ, του δικτύου υπολογιστών Arpanet, του οποίου υπήρξε διευθυντής στο τέλος της δεκαετίας του 1960. Το πρώτο αυτό δίκτυο υπήρξε πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Advanced Research Projects Agency (ARPA) του Υπουργείου 'Αμυνας των ΗΠΑ. 

Ο Ρόμπερτς δημιούργησε μια ομάδα μηχανικών που ανέπτυξε, δοκίμασε και έθεσε σε λειτουργία τόσο το υλικό (hardware) όσο και το λογισμικό (software) του Arpanet. Οι πρωτοποριακές αυτές τεχνολογίες αποτελούν ακόμη το θεμέλιο του σημερινού διαδικτύου.

Καθοριστική για τα επόμενα χρόνια υπήρξε η επιλογή του Ρόμπερτς για ένα αποκεντρωμένο και όχι συγκεντρωτικό σύστημα, καθώς και η μετάδοση των δεδομένων μέσω του δικτύου σε επιμέρους μικρά «πακέτα».

Οι πρώτοι τέσσερις υπολογιστές συνδέθηκαν στο Arpanet το 1969 και έκτοτε το δίκτυο εξαπλώθηκε γρήγορα σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Το 1983 το Arpanet ενσωματώθηκε πια στο ευρύτερο διαδίκτυο που είχε πλέον δημιουργηθεί. 

Ο Ρόμπερτς συνέχισε την καριέρα του στον ιδιωτικό τομέα, ιδρύοντας και διευθύνοντας διάφορες εταιρείες, σύμφωνα με το BBC.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: