2.12.18

Έλληνες δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί...












...στην υπηρεσία της βρετανικής πρεσβείας;...

H ομάδα χάκερ Anonymous έφερε στο φως στοιχεία σχετικά με τη δράση της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Integrity Initiative (Πρωτοβουλία Ακεραιότητας). Όπως αναφέρουν οι χάκερ, η “μη κυβερνητική οργάνωση” δεν είναι παρά το “μακρύ χέρι” του Foreign Office, του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, με την...
επίκληση της δράσης ενάντια στη ρωσική διείσδυση, η Βρετανία έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο επιστημόνων, παραγόντων και δημοσιογράφων, οι οποίοι παίρνουν οδηγίες για το πώς θα συντονίσουν τη δράση τους κάτω από την ομπρέλα της συγκεκριμένης οργάνωσης, υπό τις εντολές των κατά τόπους βρετανικών πρεσβειών. Πρόκειται για ένα εργαλείο ήπιας ισχύος, μια αντιπροπαγάνδα στην προπαγάνδα του Κρεμλίνου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Documento επικαλούμενη τα στοιχεία που αποκάλυψαν οι Anonymous στις 30 Νοεμβρίου, σε αυτό το δίκτυο ανήκουν και γνωστοί Έλληνες δημοσιογράφοι, μέλη του ΕΛΙΑΜΕΠ, και πανεπιστημιακοί, που φαίνεται να έχουν συντονιστή αλλά και σύνδεσμο στην πρεσβεία στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα χακαρισμένα έγγραφα επικεφαλής της ομάδας είναι η Δέσποινα Αφεντούλη (Ινώ Αφεντούλη), η οποία υπηρετεί στο γραφείο δημοσίων σχέσεων του ΝΑΤΟ. Ακόμη, όπως αναφέρει η εφημερίδα, στην επιρροή της οργάνωσης είναι και οι επιστήμονες του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Ντόκος, Ιωάννης Αρμακόλας και Γιώργος Τζογόπουλος. Στην “ομάδα της Αθήνας”, όπως παρουσιάζεται από τους Anonymous, ανήκει και η ιστοσελίδα insidestory.gr, με τον ιδιοκτήτη Δημήτρη Ξενάκη και δύο δημοσιογράφους, την Κατερίνα Οικονομάκου και τον Γιάννη Γορανίτη. Στα έγγραφα εμφανίζεται και το όνομα του δημοσιογράφου του Σκάι και του insidestory.gr Τάσου Τέλογλου, για τον οποίο μάλιστα επισημαίνεται σε έκθεση της οργάνωσης πως έχει σχέσεις με τη γερμανική πρεσβεία και μάλιστα πως “έχει άμεση επαφή και ευθυγράμμιση” με αυτήν. Επαφές με το δίκτυο φέρεται να έχει και ο δημοσιογράφος της Καθημερινής Ηλίας Μαγκλίνης.

Ακόμη δύο άτομα εμφανίζονται να στελεχώνουν την ομάδα δράσης: Η πρώην δημοσιογράφος της “Ελευθεροτυπίας” Σίσσυ Αλωνιστιώτου και η μεταφράστρια Κατερίνα Χρυσανθακοπούλου, οι οποίες δραστηριοποιούνται μέσα από την οργάνωση Journalists about Journalism. Επίσης στην επιρροή της οργάνωσης εμφανίζονται ο πανεπιστημιακός Παναγιώτης Πασχαλίδης και ο γνωστός για τις δημοσκοπήσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης, ο οποίος μάλιστα φαίνεται ότι συνάπτει συμφωνία με ίδρυμα που σχετίζεται με την “Πρωτοβουλία Ακεραιότητα” για μελέτες αντί αμοιβής. Στα έγγραφα τη συμφωνία υπογράφει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αλλά σε άλλα έγγραφα ο Μαραντζίδης φαίνεται να ζητά 25 χιλιάδες για να πραγματοποιήσει αυτό που ζητάει η οργάνωση.

Διαψεύσεις...

Όπως αναφέρει το Documento, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από τους Anonymous, η Πρωτοβουλία Ακεραιότητα παραδέχτηκε τη χρηματοδότηση της από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά παρουσίασε τη δράση της ως δημοκρατικό ακτιβισμό. Παραδέχτηκε επίσης την ύπαρξη μιας απλής οργανωτικής δομής, η οποία προβλέπει μια “ομάδα” σε κάθε χώρα που δραστηριοποιείται, με έναν επικεφαλής “συντονιστή” και έναν διπλωμάτη που υπηρετεί στην εκεί βρετανική πρεσβεία, ο οποίος έχει τον ρόλο του “συνδέσμου”. Καθώς από τα έγγραφα δεν προκύπτει κάποια αμοιβή προς τα πρόσωπα των ομάδων, η οργάνωση υποστηρίζει πως κάποια από αυτά που εμφανίζονται ως μέλη των “εθνικών ομάδων” δράσης ενδεχομένως και να αγνοούν οτι έχουν περιληφθεί σε αυτές τις λίστες και να πρόκειται για ανθρώπους που είχαν απλώς επαφές μαζί της.

Αυτό τονίζουν και τα πρόσωπα που αναφέρονται στα έγγραφα, στα οποία απευθύνθηκε το Documento. Παραδέχονται πως είχαν επαφές με την οργάνωση, ωστόσο σημειώνουν πως πρόκειται για “τυπικές”. “Η μόνη επαφή του ΕΛΙΑΜΕΠ με το πρότζεκτ ήταν μια συνάντηση γνωριμίας στην οποία προσκληθήκαμε πριν από δύο χρόνια. Έκτοτε δεν είχαμε κάποια επαφή. Μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τις τελευταίες ημέρες μας εστάλη email από το Integrity Initiative το οποίο αναφέρει ότι εκ παραδρομής μας έβαλαν στο αρχείο για πιθανή μορφή συνεργασίας”, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Ντόκος. “Δεν γνωρίζω τίποτα. Ό,τι έχει πει ο διευθυντής μου κ. Ντόκος”, δήλωσε ο Ιωάννης Αρμακόλας, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

“Ό,τι έχω κάνει το έχω γράψει δημόσια [...] είχα συναντηθεί με άτομα του Integrity Initiative, όπως και με άλλους, που ασχολούνται με τα Fake News. Ήταν και άλλοι μαζί μου δεν ήταν κατά μόνας. Ήταν δημόσια δεν ήταν κρυφά”, ανάφερε ο Τάσος Τέλλογλου σημειώνοντας πως “δεν γνωρίζει τι λίστες μπορεί να κρατάει ο καθένας”. “Το τι έγραφε αυτός που συνέταξε τα έγγραφα για να το παίζει σπουδαίος στους από πάνω του και να παίρνει τα funding το έχουμε ξαναδεί. Ξαφνικά είδα ότι έχω γίνει μέρος ενός cluster. Αυτό είναι ένα networking. Υπήρξαν κάποιες επαφές, ανταλλάξαμε emails, είχαν τις απόψεις τους, είχα τις δικές μου. Κάθε φορά έβλεπα και άλλον άνθρωπο. Δεν έβλεπα τους ίδιους [...] Βλέπω πολλές τέτοιες οργανώσεις κάθε χρόνο στο πλαίσιο του αγώνα κατά των fake news και όχι μόνο από την Αγγλία”. Και ο Δημήτρης Ξενάκης, ιδιοκτήτης του insidestory, ανέφερε πως “δεν έχουμε καμία με αυτούς” και πως “δεν γνωρίζει τι έγγραφα είναι αυτά”, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί πως πρόκειται για μεθοδεύσεις ρωσικών ΜΜΕ , όπως το RT και το Sputnik. “Έχουμε μιλήσει μαζί τους. Δεν καταλαβαίνω τι κάνουν [...] Κατά καιρούς έχουμε κάνει επαφές με πάρα πολλούς οργανισμούς. Προφανώς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτά που λέγονται περί cluster. Δεν έχουμε καμία σχέση, δεν έχουμε συνεργαστεί με κανένα cluster. Δεν έχουμε ιδέα από όλα αυτά”.

“Μιλάω με πάρα πολλούς οργανισμούς διεθνώς. Συνάντηση στο σπίτι μου δεν υπήρξε ποτέ για επαγγελματικούς λόγους. Δεν μπορώ να σχολιάσω πράγματα που ανέβασαν κάποιοι στο διαδίκτυο. Δεν μπορώ να κάνω ερμηνεία στην ερμηνεία. Ό,τι κάνω το κάνω φανερά. Είμαι 30 χρόνια στη δημοσιογραφία”, δήλωσε η κ. Σίσσυ Αλωνιστιώτου. “Καμιά ανάμειξη πέρα από ένα πάνελ” ενός συνεδρίου που είχε οργανωθεί στη Θεσσαλονίκη και στο οποίο συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Integrity Initiative, ανέφερε η κ. Κατερίνα Χρυσανθοπούλου, που δήλωσε άγνοια για τη διαρροή των εγγράφων. “Είχα κάποια επαφή μαζί τους, αλλά δεν είναι συνεργασία. Ήταν επαφή με κάποιες συζητήσεις. Δεν υπάρχουν πληρωμές. Είναι τελειώς θεωρητικές ακαδημαϊκές συζητήσεις που γίνονται γενικότερα στη διεθνή πολιτική σκηνή. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Μια ανταλλαγή ακαδημαϊκών και θεωρητικών απόψεων πολιτικής φύσης. Ούτε συνεργασία, ούτε αμοιβές υπάρχουν. Συλλέγουν απόψεις από κάποιους ανθρώπους που κινούνται στο χώρο των μίντια”, απάντησε ο δημσοιογράφος της Καθημερινής Ηλίας Μαγκλίνης.

Το δίκτυο, η Ελλάδα και η εξάπλωσή του

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα στο tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: