31.12.18

Γαλλία: Στους δρόμους 150.000 αστυνομικοί...



...λόγω Κίτρινων Γιλέκων...

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές ασφαλείας στη Γαλλία, μετά τις κινητοποιήσεις που προανήγγειλαν τα Κίτρινα Γιλέκα την παραμονή της πρωτοχρονιάς. 

Συνολικά, περίπου...
150.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται σε επιφυλακή σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 12.000 στο Παρίσι, όπου ο συναγερμός είναι πολύ υψηλός, μετά και τις επαναλαμβανόμενες ταραχές τον περασμένο μήνα ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους διαδηλωτές. 

Στη λεωφόρο των Ιλισίων Πεδίων, η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 8 μ.μ. (τοπική ώρα, 9 ώρα Ελλάδος), την ώρα που ο Μακρόν θα απευθύνει το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του. 

Αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων έχει μειωθεί δραματικά, οι σημερινές συγκεντρώσεις προκαλούν νέο πονοκέφαλο στις αρχές. 

«Τι μπορούμε να περιμένουμε; Αναταραχή», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ σε δημοσιογράφους, καθώς επισκεπτόταν έναν πυροσβεστικό σταθμό στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι τα Κίτρινα Γιλέκα δεν θέλουν να διαμαρτυρηθούν, αλλά έχουν την επιθυμία να είναι επιβλαβή. 

Η «μη βίαιη και εορταστική» κινητοποίηση έχει οργανωθεί στο Facebook, όπου σχεδόν 9.000 άτομα έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να παρευρεθούν. Ο αριθμός πάντως είναι μικρότερος από τους 12.000 αστυνομικούς που θα βρίσκονται σε επιφυλακή στο Παρίσι. 

Την ίδια ώρα, η Γαλλία διατηρεί υψηλό επίπεδο συναγερμού λόγω τρομοκρατικής απειλής, μετά και το χτύπημα στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Στρασβούργο, στις 11 Δεκεμβρίου, με πέντε νεκρούς. 

Παράλληλα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σε υποβαθμισμένες περιοχές πολλοί νέοι προχωρούν στο κάψιμο εκατοντάδων αυτοκινήτων.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: