1.7.17

Σε απεργία πείνας 19 πρόσφυγες στα Χανιά...

Αναστάτωση επικρατεί στο κλειστό γυμναστήριο της Παλιάς Ηλεκτρικής στα Χανιά, όπου φιλοξενούνται οι...
μετανάστες που εντοπίστηκαν το πρωί της Πέμπτης σε σκάφος ανοιχτά της Σούδας.

19 μετανάστες, με την πλειοψηφία να είναι οικογένειες με μικρά παιδιά, είναι ελεύθεροι και μπορούν να φύγουν όποια στιγμή θέλουν από το χώρο. Το ζήτημα που προκύπτει όμως είναι ο τόπος φιλοξενίας τους, αφού οι ίδιοι δεν θέλουν να χωριστούν μεταξύ τους και για το λόγο αυτό αρνούνται να συνεργαστούν με τις κοινωνικές υπηρεσίες, με αποκορύφωμα μάλιστα την άρνηση τους να φάνε και να πάρουν τα φάρμακα που τους προσφέρονται.


Επιπλέον, η έντονη διαμαρτυρία των μεταναστών με τη μορφή της απεργίας πείνας, πηγάζει και από το γεγονός ότι μεταξύ των 19 είναι δύο άτομα, ένας άνδρας και μία γυναίκα, που δεν έχουν μαζί τους κάποιο συγγενικό πρόσωπο και δεν σχετίζονται με τους υπόλοιπους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν τους επιτρέπεται η έξοδος από το χώρο.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χανίων Ελευθερία Αλιφιεράκη ξεκαθάρισε στο zarpanews.gr, ότι βρέθηκαν 2 διαμερίσματα-προσφορά ιδιωτών-, επιπλωμένα με όλα τα απαραίτητα για να φιλοξενήσουν προσωρινά τις οικογένειες, μέχρι να βρεθεί ο χώρος από την Σύμπραξη για τη στέγαση των μεταναστών που συντονίζει η Αναπτυξιακή Ηρακλείου. Η προσφορά όμως αυτή δεν ικανοποιεί τους μετανάστες, αφού δεν θέλουν να χωριστούν επ’ ουδενί.

Η κα Αλιφιεράκη κατήγγειλε ωστόσο ότι η απεργία πείνας είναι απαράδεκτο μέσο διαμαρτυρίας κυρίως όταν ανάμεσά τους βρίσκονται μικρά παιδιά, ενώ κατήγγειλε ότι το επιχείρημα των μεταναστών να μείνουν όλοι μαζί προέρχεται από επιρροές που τους ασκούν άλλα άτομα για να διαλύσουν την προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή: «Είναι τραγικό να πηγαίνουν και να τους λένε για τις κατασκηνώσεις του Καλαθά και άλλες δημοτικές δομές και κτίρια και να τους ωθούν να διαμαρτύρονται με αυτόν τον τρόπο ενώ έχουν και παιδιά. Ένα κοριτσάκι ήρθε και μου ζήτησε φαγητό κρυφά από τους γονείς της!».  


Η Αντιδήμαρχος σαφώς προβληματισμένη με το ζήτημα είπε χαρακτηριστικά: «Έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βρεθεί δομή φιλοξενίας καθώς δεν διατίθεται ούτε μία από πλευράς Δήμου για την αξιοπρεπή και υγιή στέγαση των ανθρώπων αυτών με τα μικρά παιδιά. Εντέλει βρέθηκαν τα 2 διαμερίσματα που θα μπορούσαν να περάσουν τις επόμενες μέρες με άνετη διαμονή, εν μέσω και του καύσωνα, που όμως δεν δέχτηκαν να μεταφερθούν. Προσπαθούμε να βρεθεί λύση, αν και αδυνατούν να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει χώρος που μπορεί να τους στεγάσει άμεσα. Έως τη Δευτέρα θα βρεθεί χώρος αφού είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και με την Ύπατη Αρμοστεία. ΤΟ ζήτημα είναι τι θα γίνει μέχρι τότε»...

zarpanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: