31.12.18

Ανοχή και αλληλοσεβασμό ζήτησε η Μέρκελ...



...στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της...

«Τις προκλήσεις της εποχής μας μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνον εάν είμαστε ενωμένοι και συνεργαζόμαστε με άλλους και πέραν των συνόρων», είπε η Άγγελα Μέρκελ στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά της και πρόσθεσε πως «αξίες όπως η...
ανοικτή κοινωνία, η ανοχή και ο σεβασμός προς τους άλλους έχουν κάνει τη χώρα μας  ισχυρή. Γι' αυτές πρέπει να αγωνιστούμε από κοινού». 

Η Γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε την ανησυχία της για το τραχύ κοινωνικό κλίμα το οποίο διαμορφώθηκε το 2018, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι αν «για όσες αξίες πιστεύουμε μετατρέψουμε τις ιδέες μας σε πράξη, τότε μπορεί να δημιουργηθεί κάτι νέο και καλό».

«Οι βασικές συνθήκες  διαβίωσης των ανθρώπων είναι ευάλωτες και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό», πρόσθεσε η Καγκελάριος και ανέφερε ως πιεστικά καθήκοντα εκτός από την κλιματική αλλαγή τη διαχείριση και την ευταξία στο θέμα της μετανάστευσης και την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας. «Θέλουμε να επιλύσουμε όλα αυτά τα θέματα και προς το δικό μας συμφέρον και αυτό μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα εάν συνεξετάζουμε και τα συμφέροντα των άλλων» είπε, παραπέμποντας στα διδάγματα των δύο Παγκοσμίων Πολέμων του περασμένου αιώνα.

«Επειδή όμως αυτή την πεποίθηση δεν την συμμερίζονται πλέον όλοι και οι βεβαιότητες περί διεθνούς συνεργασίας υφίστανται πίεση, η Γερμανία θα πρέπει να υπερασπιστεί ξανά πιο δυναμικά τις πεποιθήσεις της, να υποστηρίξει πιο δυναμικά τα επιχειρήματά της, να αγωνιστεί και να αναλάβει περισσότερες ευθύνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Γερμανία θα ταχθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπέρ διεθνών λύσεων», τόνισε αναφερόμενη στην διετή ανάληψη μιας έδρας στο εν λόγω όργανο από τον Ιανουάριο.

Tέλος, η κ. Μέρκελ είπε ότι η ανακοίνωσή της να μην διεκδικήσει την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) αποτελεί «μια νέα αρχή», την οποία ξεκίνησε η ίδια και πρόσθεσε ότι «η Δημοκρατία ζει από την αλλαγή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: