6.7.17

Κουνάει το δάχτυλο ο Τραμπ εν όψει G20...

Ντόναλντ Τραμπ στην ΠολωνίαΤο δάχτυλο προς όλους, τόσο την Ε.Ε. όσο και τη Ρωσία, κούνησε ο Ντόναλντ Τραμπ, από την Πολωνία, δείχνοντας τις...
προθέσεις του εν όψει της συνόδου της G20, το επόμενο διήμερο στο Αμβούργο, όπου αναμένεται να βρεθεί απομονωμένος. Το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου, όχι τυχαία, ξεκίνησε από την Πολωνία, όπου χαίρει υψηλής δημοτικότητας και όπου έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θερμότητα.

Μάλιστα, φάνηκε να στηρίζει την επικριτική στάση της Πολωνίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και να προσπαθεί να θερμάνει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους, πριν από την κρίσιμη και όπως αναμένεται συγκρουσιακή σύνοδο του Αμβούργου, στο οποίο έφτασε αργά το απόγευμα.
«Υποδειγματικός σύμμαχος»

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, η Πολωνία και οι ΗΠΑ μοιράζονται κοινές αξίες.

Όπως τόνισε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρζέι Ντούντα, «συζητήσαμε την αμοιβαία δέσμευσή μας να διαφυλάξουμε τις βασικές αξίες της συμμαχίας: ελευθερία, ανεξαρτησία και έννομη τάξη».

Και συμπλήρωσε:

«Συνεργαζόμαστε με την Πολωνία για να απαντήσουμε στην αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Ρωσίας. Και είμαστε ευγνώμονες για το παράδειγμα της Πολωνίας, διότι είναι είναι μία από τις ελάχιστες που πληρούν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το ΝΑΤΟ».

Ντόναλντ Τραμπ στην Πολωνία 
Δηλαδή δύο καρφιά σε μία φράση, ένα προς τους Ευρωπαίους συμμάχους του και ένα προς τη Ρωσία, μάλιστα μία μέρα πριν από την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο της συνόδου της G20.

Νωρίτερα, στην ομιλία που εκφώνησε στη Βαρσοβία, ενώπιον 15.000 ενθουσιωδών Πολωνών, είχε πει ότι η διατλαντική συμμαχία είναι εξαιρετικά υγιής.

«Ο διατλαντικός δεσμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι πάντα ισχυρός και ίσως, από μερικές απόψεις, ακόμη και ισχυρότερος παρά ποτέ».

Όπως υποστήριξε, το σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας του ΝΑΤΟ «ένας για όλους και όλοι για έναν» και οι ΗΠΑ «απέδειξαν, όχι μόνο με λόγια, αλλά με πράξεις, ότι υποστηρίζουμε σταθερά το άρθρο 5» της συνθήκης του ΝΑΤΟ, που αναφέρεται στις δεσμεύσεις για κοινή άμυνα που αναλαμβάνουν τα μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ωστόσο, πρόσθεσε, στην ανατολική όχθη του Ατλαντικού πρέπει να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες.

«Για την προστασία της, και το ξέρετε. Όλοι το ξέρουν. Η Ευρώπη οφείλει να κάνει περισσότερα».

Όσον αφορά τη Ρωσία, είπε:

«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές της στην Ουκρανία και αλλού και την υποστήριξή της προς εχθρικά καθεστώτα, περιλαμβανομένης της Συρίας και του Ιράν, και αντ' αυτού να ενωθεί με την κοινότητα των υπεύθυνων εθνών στη μάχη μας εναντίον κοινών εχθρών και την υπεράσπιση του ίδιου του πολιτισμού».
Η αντίδραση της Ρωσίας

«Διαφωνούμε με αυτή την προσέγγιση», ήταν η απάντηση στις δηλώσεις Τραμπ του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όπως είπε το Κρεμλίνο προσδοκά η αμοιβαία κατανόηση να διέπει τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

«Αυτός είναι ο λόγος ακριβώς που περιμένουμε την πρώτη αυτή συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι οι δύο πρόεδροι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους «θα είναι σε θέση να ανταλλάξουν απόψεις για τα περισσότερα σημαντικά ζητήματα».

Η συνάντηση, τόνισε, «θα αποτελέσει μια ευκαιρία να εξηγήσουν και τελικά να κατανοήσουν ο ένας τις πραγματικές θέσεις του άλλου όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις και όχι τις θέσεις τους όπως τις παρουσιάζουν τα μέσα ενημέρωσης».
Γιατί πρώτα στην Πολωνία

Η επιλογή της Πολωνίας ως σταθμό του ταξιδιού του Ντόναλντ Τραμπ πριν από τη σύνοδο των ηγετών των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, που δυσαρέστησε την Ευρώπη δεν ήταν καθόλου τυχαία.

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Pew, σε δέκα χώρες της Ε.Ε., ο Αμερικανός πρόεδρος και οι πολιτικές του απολαμβάνουν εξαιρετικά υψηλό ποσοστό εμπιστοσύνης στην Πολωνία: 73%. Οι άλλες χώρες, οι λαοί των οποίων τον εμπιστεύονται πολύ είναι η Ουγγαρία με 63% και η Ιταλία (61%).

Ντόναλντ Τραμπ και Αντρζέι Ντούντα 
Ταυτόχρονα, τόσο η Πολωνία όσο και άλλες ανατολικές χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει ανησυχία έναντι της Ρωσία, λόγω της ουκρανικής κρίσης και της προσάρτησης της Κριμαίας.

Ειδικά στην Πολωνία, μετά την άνοδο στην εξουσία του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS), που έχει δεχθεί κριτική για αυταρχισμό, αλλά και για τις θέσεις του εναντίον της μετανάστευσης, οι δύο πλευρές έχουν έρθει ακόμη πιο κοντά.

Το (PiS) συμφωνεί με τις απόψεις του Ντόναλντ Τραμπ για τα θέματα μετανάστευσης, έχει αρνηθεί την εφαρμογή των ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση προσφύγων, διαφωνεί με τη συμφωνία για το κλίμα και τάσσεται υπέρ της χρήσης άνθρωκα για την παραγωγή ενέργειας, ενώ συχνά πυκνά ζητά περιορισμό των εξουσιών των Βρυξελλών, ώστε να ανακτηθούν από τις εθνικές κυβερνήσεις...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: