1.7.17

Αισιοδοξία Γκουτέρες...

ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό...

Μια «σαφής κατανόηση» έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες της Κύπρου και των Τουρκοκυπρίων και...
τους υποστηρικτές τους αναφορικά με το τι χρειάζεται για να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία για την επανένωση του νησιού, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες, ο οποίος έφθασε χθες Παρασκευή στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, δήλωσε πως είχε το ίδιο βράδυ μια «θετική και προσανατολισμένη στα αποτελέσματα» συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Προέκυψε πως υπάρχει σαφής κατανόηση των ουσιωδών στοιχείων ενός πακέτου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συνολική διευθέτηση στην Κύπρο», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες σε δήλωση που εξέδωσε σήμερα, ενώ οι συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο συνεχίζονται.

«Ο γενικός γραμματέας παραμένει πλήρως δεσμευμένος σ' αυτές τις προσπάθειες για να προσφερθεί στο λαό της Κύπρου μια συνολική διευθέτηση».

Η Διάσκεψη και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, όπως σημειώνει το ΑΠΕ - ΜΠΕ μετά το χθεσινό γεύμα εργασίας των επικεφαλής όλων των πλευρών με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο οποιος αναφέρθηκε στην πρόοδο που θα πρέπει να επιτευχθεί και κάλεσε τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους σε όλα τα κεφάλαια (διαβάστε περισσότερα παρακάτω).

Την επιβεβαίωση ότι η Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά θα συνεχιστεί «μάλλον όλη την επόμενη εβδομάδα», έδωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου πριν εισέλθει στο χώρο των εργασιών της Διάσκεψης. Ο Ν. Κοτζιάς έκρινε ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις χθεσινές συζητήσεις, επισημαίνοντας ότι ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, διατύπωσε τις απόψεις του πάνω σε κεντρικά ζητήματα και οι οποίες κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος απάντησε: «Είμαι πάντοτε αισιόδοξος. Αυτός είναι ο τρόπος σκέψης μου, η φιλοσοφία μου».

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, το Σάββατο θα γίνουν συζητήσεις μέχρι το μεσημέρι, το απόγευμα στις 19.30 (ώρα Κύπρου) θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ την Κυριακή δεν θα έχει συναντήσεις. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη βδομάδα με τη συμμετοχή ηγετών, τεχνοκρατών και των εγγυητριών δυνάμεων στο επίπεδο των ΥΠΕΞ με στόχο να γίνει δουλειά στο θέμα των εγγυήσεων, ενώ στα εσωτερικά κεφάλαια να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος και συγκλίσεις. Σύμφωνα με πηγές, εκείνο που θα κρίνει την κατάληξη της παρούσας προσπάθειας είναι το αποτέλεσμα της διαβούλευσης για τον μηχανισμό υλοποίησης και παρακολούθησης της λύσης...



avgi.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: