31.12.18

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών...



...από ελληνικές και αμερικανικές αρχές...

Σημαντικό χτύπημα στα κυκλώματα διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων διακίνησης ναρκωτικών από την Λατινική Αμερική και την Ασία, κατάφεραν οι ελληνικές διωκτικές αρχές, με τη...
συνεργασία της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των Η.Π.Α. (D.E.A.).

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με την D.E.A. και ειδικότερα το Γραφείο D.E.A. της πρεσβείας των Η.Π.Α στην Αθήνα, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή και του Σ.Δ.Ο.Ε., εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα, η οποία δραστηριοποιείτο στη μεταφορά δια θαλάσσης με εμπορευματοκιβώτια, μέσω εμπορικών εταιρειών, μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από τη Νότιο Αμερική και ηρωίνης από την Ασία προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είτε ως προορισμός είτε ως χώρα διαμετακόμισης.

Για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί συνολικά, τέσσερα μέλη του κυκλώματος, από τα οποία δύο αλλοδαποί και ένας Έλληνας ηλικίας 74 ετών συνελήφθησαν στη χώρας μας, ενώ σε παράλληλη επιχείρηση στο Εκουαδόρ συνελήφθη ένας επιπλέον αλλοδαπός. Αναζητούνται δύο ακόμα αλλοδαποί, ηλικίας 34 και 38 ετών, μέλη του κυκλώματος.

Οι δύο αλλοδαποί που συνελήφθησαν στην Ελλάδα είναι ένας Τούρκος 48 ετών, κάτοικος Βάρκιζας Αττικής και ένας Κινέζος 40 ετών, κάτοικος Αθήνας, ενώ Τούρκοι είναι και οι δύο πού αναζητιούνται.

Ο 74χρονος, ο οποίος φέρεται ως ένα από τα στελέχη της οργάνωσης συνελήφθη στο σπίτι του στη Βούλα, όπου βρέθηκαν 1,2 κιλά κοκαΐνης.

Επιπλέον στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης συνελήφθη και ο 35χρονος γιος του 74χρονου, ο οποίος όμως κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς βρέθηκε στην κατοχή του μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Η υπόθεση, όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή, ξεκίνησε μετά από πληροφορίες της Δίωξης Ναρκωτικών, η οποία ενημέρωσε τη ΔΕΑ, με την οποία υπάρχει στενή συνεργασία και από κοινού ξεκίνησε έρευνα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που διήρκεσε μήνες, με συνεχή ενημέρωση και ανταλλαγή πληροφοριών και από τις δύο πλευρές, καθώς και με την Αστυνομία του Εκουαδόρ, με την οποία εδώ και καιρό υπάρχει επίσης στενή συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως η οργάνωση μετέφερε μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική και ηρωίνης από την Ασία, μέσα σε κοντέινερ με εμπορεύματα, που χρησιμοποιούνταν για καμουφλάζ, ενώ στην Ελλάδα ήταν το κέντρο «επιχειρηματικής» δραστηριότητας που αποτελούσε τη βιτρίνα του κυκλώματος.

Ως αρχηγός της οργάνωσης φέρεται ο 34χρονος Τούρκος που αναζητείται, με άμεσους συνεργάτες του τον 74χρονο ημεδαπό και τον 48χρονο ομοεθνή του, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι στην Ελλάδα, με τον συντονισμό, έλεγχο και διεκπεραίωση της μεταφοράς των ναρκωτικών.

Σημαντικός ήταν όμως και ο ρόλος του Κινέζου, καθώς και του 38χρονου Τούρκου που επίσης αναζητείται, οι οποίοι φέρονται ως υπεύθυνοι για την μεταφορά και παράδοση των χρημάτων που απαιτούντο για την χρηματοδότηση της εκάστοτε μεταφοράς ναρκωτικών.

Συνολικά κατασχέθηκαν στην Ελλάδα και στο Εκουαδόρ κοκαΐνη βάρους 177 κιλών και 282 γραμμαρίων, δύο δισκία ναρκωτικών, μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, 16 κινητά τηλέφωνα.

Επίσης κατασχέθηκαν 118.231 ευρώ, 1.000.000 ιρανικά ριάλ, 400 ουγγρικά φιορινίων και 100 κορώνες Τσεχίας, δύο μηχανήματα μέτρησης χαρτονομισμάτων, Επτά βιβλιάρια καταθέσεων διαφόρων Τραπεζών, δυο σημειωματάρια, μια τηλεφωνική ατζέντα, έξι ντοσιέ με ιδιόχειρες σημειώσεις, δυο διαβατήρια και ένα δελτίο ταυτότητας Σερβικών Αρχών.

Η κοκαΐνη που κατασχέθηκαν στο λιμάνι Γκουαγιακίλ του Εκουαδόρ, όπως είχε εξακριβωθεί στο τελευταίο στάδιο της έρευνας, θα παραλαμβάνονταν στο λιμάνι του Πειραιά, από τα μέλη του κυκλώματος στην Ελλάδα, μέσα σε ειδικά μετασκευασμένα εμπορευματοκιβώτια, με νόμιμο φορτίο ψαριών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία τα προσδοκώμενα παράνομα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης από τα ναρκωτικά που κατασχέθηκαν θα ξεπερνούσαν τα 5.000.000 ευρώ.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για διακίνηση ναρκωτικών σε διεθνικό επίπεδο και τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της πλαστογραφίας, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν για κυρία ανάκριση.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: