1.7.17

Πρώτα συνέδριο και μετά εκλογή αρχηγού...

Γεννηματά - Θεοχαρόπουλος - ΠαπανδρέουΜε ομιλίες στελεχών και συζητήσεις στα εργαστήρια πολιτικής συνεχίζονται οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του προγραμματικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Το...
συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την ψήφιση της πολιτικής εισήγησης και της εισήγησης για την οργανωτική λειτουργία.

Συνομιλώντας νωρίτερα με δημοσιογράφους στην αίθουσα Τύπου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η Φώφη Γεννηματά εμφανίστηκε απολύτως ικανοποιημένη για την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, εκτιμώντας ότι κερδήθηκε το στοίχημα της ενότητας αλλά και της δυναμικής επανεκκίνησης του χώρου της Κεντροαριστεράς. «Δεν επιστρέφουμε, επιστρέψαμε», σχολίασε χαμογελώντας, επιχειρώντας να μεταφέρει την αίσθησή της για την απήχηση των μηνυμάτων που έστειλε το συνέδριο στην κοινωνία. Αποκάλυψε δε ότι πριν την εκλογή αρχηγού από τη βάση τον Οκτώβριο, θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.


Σκανδαλίδης: Νέο συμβόλαιο με το λαό

«Ο μόνος δρόμος για την αναγέννηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης είναι ένα νέο συλλογικό σχήμα και ένα νέο συμβόλαιο με το λαό», δήλωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης, προτείνοντας ένα νέο πρότυπο ηγεσίας και μια σύνθεση του παλιού με το νέο. Κάλεσε τους Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο να διαθέσουν όλες τις δυνάμεις τους για την ενότητα της παράταξης, πέρα από το ζήτημα της δικαίωσης των πολιτικών τους.


Λοβέρδος: Να φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ

«Στην Ελλάδα παραμένει ακόμη στην εξουσία η χειρότερη Κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Οι ΣΥΡΙΑΖΑΝΕΛΛ δίχασαν, έσπειραν μίσος, δηλητηρίασαν. Πρέπει να φύγουν. Οι εκλογές είναι απαραίτητες γιατί θα μεταφέρουν  στη Βουλή, το συσχετισμό δυνάμεων που υπάρχουν στην κοινωνία», υποστήριξε ο Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτηρίζοντας την απόρριψη της απλής αναλογικής από τη ΔΗΣΥ, «μια από τις ισχυρές παρακαταθήκες», διότι όπως διευκρίνισε «οδηγεί με μαθητική ακρίβεια στη διάλυση της χώρας». Ο κ. Λοβέρδος συμφώνησε με τον οδικό χάρτη της Φώφης Γεννηματά για εκλογή αρχηγού και νέο φορέα και εκτίμησε ότι αυτό που προέχει είναι να δοθεί μια συλλογική απάντηση «σε αυτό που χρειάζεται η χώρα για την επόμενη ημέρα».


Ανδρουλάκης: Πρώτα ο νέος φορέας, μετά η εκλογή αρχηγού 

Την κάθετη διαφωνία του με την πρόταση της Φώφης Γεννηματά να προηγηθεί η εκλογή αρχηγού και να ακολουθήσει το ιδρυτικό συνέδριο εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. «Διαφωνώ με την εκλογή στη βάση πριν το ιδρυτικό συνέδριο. Δεν χρειαζόμαστε ένα κόμμα - αρχηγό», σημείωσε. Πιο αναλυτικά όσον αφορά το νέο φορέα πρότεινε: «Πρέπει να προχωρήσουμε σε τέσσερα βήματα: Πρώτα πρέπει να υπάρξει ενοποίηση του ιστορικού αφηγήματος της παράταξης, δεύτερο  να υπάρξει ένα θεσμικό κόμμα το οποίο πραγματικά θα σέβεται τα μέλη, τα στελέχη του και τις αποφάσεις που έχουν παρθεί. Και το τρίτο είναι το πρόγραμμα λύσεων. Πρέπει να έχουμε καθαρές λύσεις, να καταλάβει ο πολίτης ότι αυτό που του λες δεν είναι ένα ρητορικό σχήμα, αλλά κάτι που αλλάζει τη ζωή του και φέρνει την αξιοκρατία. Τέλος για την εκλογή από τη βάση, θεωρώ παράλογο να προηγηθεί από τα τρία παραπάνω βήματα, μακριά από τις ανάγκες της εποχής».


Ξεκαλάκης: Συμπαράταξη αρχηγών ή σύγχρονο κόμμα αρχών;

Ιδιαίτερα επικριτικός προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήταν στην ομιλία του ο Στέφανος Ξεκαλάκης. Ο γραμματέας της ΚΠΕ (χωρίς αρμοδιότητες μετά την τυπική καθαίρεσή του) αναρωτήθηκε αν ο στόχος είναι ένα κόμμα ιδιωτικής χρήσης «που για τα πάντα θα αποφασίζει ο εκάστοτε αρχηγός με το περιβάλλον του ή ένας φορέας θεσμικός με δημοκρατική λειτουργία και συλλογική κουλτούρα στη λήψη των αποφάσεων». Συνεχίζοντας τις αιχμές ο κ. Ξεκαλάκης έθεσε το δίλημμα μεταξύ μιας «συμπαράταξης αρχηγών ή ενός σύγχρονου κόμματος αρχών» και τόνισε ότι «ανάκαμψη με αναπαλαίωση δεν υπάρχει πουθενά, έχουμε ανάγκη από ανανέωση προσώπων, νοοτροπιών, δομών και ιδεών, εκτός και αν κάποιοι στη Συμπαράταξη αρκούνται σε μια μικρή βελτίωση των εκλογικών μας ποσστών και λίγες παραπάνω έδρες.

Τέλος, ζήτησε ενιαίο φορέα και αφού συγκροτηθεί να ακολουθήσει η εκλογή αρχηγού.
Χατζησωκράτης: Μια απάντηση στον Τζανακόπουλο... 

Στο χθεσινό χαιρετισμό του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου απάντησε το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης, υποστηρίζοντας:

«Τόλμησε να μιλήσει για τον Κόρμπιν αλλά αποσιώπησε ότι ο Κόρμπιν έχει ανειρήνευτη διαμάχη με τον Φάρατζ. Ο Φάρατζ είναι σύμμαχος του κυβερνητικού τους εταίρου και πουλέν του Πάνου Καμμένου. Αναφέρθηκε ακόμη στις αλλαγές στην Ισπανία και την Πορτογαλία στο χώρο της Αριστεράς. Την Πορτογαλία όμως πρέπει να τη διαγράψουν από τα επιχειρήματα τους. Στην Πορτογαλία με κύρια δύναμη τους σοσιαλιστές οι κομμουνιστές οι ριζοσπάστες και η αριστερά έχουν κάνει κυβέρνηση! Τι σχέση έχουν με την κυβέρνηση που έχει σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον εθνικολαικιστή Καμμένο»;
Σαχινίδης: Απλές λύσεις

«Χρειάζονται απλές, καθαρές και κατανοητές λύσεις, να ξέρει η Ελλάδα ότι μπορεί να ελπίζει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη», ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ, Φίλιππος Σαχινίδης.

Σπύρος Λυκούδης 
Λυκούδης: Μεγάλη ευκαιρία για ενιαίο κόμμα

Παρεμβαίνοντας στις εργασίες του συνεδρίου ο βουλευτής του Ποταμιού και επικεφαλής της πολιτικής κίνησης ΜΕΤΑρρυθμιστές, Σπύρος Λυκούδης, χαρακτήρισε μεγάλη ευκαιρία τη συγκυρία για τη συγκρότησης μιας «μεγάλης και ενιαίας κεντροαριστερής παράταξης».

Ωστόσο, απευθυνόμενος προς την Φ. Γεννηματά επισήμανε ότι το ιδρυτικό συνέδριο για το νέο φορέα «δεν μπορεί να είναι συνέχεια του σημερινού συνεδρίου» και ζήτησε στο πλαίσιο της κοινής πορείας να  υπάρξουν «συμφωνημένα βήματα».


Μπίστης: Όχι σε κόμμα του προοδευτικού κέντρου

Αντίθετος με όσους υποστηρίζουν ότι ο νέος φορέας πρέπει να εκφράσει τον χώρο του λεγόμενου προοδευτικού κέντρου (π.χ. ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή ο Σταύρος Θεοδωράκης) δήλωσε ο Νίκος Μπίστης, συμφωνώντας ωστόσο με τα βήματα προς ένα ενιαίο κόμμα. 


Ομιλία Ραγκούση την Κυριακή

Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Ραγκούσης θα μιλήσει στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι. Ο κ. Ραγκούσης είχε εκφράσει μέσω facebook τη συμφωνία του με τον οδικό χάρτη της Φώφης Γεννηματά, δηλώνοντας ότι θα παραστεί στο συνέδριο να μιλήσει, επιλογή που προκάλεσε τη διαγραφή του από την πολιτική κίνηση «Ώρα Αποφάσεων» στην οποία αποτελούσε ιδρυτικό μέλος.
Εργαστήρια πολιτικής  



Με μεγάλη συμμετοχή συνέδρων πραγματοποιούνται -παράλληλα με τις ομιλίες στην κεντρική αίθουσα- τα εργαστήρια πολιτικής με θεματικές ενότητες για τη νέα γενιά, τη διοικητική μεταρρύθμιση, το πολιτικό σύστημα, τον πολιτισμό κ.α.
Ανάμεσα στις δράσεις των εργαστηρίων που ξεχώρισαν ήταν η προβολή της πάντα επίκαιρης ταινία με αντιρατσιστικό – πολιτικό περιεχόμενο «Μαθήματα Αμερικάνικης Ιστορίας (American History Χ)», σε σκηνοθεσία Tony Kaye και σενάριο David McKenna με πρωταγωνιστές τους Edward Norton και Edward Furlong... 


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: