31.7.17

Θα γίνει του... ασύλου στη Βουλή...

Κώστας ΓαβρόγλουΣε υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης αναμένεται να εξελιχθεί η διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση που...
ξεκινά νωρίς το απόγευμα σήμερα στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί αύριο, Τρίτη, από την Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας –που απομειώνει στην ουσία την εφαρμογή του Νόμου Διαμαντοπούλου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ– επαναφέρει σε νομοθετική ισχύ τον θεσμό του ακαδημαϊκού ασύλου, αντικαθιστά τα συμβούλια διοίκησης και μειώνει τις αμοιβές των διδασκόντων στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Επαναφέρει επίσης τη φοιτητική συμμετοχή στην εκλογή ακαδημαϊκών οργάνων, ενώ εξομοιώνει με master τους τίτλους των 5ετών προπτυχιακών σπουδών.

Τα τρία πρώτα είναι και τα βασικά ζητήματα στα οποία περιστρέφεται η κριτική των αντιπολιτευτικών κομμάτων, όπως εκδηλώθηκε και κατά την επεξεργασία του προτεινόμενου νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής – όπου και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.

Από τη συγκεκριμένη διαβούλευση διαφάνηκε πως κυρίως οι πλευρές της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα εξαπολύσουν οξύτατη κριτική, με το θέμα του ασύλου να πρωτοστατεί και να συνδέεται με την αύξηση της παραβατικότητας, συμπεριλαμβανομένων όλων των πρόσφατων περιστατικών.

Καθώς η αντιπαράθεση στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι διαρκής και επαναλαμβανόμενη με κάθε αφορμή, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τέως υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, επιχείρησε να αποσαφηνίσει άλλη μια φορά το νέο θεσμικό πλαίσιο που εισηγείται η κυβέρνηση, ώστε να μη συντηρούνται παρεξηγημένες ερμηνείες.

Επανέλαβε, έτσι, ότι η ευθύνη της άρσης του ασύλου μετατίθεται στο πρυτανικό συμβούλιο προκειμένου να λαμβάνονται, όταν κρίνεται αναγκαίο, οι κρίσιμες αποφάσεις και πως από τις προτεινόμενες διατάξεις περιγράφονται με σαφήνεια οι προϋποθέσεις για την παρέμβαση της αστυνομίας στους ακαδημαϊκούς χώρους (όταν, δηλαδή, απειλούνται ζωές από κακουργηματικές και πλημμεληματικές πράξεις).

Ευαίσθητο ζήτημα

Επικαλούμενος ο ίδιος τον χρόνιο προβληματισμό της πανεπιστημιακής κοινότητας, τον διαρκή διάλογο με την αστυνομική ηγεσία και τα συμπεράσματα του πρόσφατου παρελθόντος, ο κ. Παρασκευόπουλος μίλησε για εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα που απαιτεί μεγάλη προσοχή στον χειρισμό του.

Να σημειωθεί εδώ πως ο ίδιος πρόκειται να ηγηθεί της διυπουργικής επιτροπής που θα συγκροτηθεί από στελέχη των υπουργείων Παιδείας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, με σκοπό τη διαρκή εποπτεία στο θέμα.

Εξηγώντας ο κ. Παρασκευόπουλος τις αντιρρήσεις του για την πλήρη κατάργηση του θεσμού, επανέλαβε πως όταν υπάρχει μαζική επέμβαση των δυνάμεων της αστυνομίας στους χώρους των μαζικών εκδηλώσεων στα Ιδρύματα (έδωσε έμφαση στις καταλήψεις), είναι διαπιστωμένο ότι προκαλούνται εντάσεις με επικίνδυνη κατάληξη, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τη «σύνεση» με την οποία κινούνται σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι αστυνομικές αρχές, σε αντιδιαστολή με τις κατά καιρούς υπερβολικές αντιδράσεις πολιτικών και άλλων πλευρών.

Σημειώνεται πως ο κ. Παρασκευόπουλος σε αποστροφή του για τα τεκταινόμενα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι «η κατάργηση του θεσμού του ασύλου ήταν αυτή που αύξησε την παραβατικότητα στα Πανεπιστήμια», προκαλώντας αντιδράσεις στις πτέρυγες της αντιπολίτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία διαφωνεί με τις αποφάσεις του υπουργού Παιδείας και απορρίπτει τους κεντρικούς άξονες του νομοσχεδίου, με τους εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δίνουν πρόγευση στη Μορφωτικών Υποθέσεων για τα πυρά που προτίθενται να εξαπολύσουν κατά της κυβέρνησης στη συζήτηση που ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια.

Ενδεικτικά, η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως μίλησε για «προχειρότητα, οπισθοδρόμηση και υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο πρόσωπο του υπουργού», ενώ η ίδια εξέφρασε με βεβαιότητα την άποψη πως σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα βρίσκεται «απέναντι» στην κυβέρνηση. Ο Δ. Κωνσταντόπουλος από τη ΔΗΣΥ επικέντρωσε τις αιχμές του στο θέμα του ασύλου και της φοιτητικής συμμετοχής, χωρίς να αφήσει έξω το θέμα του master. «Πρόκειται για άυλο τίτλο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Παιδείας, από την πλευρά του, επιχείρησε να αποδυναμώσει την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης, μιλώντας για «ρητορικού χαρακτήρα αιχμές» που δεν επισκιάζουν τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου. Ο Κ. Γαβρόγλου μίλησε για νομοσχέδιο που αποκαθιστά τη λειτουργία του ακαδημαϊκού χώρου, καθώς είχε απορρυθμιστεί από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, διαβλέποντας δε την κλιμάκωση των αντιδράσεων στην Ολομέλεια, δήλωσε πως ο ίδιος θα υπερασπιστεί δυναμικά τις διατάξεις, προειδοποιώντας πως θα εμφανίσει και το «σκληρό» πρόσωπο που υποστήριξε ότι επιστρατεύει όταν απειλούνται οι δικές του «κόκκινες γραμμές»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: