28.9.15

Η Ελλάδα θα τηρήσει το Μνημόνιο, αφού κυβερνούν αυτοί που το υπέγραψαν...

Ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών και συνεργάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Σπαν, αποσαφήνισε ωστόσο εκ νέου ότι δεν θα γίνει καμία συζήτηση...
για «κούρεμα» του δημόσιου χρέους. Αναφερόμενος στο σκάνδαλο της Volkswagen, εξέφρασε την ανησυχία πως η υπόθεση μπορεί να πλήξει τη γερμανική οικονομία.
«Βέβαιος» ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το τρίτο Μνημόνιο, καθώς η νέα κυβέρνηση αποτελείται «από τους ίδιους ανθρώπους» που υπέγραψαν το νέο πρόγραμμα στήριξης, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, όπως μεταδίδει το οικονομικό πρακτορείο MNI.

Ο συνεργάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποσαφήνισε ωστόσο εκ νέου ότι δεν θα γίνει καμία συζήτηση για «κούρεμα» του δημόσιου χρέους, επισημαίνοντας ότι οι εταίροι είναι διατεθειμένοι να εξετάσουν μόνον λύσεις ελάφρυνσής του, όπως η επιμήκυνση των δανείων στήριξης.

Αναφερόμενος στο σκάνδαλο της Volkswagen, ο κ. Σπαν εξέφρασε την έντονη ανησυχία του πως η υπόθεση μπορεί να πλήξει τη γερμανική οικονομία.

«Οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι πολύ σημαντικές για τη γερμανική οικονομία [...] Δεν γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες, απλώς γνωρίζω ότι μπορεί να επηρεάσει το σύνολο της γερμανικής οικονομίας», δήλωσε λιτά ο κ. Σπαν, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στις Βρυξέλλες.

Το σκάνδαλο έχει ήδη σβήσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ από τη χρηματιστηριακή αξία της VW, σε μια γερμανική οικονομία όπου μια στις επτά θέσεις εργασίας συνδέεται με τη βιομηχανία αυτοκινήτου.

Τέλος, επαναλαμβάνοντας τη θέση Σόιμπλε, ο κ. Σπαν απέρριψε κατηγορηματικά τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ για δημιουργία ενός ενιαίου εγγυητικού ταμείου που θα καλύπτει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ σε όλες τις τράπεζες της νομισματικής ένωσης.

«Περαιτέρω μοίρασμα των ρίσκων θα πρέπει να έλθει με περαιτέρω μεταφορά κυριαρχίας [στην Ε.Ε]», είπε ο κ. Σπαν, απηχώντας τους φόβους του Βερολίνου ότι το μοντέλο των κοινών εγγυήσεων θα καταλήξει απλά να επιβαρύνει τους γερμανούς φορολογούμενους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: