16.7.17

Προς το παρόν... γαβγίζουν...

Τα προσδοκώμενα κέρδη από τα διαπιστωμένα κοιτάσματα στα νότια της Κύπρου είναι προφανώς ισχυρότατο κίνητρο για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες (και τις χώρες «καταγωγής» τους) που εμπλέκονται στη διαδικασία των ερευνών, προκειμένου να...
αγνοήσουν την οργή και τις κλιμακούμενες απειλές της Άγκυρας.

Στην Αθήνα η εκτίμηση που διαμορφώνει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι η Τουρκία βρίσκεται στριμωγμένη στον τοίχο ισχυρότατων οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων και ως εκ τούτου δεν έχει πολλά περιθώρια αντιδράσεων για να αποτρέψει το project που έχει ξεκινήσει.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλες φωνές – κατά κύριο λόγο από παρατηρητές των διεθνών εξελίξεων αλλά και από πολιτικές δυνάμεις όπως το ΚΚΕ – που επισημαίνουν τους κινδύνους που συνεπάγεται για την Ελλάδα και την Κύπρο αυτό το μεγάλο παιχνίδι στο οποίο παζαρεύουν οι ισχυροί και η Τουρκία με αντικείμενο ελληνικά και κυπριακά οικονομικά/γεωπολιτικά συμφέροντα.

Η ανησυχία που διατυπώνεται συνοψίζεται ως εξής: Τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα είναι οι ασθενείς κρίκοι, οι οποίοι πιθανότατα θα «σπάσουν» και θα πληρώσουν τελικά το αντίτιμο των συμβιβασμών που η Τουρκία θα υποχρεωθεί να κάνει με τους ισχυρούς παίκτες.

Ναυάγιο στο Κυπριακό

Αλληλένδετη με τις πετρελαϊκές έρευνες που ξεκινούν σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ ήταν η αποτυχημένη διάσκεψη για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Ελβετία. Προφανής στόχος των συνομιλιών ήταν η διευθέτηση του Κυπριακού έτσι ώστε το σχέδιο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της περιοχής να εξελιχθεί απρόσκοπτα και δίχως τους κινδύνους που υποκρύπτει πάντα ένα ανοιχτό ζήτημα.

Ωστόσο, κατά τις συνομιλίες έγινε φανερή η διάθεση της Τουρκίας να μην απεμπολήσει τα «δικαιώματα» που οικοδόμησε στο πεδίο της μάχης το 1974 και παγίωσε με την κατοχή της βόρειας Κύπρου όλα αυτά τα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι επέμεινε στις θέσεις της όχι μόνο έναντι της ελληνικής/ελληνοκυπριακής πλευράς αλλά και – κατά κύριο λόγο – έναντι του διεθνούς παράγοντα.

Η εμμονή της Τουρκίας να διατηρηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων και ο στρατός που διατηρεί στο νησί περιγράφει τον στόχο της Άγκυρας: τίποτε στην Κύπρο δεν μπορεί να εξελιχθεί ερήμην της και εγγύηση γι’ αυτό είναι οι στρατιωτικές της δυνάμεις, που μπορούν ανά πάσα στιγμή να καταλάβουν ολόκληρο το νησί.

Παρά, ωστόσο, την τουρκική αποφασιστικότητα, οι έρευνες για πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ ξεκινούν ερήμην της Άγκυρας…

Τουρκικές φωνές

Ο τρόπος με τον οποίο η Άγκυρα προσεγγίζει τις εξελίξεις είναι απειλητικός. Μάλιστα οι τουρκικές απειλές εκτοξεύονται προς κάθε κατεύθυνση:

-Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ενεργειακού συνεδρίου στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε πως χαραμίστηκε μια σημαντική ευκαιρία στις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας για το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι «είναι αδύνατον να εκτιμηθεί πώς κάποιες ενεργειακές εταιρείες ενεργούν και γίνονται μέρος ορισμένων ανεύθυνων μέτρων που λαμβάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Θέλω θα τους υπενθυμίσω πως θα μπορούσαν να χάσουν έναν φίλο όπως η Τουρκία».

-Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε πως τα αποθέματα υδρογονανθράκων στα ανοικτά της Κύπρου ανήκουν και στην Τουρκία, αξιώνοντας συνεκμετάλλευσή τους. Κάλεσε τη Λευκωσία να αποφύγει μονομερείς ενέργειες, προειδοποιώντας πως η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της και εκείνα των Τουρκοκυπρίων.

Οι έρευνες

Από την Πέμπτη το πρόγραμμα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ εισέρχεται στη σημαντικότερη φάση του. Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προειδοποίησε την Άγκυρα ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση σε τυχόν πιέσεις για αναβολή των γεωτρήσεων, αρχής γενομένης από το Οικόπεδο 11.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επόμενο προς διερεύνηση Οικόπεδο (Οικόπεδο 10) είναι νοτιότερα και τα δικαιώματα για την εκμετάλλευσή του τα έχει η αμερικανική Exxon-Mobil, στέλεχος της οποίας υπήρξε ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό, δικαιολογεί το αμερικανικό ενδιαφέρον για την ασφαλή εξέλιξη της ερευνητικής διαδικασίας που ξεκινούν στο Οικόπεδο 11 η γαλλική Total και η ιταλική ENI.

Με τέτοιες πλάτες (προς το παρόν τουλάχιστον) ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε: «Ούτε πιέσεις ασκούνται, ούτε πρόκειται να υπάρξει αναβολή», τονίζοντας ότι «οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν σχέση με την ευθύνη της Τουρκίας που οδήγησε στο ‘‘ναυάγιο’’ των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού».

Με την ασφάλεια που παρέχει κατά κύριο λόγο το αμερικανικό ενδιαφέρον, η πλωτή εξέδρα «West Capella» του ενεργειακού κολοσσού Total έπλευσε το πρωί της Δευτέρας νότια της Κρήτης, με προορισμό το Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου έφτασε τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Άμεσα θα ξεκινήσουν οι δοκιμές και ώς τις 20 Ιουλίου η γαλλική Total θα προχωρήσει, σε συνεργασία με την ιταλική ENI, στην πρώτη γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονησίφορος» του Οικοπέδου 11. Το βάθος της γεώτρησης θα φτάσει στα 3.500 ώς 4.000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Κύπρος έχει δεσμεύσει, από τις 29 Ιουνίου με τη NAVTEX 24-/17, την περιοχή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται να διαρκέσει η διαδικασία της γεώτρησης...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: