3.7.17

Νίμιτς: «Δεν αναμένουμε αλλαγές στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ»...

Μάθιου ΝίμιτςΗ επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια δεν έφερε κάποια ουσιαστική αλλαγή όσον αφορά την εκκρεμότητα για...
την ονομασία της γειτονικής χώρας. Μετά τη συνάντησή του με αξιωματούχους της ΠΓΔΜ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ εξέφρασε την εκτίμηση ότι τους επόμενους μήνες «δεν θα πρέπει να περιμένουμε δραματικές κινήσεις ή αλλαγές».

Στις δηλώσεις του, ο Μάθιου Νίμιτς είπε οως δεν νομίζει «ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνω οριστικές και συγκεκριμένες προτάσεις. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μία περίοδο που οι δύο πλευρές θα μπορούν να μιλήσουν μεταξύ τους».

Ο εισδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, εξήγησε ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει το ταξίδι του στην Αθήνα, δεδομένου ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, βρίσκεται στην Ελβετία, όπου συμμετέχει στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Όπως είπε, είναι «ενθαρρυντικό» το γεγονός ότι το θέμα του ονόματος βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης Ζάεφ.

Και τόνισε ότι «για να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος είναι πολύ σημαντικό κάθε πλευρά να σκεφθεί σοβαρά τις θέσεις της, αλλά και να ακούσει προσεκτικά τις θέσεις της άλλης πλευράς».

Όπως είπε, «έχουμε τώρα μία νέα κατάσταση και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί».

Όταν ρωτήθηκε αν εκφράστηκαν νέες ιδέες για το θέμα του ονόματος, ο Μάθιου Νίμιτς ανέφερε ότι «δεν συζητήσαμε για κάποια συγκεκριμένη νέα άποψη για το όνομα. Δεν ήρθα με νέα πρόταση και η κυβέρνηση δεν παρουσίασε μία ιδιαίτερα διαφορετική άποψη».

«Συζητήσαμε για τη διαδικασία, συζητήσαμε για την εντατικοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και για τη γενική θέση της εδώ κυβέρνησης να ανοιχθεί στους γείτονες και να λύσει τα προβλήματα στην περιοχή», κατέληξε...

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: