13.7.17

Ρωγμή στην ασυλία των τραπεζών...

Εθνική ΤράπεζαΣπάει η γάγγραινα των απλήρωτων υπερωριών στον τραπεζικό κλάδο, πρόβλημα που με την ανοχή των...
συνδικαλιστικών δυνάμεων και των εκάστοτε κυβερνήσεων έχει εξελιχθεί σε πολύχρονη μαύρη τρύπα στα εισοδήματα των μισθωτών αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων!

Πρόκειται για μια ενέργεια που χρεώνεται αποκλειστικά στην υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, Ν. Ηλιόπουλο, οι οποίοι όρθωσαν πολιτικό ανάστημα και καταφέρνουν καίρια πλήγματα στους ανθρώπους που διοικούν τον τραπεζικό κλάδο και δεν διστάζουν να προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες.

Εφη Αχτσιόγλου υπουργός εργασίας και Ν. Ηλιόπουλος ειδικός γραμματεάς ΣΕΠΕ 
Γιατί τέτοια ενέργεια συνιστά η παράλειψη δηλώσεως των υπερωριών των τραπεζικών στελεχών και η συνεπακόλουθη απώλεια εισοδήματος για τους τραπεζοϋπαλλήλους.

Οπως ανακοινώθηκε χθες, «εντοπίστηκαν σε παράρτημα μεγάλης τράπεζας, ύστερα από επιτόπιο έλεγχο επιθεωρητών του ΣΕΠΕ, 14 παραβάσεις που αφορούσαν τα χρονικά όρια εργασίας. Για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν επιβλήθηκαν κυρώσεις ύψους 252.000 ευρώ, με βάση τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία».

Η τράπεζα αυτή, όπου η διοίκηση ενεργεί παρανόμως χωρίς να υπάρχει συνδικαλιστική αντίδραση (είτε από το οικείο σωματείο είτε από την ΟΤΟΕ), είναι η Εθνική Τράπεζα. Ηδη λοιπόν έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 252.000 ευρώ.
Κάλεσμα για καταγγελίες

«Η αντιμετώπιση της υποδηλωμένης εργασίας αποτελεί κεντρικό στόχο της δράσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, συμβάλλοντας στην υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και στη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης» αναγράφεται στη σχετική ανακοίνωση από την πλευρά του ΣΕΠΕ.

Οπως επισημαίνεται σχετικά, το ΣΕΠΕ θα συνεχίσει τους στοχευμένους ελέγχους για την αντιμετώπιση κάθε πτυχής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, καλούνται οι μισθωτοί να απευθύνονται στις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας ή στη γραμμή 15512 για επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες.

Είναι η δεύτερη τράπεζα που συλλαμβάνεται να «κρύβει» και να μην πληρώνει παρανόμως υπερωρίες, αφού το ίδιο καθεστώς ίσχυε και στην Τράπεζα Πειραιώς, που επίσης προ ολίγων ημερών δέχτηκε την «επίσκεψη» των επιθεωρητών Εργασίας με αποτέλεσμα να επιβληθούν και μεγάλα πρόστιμα εκεί.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η πρακτική επικρατεί στο σύνολο σχεδόν του τραπεζικού κλάδου και μάλιστα αποτελεί κοινό τόπο εδώ και πολλά έτη, χωρίς ουδέποτε να ιδρώσει το αυτί των εκάστοτε υπουργών Εργασίας ή των διοικητικών συμβουλίων των συνδικαλιστικών οργάνων.

Ετσι, οι τραπεζοϋπάλληλοι, έρμαια της ομερτά, δεν κατήγγελλαν το γεγονός, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από εισοδήματα και ασφαλιστικές εισφορές...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: