31.7.17

Ξανθός για Βαρουφάκη: Σύνδρομο εκ των υστέρων δικαίωσης…

Εκτός πραγματικότητας και με «σύνδρομο εκ των υστέρων δικαίωσης» χαρακτήρισε στον ΣΚΑΪ τον Γιάνη Βαρουφάκη ο Ανδρέας Ξανθός, σχολιάζοντας τις...
αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών για τη διαπραγμάτευση του α’ εξαμήνου του 2015.

«Στο υπουργικό συμβούλιο δεν συζητήθηκε ούτε “Plan Β” ούτε “Plan Χ”… Αντιλαμβάνομαι ότι υπήρχαν συζητήσεις σε πιο στενό επίπεδο, αδικεί τη διαδρομή του ο Βαρουφάκης με τον τρόπο που κινείται . Προσπαθεί να δώσει λαβες για αποδομητικη κριτική στην κυβέρνηση, κι είναι εκτός πραγματικότητας. Έχει σύνδρομο εκ των υστέρων δικαίωσης όπως κι άλλοι άνθρωποι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, όλα αυτά δείχνουν ότι «η χώρα μας και η διαπραγματευτική της ομάδα δεν ήταν δεδομένη, πραγματικά διαπραγματεύτηκε και εξάντλησε όλα τα περιθώρια, προσπάθησε να απειλήσει και να διεμβολίσει το σκληρό τείχος των δανειστών». Όταν είδε ότι δεν μπορούσε να γίνει αυτό, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, τότε έκανε ένα σκληρό συμβιβασμό που τις παρενέργειες βιώνουμε ακόμα τη διετία αυτή, αλλά τής δόθηκε νέα λαϊκή εντολή διαχείρισης (στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015) με εντιμότερο και δικαιότερο τρόπο.

Με αφορμή την εισβολή του Ρουβίκωνα (και) στη Βουλή, και την απόφαση του κ. Βούτση οι αντιεξουσιαστές να μην κρατηθούν, ο υπουργός Υγείας συμφώνησε με την απόφαση, λέγοντας ότι «ο πρόεδρος της Βουλής είναι ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλη πολιτική εμπειρία και μεγάλη πολιτική σοφία, σηματοδοτεί συνέχεια και διαδρομή εντιμότητας, ήθους και αγώνων».

«Οι χειρισμοί του έχουν πολιτικό συμβολισμό ισχυρό για τον τρόπο που πρέπει να οριοθετεί αλλά και να ανέχεται το πολιτικό σύστημα και η Βουλή την κοινωνική διαμαρτυρία» τόνισε. «Μη δίνουμε λαβές αυτή την περίοδο για γενικευμένες συγκρούσεις δεν ωφελούν το κλίμα στην κοινωνία και την οικονομία» πρόσθεσε.

Για την αντιπαράθεση κυβέρνησης – Δικαιοσύνης, ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι «κανένας θεσμός δεν είναι υπεράνω κριτικής, ούτε η δικαιοσύνη».

Οφείλουμε, τόνισε, να ενισχύουμε το κυρός και την αξιοπιστία των θεσμών να μην δίνουμε περιθώριο αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας, των προθέσεων και της εντιμότητας των θεσμών. «Όσοι συμμετέχουν στους θεσμούς πρέπει να σέβονται και την αξιοπιστία των θεσμών αυτών» παρατήρησε ο υπουργός Όπως ανέφερε, πρέπει να ξαναβρούμε μια καινούργια ισορροπία μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, καθώς η κοινωνία, όπως και η δημοκρατία, έχουν ανάγκη αξιοπιστίας των θεσμών.

Απαντώντας εξάλλου στον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκο Θεοδοσιάδη, ο οποίος κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας ότι «η υπογραφή του δεν είναι αξιόπιστη» σε ό,τι αφορά την πληρωμή των οφειλών στα αναλώσιμα υλικά από τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Ξανθός παραδέχθηκε το πρόβλημα, δηλώνοντας ότι αυτές τις ημέρες πληρώνεται ο Ιανουάριος – Φεβρουάριος, και τις επόμενες ημέρες το Μάρτιος.

Ο υπουργός κάλεσε τους φαρμακοποιούς να αντιληφθούν τις δυσκολίες οργάνωσης του συστήματος σε άλλη βάση. Οι φαρμακοποιοί διακόπτουν από την Τρίτη 1η Αυγούστου την πίστωση για αναλώσιμα υλικά σε ασφαλισμένους καθώς μέχρι την Παρασκευή ο ΕΟΠΥΥ είχε εξοφλήσει στην Αθήνα λιγότερα από τα μισά φαρμακεία για τον Ιανουάριο...

aixmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: